Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Лекари одговарали на питања грађана: Ако вам је лоше ОДМАХ ИДИТЕ У БОЛНИЦУ - и деца да НОСЕ МАСКЕ (ВИДЕО)

10.04.2020. 09:24
Пише:
Србија Данас
Srđa Janković
Срђа Јанковић / Извор: Фото: Profimedia/Ilustracija/YoutubePrintscreen/Novo јутро

Сви заинтересовани могу да поставе питања на office@forumpacijenata.rs или уживо током web конференције, на YouTube каналу Форума пацијената Србије.

У ванредној ситуацији свима нам се живот променио, али пацијенти у Србији, због својих здравствених проблема, засигурно сада више брину него обично. Немају то право, нити могућност да замрзну своје дијагнозе, лечења, консултације са стручњацима. Та борба трајаће паралелно са епидемијом, која нас је све погодила.

За 30 минута може да се догоди тотални обрт: Доктор Стевановић открива који је кључни фактор у развијању вируса корона и како да реагујете

За 30 минута може да се догоди тотални обрт: Доктор Стевановић открива који је кључни фактор у развијању вируса корона и како да реагујете

Несторовић: Народни лекови могу да помогну да се заштитите од короне, само немојте да радите ОВЕ СТВАРИ

Несторовић: Народни лекови могу да помогну да се заштитите од короне, само немојте да радите ОВЕ СТВАРИ

(УЖИВО) ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Свету се ближи бројка од 100.000 мртвих, у Србији данас почиње најдужи полицијски час

(УЖИВО) ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Свету се ближи бројка од 100.000 мртвих, у Србији данас почиње најдужи полицијски час

Из тог разлога, Форум пацијената Србије, организоваће другу веб конференцију за пацијенте, под називом "ТУ СМО", овог петка од 9 до 16 сати, уз подршку многобројних еминентних лекара свих специјалности. Овога пута пацијенти ће моћи да чују савете имунолога, хематолога, реуматолога, онколога, кардиохирурга и многих других стручњака. Са једног места, у све домове у нашој земљи, чуће се глас наших најбољих лекара. 

Професор доктор Светозар Путник, кардиохирург

- Стабилна је ситуација на Клиници за кардиохирургију КЦ Србије, с обзиром на околности у којима радимо. Ми збрињавамо хитне болеснике, оне који захтевају операције и који су већ животно угрожено. Ми збрињавамо такве пацијенте и даље. То значи да ми урадимо једну или две операције дневно. Проредили смо број људи у згради, али сви су максимално дисциплиновани и циљ нам је увек исти, спасити животе угрожених.

 

Svetozar Putnik
Светозар Путник / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Forum пацијената Србије

- Имали смо пацијента којег смо оперисали као хитног и који је пет дана од операције био позитиван на корону. За сада осим њега, ми нисмо имали некога ко је позитиван. Имамо једну сестру која је хоспитализована, али не знамо још да ли је позитивна на COVID-19. Наши анестезиолози су наше благо, помажу и другим интензивним јединицама.

- Ми смо са нашим боленсицима су у сталном контакту. Имамо листу чекања код којих је дијагностификована срчана мана која захтева операцију. Ми смо те људе звали, питали смо их како су и образложили зашто не могу да буду оперисани на време. Тешке случајеве и даље примамо. Када год некоме са те листе буде потребна помоћ, може да позове, и уколико захтева хитно примање у установу, биће примљен.

Пацијенти који имају висок притисак морају да наставе да узимају терапију

- Редовна терапија који људи са високим притиском узимају, морају да наставе да узимају. Мањак кретања, а више једемо. Седи се код куће, нервоза је велика и када све то саберете није добро за људе који имају висок притисак. Али није ништа алармантно јер ако узимају терапију, неће бити никаквих проблема.

Svetozar Putnik
Светозар Путник / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Forum пацијената Србије

- Доза страха, пријављују тегобе, ми покушавамо да размотримо колике су те тегобе, интересује их да су операције безбедне. Предузели смо такве мере који се граничи са тиме да је скоро све исто као и у претходна два месеца. Такође их интересује колико ће моћи да чекају на операцију. А то је заиста тешко питање на које нема тачног одговора. Постоје људи који не могу да чекају са операцијом, али уградња пумпе до трансплантације требало би да буде наша стратегија за даље - рекао је доктор Путник.

- У овом моменту није одређена мера да се ми на Клиници за кардиохирургију КЦ Србије тестирамо сви. Имамо дежурног епидемиолога који долази сваки дан за нас и са којим сваки дан разговарано. Терет преношења инфекције код нас на клиници није велико. Ако нисмо тестирани у правом тренутку, онда тестирање не значи ништа.

- Ми на послу 24 сата носимо заштиту. Имамо проблеме који трају деценијама уназад, али ако ме питате за нашу клинику, ми имамо опрему која нам је потребна за оно што ми тренутно радимо.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Ми покушавамо пацијенте у што краћем периоду пошаљемо кући да бисмо смањили број људи на клиници. Људи се најсигурније осећају код куће и када се стекну услови да пацијент оде кући, када су његови налази добри, ми их са клинике пошаљемо на кућно лечење.

- Ако вам за време полицијског часа буде лоше, одмах се запутите у болницу! То нико не може да вам забрани.

- Ја и себи покушавам да дам савет како да прекратимо време код куће за време полицијског часа. Када радите у болници па сте зарази више изложени него остали људи, онда са великом радошћу се враћате кући. Радо бих се мењао са људима којима време код куће тешко пада, а да тај неко иде на посао у болници. Кажите себи: "Срећан сам човек што могу да будем код куће!" Нека људи буду на тераси на сунцу, а што се физичке активности прича, осим шетње кардиолошким болесницима се ништа не препоручује. Тако да, сада ће морати да прошетају по стану. Нека се хране умерено, наставити са оним што су радили и до сада.

- Одлазак до продавнице и одлазак на посао. Ми смо прекинули уживо контакте са свима. Не брините, ово ће све да прође. Нормалан живот нас чека. Ако извучемо поуке и научимо нешто, биће добро. Страх треба да буде сведен. Не брините, све ће бито добро - закључио је кардиохирург Светозар Путник.

Срђа Јанковић, имунолог а Универзитетске дечје клинике у „"Тиршовој": Надали смо се да ћемо видети нешто овако

- Доста успешно контролишемо епидемију, али се само плашимо да кажемо. Успели смо да postighnemo заравњење, али да би се сиспратио тренд треба нам више времнена. Надам се да је право смањење епидемије - рекао је Срђа Јанковић оптимистрично на почетку.

Srđa Janković
Срђа Јанковић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Forum пацијената Србије

О полицијском часу од 60 сати

- Треба нам прекид контаката. Свести их на оне основне. То је суштински важно ако хоћемо да победимо. Уколико доприносе победи вируса, онда су све мере добре - казао је Јанковић.

Корона поново може да се прележи

Забележено је у Кини и Јужној Кореји да неко поново прележи корону. Да ли је то поново или се само нешто разбуктава? То не знамо. Не бих очекивао да имунитета нема. Могуће је да се и болест код некога нешто дуго вуче.

korona
корона / Извор: Профимедиа/илустрација

Деца и корона

- Деца могу да се инфицирију, изгледа као свака друга инфекција дисајних путева. Врло ретко видимо тешку клиничку слику код деце. Код деце је јако ретка појава короне, то је умирујућа информација. Деца ретко оболевају, али врло је могуће - казао је Јанковић.

Важнија је улога лекара и епидемиолога, а имунолог је придружен као још један пар очију, где и како можемо да реагујемо да имамо што мање значаја. Већи значај имаћемо сада када се укључи терапија антителима и када се појави вакцина. Од особа које су оздравиле, узима се одређена количина крвне плазме са антителима које је њихов организам створио борећи се са короном. Та плазма ће се давати пацијентима који имају могућност да највише буду погођени. Терапија се даје једнократно и треба се дати у право време. Ово је пасивна имунизација, а активна имунизација ће уследити када се пронађе вакцина. Деца не проводе време код нас уТиршовој, уколико нису тешки болесници. Сва која су лакше болесна, не иду код нас, али ако су тежи болесници, деца се лече у изолацији. Пожељно је да и деца тренутно носе маске. Свуда где може да буде контаката, треба да се носи маска. Да, деца нека носе маске!

Заштита од короне

- Можемо да пазимо на себе што више. Ако успемо да у тешким околностима живимо здраво, да довољно спавамо и да свако примени оптималан начин ношења са стресом, биће добро.

Добро је на Тиршовој, пацијенти који се лече од хроничних болести су изоловани. Заштитили смо такве наше пацијенте и то је наш циљ. Релативни ризик оболевања деце је заиста најмања. Надам се да никада нећемо имати децу која су угрожена у епидемији.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Рано је говорити о слабљењу вируса

Још увек је рано говорити о слабљењу корона вируса. То јесте један од могућих исхода на дуже стазе. Вирус има велики распон варијација колико ће захватити који организам. У зависности од свега што људи носе у себи, вирус ће мање или више напасти њихово тело.

Да ли тек рођене бебе могу да се заразе короном уколико је мајка заражена?

- Деца могу да се заразе, али најчешће све прође асимптоматски. Препоруке су да, уколико се заражена трудница породи, да се беба храни преко флашице јер бебе не могу да се заразе преко млека, али могу капљичним путем. Изгледа да овај вирус не напада плод, али морамо да будемо опрезни.

Да ли висока температура указује на корону?

Пораст температуре може да упути на опрез, али јако је важан налаз на плућима. То су они пацијенти са тежим облицима. Тамо где се раде систематски снимци плућа, и код здравих особа видимо да плућа имају промена, па можемо да предупредимо неко теже стање.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Оно што је Шведска радила, није етички

Мислим да није етички то што су радили у Шведској и што су покушали да граде имунитет стада и мислим да код њих неће донети циљ, а циљ је да се што мање људи зарази. Исту меру су и Британци желели да примењују, али су на време схватили да им она неће дати резултата, па су прешли на рестриктивне мере. Последњих дана ако погледамо дешавања у Шведској видимо да и они покушавају да уведу привремене рестриктивне мере.

Прекинути сваки контакт

- Ствар је само у томе да нам треба прекид контаката. Наравно да двоје људи који на раздаљини возе бицикл не могу да заразе један другог, али мере се кроје тако да спрече контакт и ја то прихватам.

- Када се не бисмо штитили, капљични пут заразе би био најчешћи. А када њега заштитимо, онда се можемо заразити ако контаминиране руке ставимо на слузокожу лица. Тако да не пипајте лице рукама нити очи јер зараза може да уђе и преко очију.

Вакцина

- Постоји више експерименталних препарата које су тимови у свету направили. То су потенцијалне вакцине. Морају да се испитају да би се доказала њихова делотворност и безбедност. Годину и по дана и две ћемо морати да чекамо, а имамо неке оптимистичне прогнозе да већ следећег пролећа можемо да имамо вакцину.

У Тиршовој нема заражених лекара

- За сада нема заражених, али то се у тренутку стално мења. Максимално користимо мере заштите и наша установа још увек није на удару као неке друге.

Порука за крај

- Порука је иста све ово време, а то је да будемо солидарни, разборити и да влада заједништво. Тако можемо да спасимо многе животе, а за сада и успевамо у томе и то на најбољи начин на који смо се надали. Али хајде да сачекамо још мало да видимо да ли је то заиста тако - закључио је Срђа Јанковић.

Zerina Hećo
Зерина Хећо / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Zadruga Official
ДА ЛИ ЗДРАВ ЧОВЕК МОЖЕ ДА УМРЕ ОД КОРОНЕ? Познати имунолог дао одговор на питање које су многи постављали

ДА ЛИ ЗДРАВ ЧОВЕК МОЖЕ ДА УМРЕ ОД КОРОНЕ? Познати имунолог дао одговор на питање које су многи постављали

Никола је ЈЕДИНИ СРБИН У ВУХАНУ: Град је почео да ври, задивљен сам мојим Кинезима

Никола је ЈЕДИНИ СРБИН У ВУХАНУ: Град је почео да ври, задивљен сам мојим Кинезима

СЗО РАЗБИЛА СВЕ МИТОВЕ: Да ли бели лук, алкохол и врућа купка убијају КОРОНУ?

СЗО РАЗБИЛА СВЕ МИТОВЕ: Да ли бели лук, алкохол и врућа купка убијају КОРОНУ?

Кинески доктор који је дошао у Србију открива: Тек вас очекује врхунац епидемије! Србија се боље припремила у односу на Италију, Шпанију

Кинески доктор који је дошао у Србију открива: Тек вас очекује врхунац епидемије! Србија се боље припремила у односу на Италију, Шпанију

ЉУБАВ, НАВИКА, ПАНИКА: Ово је портрет просечне српске породице у доба короне

ЉУБАВ, НАВИКА, ПАНИКА: Ово је портрет просечне српске породице у доба короне