Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Српске старлете и ријалити звезде које зарађују ХИЉАДЕ ЕВРА у проблему? "OnlyFans" под лупом полиције због СНИМАКА МАЛОЛЕТНИКА

17.06.2021. 18:55
Пише:
Србија Данас/П. Стојковић
OnlyFans Anđela Veštica, Jelena Krunić, Sandra Meduza i Ljuba Pantović
OnlyFans Анђела Вештица, Јелена Крунић, Сандра Медуза и Љуба Пантовић / Извор: СД/илустрација

Веб страница OnlyFans не спречава малолетне кориснике да продају и да се појављују у експлицитним видео записима, пише BBC. Полицајац задужен за безбедност деце тврди да платформа експлоатише младе, док компанија тврди да њихови системи за утврђивање старости задовољавају регулаторне захтеве.

Малолетници користе лажне идентификације како би отворили налоге, а полиција је објавила да је један четрнаестогодишњак користио бакин пасош, како би продавао своје експлицитне снимке. 

СКАНДАЛ У КАТОЛИЧКОЈ ШКОЛИ! Учитељ током онлајн наставе жени љубио ГРУДИ, ученици све снимили! (ВИДЕО)

СКАНДАЛ У КАТОЛИЧКОЈ ШКОЛИ! Учитељ током онлајн наставе жени љубио ГРУДИ, ученици све снимили! (ВИДЕО)

ПУКЛА БРУКА НА ОНЛАЈН НАСТАВИ! Наставник супрузи радио крајње непримерену ствар, правдао се глупим образложењем (ВИДЕО)

ПУКЛА БРУКА НА ОНЛАЈН НАСТАВИ! Наставник супрузи радио крајње непримерену ствар, правдао се глупим образложењем (ВИДЕО)

БАКИН ОДГОВОР "ОБОРИО" ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ СА НОГУ! Шта она мисли да ли деца треба да слушају наставу онлајн

БАКИН ОДГОВОР "ОБОРИО" ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ СА НОГУ! Шта она мисли да ли деца треба да слушају наставу онлајн

Платформа има више од милион креатора експлицитног садржаја, који деле фотографије, снимке и размењују поруке са корисницима уз месечну надокнаду. У замену за чување материјала и повезивање са клијентима, OnlyFans узима 20 одсто од свих уплата.

На веб сајту постоји читав низ садржаја, али најпознатији је по порнографији и захтева да корисници имају више од 18 година. Компанија је током пандемије порасла за више од 10 пута и сада броји невероватних 120 милиона корисника. 

Неки креатори су постали милионери захваљујући сајту, док за већину представља неки вид додатне зараде или економски спас током пандемије. 

У оквиру истраге откривено је да је једна седамнаестогодишњакиња из предграђа на југоистоку Енглеске продала видео снимке на којима се самозадовољава и игра са сексуалним играчкама, док су млађи од 18 година учествовали у видео снимцима, гостујући одраслој особи у Невади, САД, кршећи услове компаније.

Истражитељи су успели да отворе налог малолетнику, користећи личну карту 26-годишњака, чиме су доказали да се може отворити налог невезано за године. 

BBC је контактирао стручњаке за заштиту деце у Британији и Америци, контактирао полицију и школе и дошао у посед анонимних изјави из белешки саветника о искуствима малолетника на OnlyFansu. У белешкама је и исповест девојке, која је приступила сајту са само 13 година. 

Devojka sa kompjuterom
Девојка са компјутером / Извор: Профимедиа

Извори су причали о бројним озбиљним случајевима. Школе су откриле много деце које користе ову веб страницу, укључујући и шеснаестогодишњакињу која се похвалила школском саветнику износом новца који зарадила продајући садржај за одрасле. 

Малолетни креатори и корисници веб странице укључују жртве претходног сексуалног злостављања и оне са менталним проблемима и самоубилачким мислима, према белешкама саветника за Чајлдлајн. 

Британске полицијске снаге кажу да су се деца жалила на то што су њихове слике постављене на страницу без пристанка, а један 17-годишњак је известио да је уцењен.

Нестала деца појављују се у видео записима OnlyFans, према америчком надзорном телу, који такође каже да је добио извештаје о сексуалном искоришћавању деце.

- Све је јасније да OnlyFans користи децу - каже главни полицајац у Британији за заштиту деце, Сајмон Бејли. 

 - Компанија не чини довољно да успостави заштитне мере које спречавају децу да на овај начин зарађују новац, такође, деца користе пропусте компаније и закона.

Каже и да напори да се деци спречи приступ њиховој веб локацији ограничавају вероватноћу да буду изложена уценама или експлоатацији, а ако полиција буде обавештена о тим понашањима, брзо предузима мере и онемогућава рачуне.

Laptop
Лаптоп / Извор: Профимедиа

Леа (17) направила је профил на сајту користећи лажну возачку дозволу. У почетку је постављала слике стопала и за месец дана је зарадила око 4.500 евра. Једном приликом признала је својој мајци шта је урадила. Њена мајка, рекла је за BBC да је била шокирана и затечена, као што би и сваки родитељ био. Пријавила је ћеркин налог и рекла да јој није јасно ко су људи који плаћају такве ствари. 

Леа је имала великих проблема и једном приликом, ученици школе дошли су у посед њених нагих фотографија и објавили их без њене дозволе, због чега је одустала од колеџа. Њена мајка је рекла и да је Леа хтела само да постави слике својих стопала, али кад је видела зараду све је ескалирало, па је почела да поставља снимке како се самозадовољава. Новац је користила за куповину дизајнерске одеће себи и свом дечку. 

BBC је контактирао OnlyFans и захтевао да трајно обришу налог Лее, међутим фотографије су већ преплавиле интернет.

laptop
лаптоп / Извор: Профимедиа

Полиција је рекла и да је један четрнаестогодишњак направио налог уз помоћ бакиног пасоша и банковног рачуна, одакле је новац прослеђивао на свој рачун. Због овог случаја, огласила се и компанија која је рекла да је рачун био превара, да су угасили налог и ажурирали систем како се грешка поновила. 

Новинари су проверили тврдње компаније и уз личну карту 26-годишње девојке отворили налог малолетници. Девојчица никада није имала приступ налогу. 

Шеф полиције каже да иако је незаконито постављати или делити експлицитне слике некога ко је млађи од 18 година, полиција изузетно нерадо криминализује децу за таква кривична дела. Каже да га више брину ризици којима се деца излажу појављивањем на веб локацији.

Једна седамнаестогодишња девојчица из Јужног Велса пожалила се полицији да је уцењена да и даље објављује актове на OnlyFans-u или ће фотографије које је до тад објавила видети њена породица.

Троје деце се такође жалило полицији да су њихове слике постављене на сајт без пристанка, укључујући и седамнаестогодишњакињу из Суреија која је рекла да је њено лице залепљено на туђе тело.

Компанија се огласила поводом писања BBC-a и рекла да не могу реаговати док им полиција не проследи податке о малолетницима и њиховим профилима. 

OnlyFans све популаринији и у Србији

Веб страница OnlyFans све је популарнија и у Србији, посебно међу старлатама. На десетине Срба одлучило је да на овај начин заради новац. 

Међу њима је и позната старлета Анђела Вештица, која не крије да зарађује на поменутом сајту. 

- Ја нећу да причам о томе као да је то нека табу тема. "OnlyFans" платформа има два милиона корисника, у Србији је то табу тема и није нешто што је уобичајно и нормално. Ја се конкретно бавим продајом неких својих интимних слика и снимака. То је као рецимо Инстаграм, само где имаш чланове који плаћају месечну чланарину коју плаћају мени лично - рекла је Анђела у једној емисији. 

Додала је и да је купила стан од 300.000 евра захваљујући еротским фотографијама и снимцима. 

За сад, зарада и објављивање садржаја нису регулисане законом у Републици Србији, али све већи број злоупотреба због непостојања регулатива изискује потребу за мером којом ће се спречити малолетничка порнографија као и опорезовати висока зарада коју остварују српске ријалити звезде.