Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА МОРА ХИТНО ДА РЕАГУЈЕ: Пред нама ДВЕ ВАЖНЕ ОДЛУКЕ! Забрињавајуће речи струке уочи седнице Кризног штаба

24.12.2021. 09:04
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Ако не делујемо брзо следи нам неки од сценарија које видимо у Европи

Омикрон сој је стигао у Србију. То је запотврдила вирусолог и професорка Тања Јовановић. Шта Србија може да уради како би се припремила на оно што следи? Две врло важне одлуке су пред нама, а времена је мало. Кризни штаб заказан је за уторак у 16 часова, али ће реакција морати да уследи и пре тога.

ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: За помоћ и спасење од било какве муке данас ОБАВЕЗНО изговорите ово

ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: За помоћ и спасење од било какве муке данас ОБАВЕЗНО изговорите ово

ХОЋЕМО ЛИ ПОДНЕТИ ПРОЛЕЋНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ УСРЕД ЗИМЕ? Огласили се из РХМЗ-а, ево шта кажу о овој временској промени

ХОЋЕМО ЛИ ПОДНЕТИ ПРОЛЕЋНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ УСРЕД ЗИМЕ? Огласили се из РХМЗ-а, ево шта кажу о овој временској промени

БЛИЖИ СЕ КРАЈ ЧЕТВРТОМ ТАЛАСУ КОРОНЕ: Професор Кочовић прогнозирао - овај датум може бити пресудан

БЛИЖИ СЕ КРАЈ ЧЕТВРТОМ ТАЛАСУ КОРОНЕ: Професор Кочовић прогнозирао - овај датум може бити пресудан

- Узорак је узет од једне пацијенткиње која је дошла из Боцване. Ушла је у земљу као ПЦР негативна, била је у изолацији и на контролном ПЦР тесту је била позитивна, па смо из њеног узорка доказали - рекла је вирусолог и члан Кризног штаба Тања Јовановић, која је напоменула да се то догодило око 14 сати.

На чињеницу да је омикрон већ јако близу Србије указао је раније и министар здравља Златибор Лончар.

- Омикрон сој је у Србији, иако још увек није званично откривен. Немојте да се заносимо. Има доста пацијената који имају такву клиничку слику да су дошли из земаља где тај сој заузима до 70 одсто оболелих. Питање је дана када ће се секвенционирати и да изађемо званично да смо га открили - био је јасан министар здравља.

Ипак, министар Лончар је указао и на једну веома битну ствар.

- Требало би да гледамо шта је то што можемо да урадимо. То зависи од нас. Ако до сада нисмо научили шта је то шта можемо ми да урадимо... Иако не знамо довољно о омикрону, научили смо неке ствари које могу да смање ризике - додао је министар.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

Чињеница је и да одовог тренутка када је омикрон стигао у Србију, ствари могу да се развијају врло брзо, какав је случај у Европи. Није прошло ни месец дана откако се појавио, а већ је у појединим земљама постао доминантан. Дакле, месец дана до разбуктавања новог соја у нашој земљи, неки је временски оквир у којем морамо да делујемо.

Ако не делујемо брзо следи нам неки од сценарија које видимо у Европи. Тако Велика Британија броји рекордне случајеве броја заражених и хоспитализованих, а до повећања броја умрлих не долази само због великог броја вакцинисаних. Зато, пред Србијом су два кључна корака.

Четврта доза

Није омикрон сој изазвао само хаварију када је реч о невакцинисаном делу популације, већ се појављује бојазан и за оне који су вакцинисани. Наиме, како је Светска здравствена организација објавила пре неколико дана омикрон сој напада и вакцинисане, али и оне који су вирус већ прележали.

За сада нема довољно истраживања која поуздано могу да докажу да ли су постојеће вакцине делотворне када је реч о новом соју.

Оно што, пак постоји, јесте назнака да претходна вакцинација неће бити довољна. Све се гласније говори о томе како ће четврта доза бити неопходна, и то што пре.

- На пример, ако стопа трансмисије у заједници буде велика, онда додатне дозе могу контролисати ширење вируса тако што ће повећати број неутралишућих антитела која заустављају вирус да не уђе у ћелију. Нивои ових антитела опадају са протоком времена од вакцинације, ограничавајући тако могућност да се зауставе епидемијски таласи. Ако се испостави да је омикрон високо заразан, бустер доза би била посебно корисна пошто бустер вакцине доводе до производње различитих врста антитела од којих би нека требало да буде делотворна против омикрон соја - пише часопис Натуре.

И наши стручњаци су помињали да ће четврта доза бити неопходна у неком тренутку, пре појаве омикрона, помињало се пролеће.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је раније за наш лист да је вероватно да ће на пролеће бити препоручено примање четврте дозе вакцине против корона вируса.

Са друге стране, И Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" је у препоруци о примени бустер дозе вакцина против COVID-19, дао упутство за четврту дозу.

У њој, на основу одлуке Националног комитета за имунизацију, пише да се бустер доза примењује након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе, код особа са урођеним или стеченим ослабљеним имунитетом (особе које су након најмање 28 дана од друге дозе примиле мРНК вакцину, као додатну, трећу дозу).

Омикрон би читаву ствар могао да убрза, па би, по свему судећи они који су примили две дозе Синофарм вакцине и једну дозу Фајзера или Астра Зенеке, могли за четири месеца од примања 3. дозе поново да приме неку од мРНа вакцина. На то је указао и научник Алмир Аљовић.

- У сладу са оним што је до сада познато о ефикасности Синофрама и новонасталој ситауцији са омикроном моја препорука би била да се тим особама да опција да приме две дозе неке од мРНа вакцина или Астра Зенке - казао је он и додао да је то већ нешто што се препоручује у Дубаију и то након три месеца од примљене две дозе Синофарма или Синовака.

Вакцинација деце од 5 до 12 година

Сасвим је сада јасна једна друга чињеница - деца одавно нису поштеђена обољевања од корона вируса. Иако они и даље нису ризична група, питање је дана када ће неки од сојева, у овом случају омикрон, кренути да напда и овај узраст нешто агресивније.

Са друге стране, све и да не обољевају са теим облицима, деца су преносиоци, па се чини сасвим логичним поставити питање када ће вакцинација деце млађих узраста од садашњих дозвољених 12 година бити могућа и у Србији. И ово је нешто чему омикрон брзо хита - Израел је прва земља која је такву вакцинацију дозволила, Америка је такође увела вакцинацију деце, а Кина је ту границу спустила на 3 године, док се деца у Куби вакциишу већ од друге године живота против корона вируса.

Чињеница је да Србија није Израел и и да се родитељи такве одлуке боје.

А шта кажу стручњаци?

Епидемиолог Предраг Кон недавно је поздравио одлуку за вакцинацију деце и рекао да ће она бити ускоро усвојена и код нас.

- Морамо бити ефикаснији и бржи. Ако хоћемо неки резултат неопходна је вакцинација. Јасна је препорука вакцинације деце од 12 година, ускоро ће бити регистрована и вакцина за децу од пет до 11 година - изјавио је он недавно за ТВ Пинк.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Дакле, вакцинација деце мора да се уради плански и брзо како би се погубне последице предупредиле.

Повратак у школу у најнеповољнијем тренутку

Ако се не одобри вакцинација за децу школског узраста, последице које бисмо могли да гледамо су хиљаде заражених, рекорди у неким земљама су оборени, па Србији прети и обарање оног неславног од више од 8.500 у једном дану.

Распуст за школарце у Војводини почео је данас, за остатак Србије почиње 31. децембра, а повратак у школске клупе се очекује баш средином јануара када би ствари са омикроном могле да се погоршају.

Зато сасвим је на столу и опција да се распуст ако дође до разбуктавања епидемије и помери.

Шта је добра вест?

Према нанајновијем извештају из Енглеске ризик за хоспитализацију од Омикрон соја је 20 до 25% мањи у односу су на предходну варијанту Делта. Још једна позитивна чињеница ове студије показује да су шансе да особа проведе у болници дуже од 1 дана 40-45% мање.

Ову информацију којој се и сам обродавао, поделио је на свом твитер профилу наш млади научник Алмир Аљовић, докторанд Института за неуроимунологију из Минхена.

Аљовић је у наредном твиту објаснио да мањи ризик не треба да буде разлог за опуштање, јер према његовим речима, веће ширење Омикрона и заразност још увек могу резултирати у препуним болницама.

- Вакцинација, бустер и маске у великим групама требају бити приоритет - закључио је Аљовић.

 

}