Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Оно од чега сви стрепе управо нам се дешава: Експоненцијални раст оболелих на делу је у Србији

31.10.2020. 09:49
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

Први драстичан скок био је у понедељак, са 341 на чак чак 1.053 позитивних за 24 часа!

О експоненцијалном расту криве заражених корона вирусом говорило се доста током првих месеци епидемије, а поред тога главни задатак био је да нас не стигне "шпански и италијански сценарио", односно да болнице не буду препуне, те да и мртве не бројимо у стотинама.

ПРЕТИ ЛИ НАМ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Да ли ћемо са више од 1.500 заражених за 24 сата доћи до нових 638 сати "под кључем"

ПРЕТИ ЛИ НАМ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Да ли ћемо са више од 1.500 заражених за 24 сата доћи до нових 638 сати "под кључем"

ЕПИДЕМИОЛОЗИ И ЛЕКАРИ БЕЗНАДЕЖНИ: Зараза у Србији се шири незаустављиво, инфицираних и до 10 пута више!

ЕПИДЕМИОЛОЗИ И ЛЕКАРИ БЕЗНАДЕЖНИ: Зараза у Србији се шири незаустављиво, инфицираних и до 10 пута више!

Корона ушла у неколико вртића у Новом Саду: Заражено шесторо запослених

Корона ушла у неколико вртића у Новом Саду: Заражено шесторо запослених

У први мах - то смо и успели!

Сада, седам месеци касније, експоненцијални раст је поново постао термин који се свакодневно спомиње, а стручњаци њиме објашњавају раст броја заражених који је у нашој земљи последњих дана и те како приметан. На ту тему је поново говорио и епидемиолог др Предраг Кон.

- Ми се, нажалост, налазимо у једном експоненцијалном успону. Не можемо да очекујемо ни заравњање ни успоравање. Ово се убрзава и добија тек снагу у Београду и другим градовима - казао је епидемиолог Предраг Кон.

Драстично повећање броја заражених, већи број хоспитализованих, као и преминулих некако су прве асоцијације на Шпанију и Италију, односно слике које су ове две земље задесиле током првог таласа корона вируса и довеле до праве епидемиолошке катастрофе.

Такав сценарио не жели ниједна земља, а да би се спречио тотални колапс, потребно је да се поштују све превентивне мере. Са друге стране, епидемиолошка ситуација и бројке које бележимо протеклих дана нису охрабрујуће јер како расте број нових регистрованих случајева, тако се повећава и број пријема у болницама.

Раст броја заражених

Први драстичан скок био је у понедељак, са 341 на чак чак 1.053 позитивних за 24 часа! Па је уследио још један када је за само 24 сата регистровано нових 1.328 оболелих.

Ако погледамо криву броја заражених, јасно видимо тај експоненцијални пораст о коме се говори. Током априла и јула имали смо највеће скокове, односно пикове, а сад је то поново слика са којом се сусрећемо, те обарамо црне рекорде када је реч о броју новооболелих.

Јасно се уочава колико оштро сада крива иде у висину, што није било тако драстично видљиво током прва два пика, а оно што посебно забрињава јесте чињеница да смо тек на почетку, да ово није сам врх овог, трећег таласа.

Zagreb
Загреб / Извор: Профимедиа

Поред раста броја новооболелих још једна бројка упозорава на јачину трећег таласа.

И број хоспитализованих је у порасту

Након новог црног рекорда који смо забележили прекјуче када је било позитивно још 1.384 особе, прешли смо и цифру од 1.000 хоспитализованих. Јуче је рекорд поново оборен, јер је у последња 24 сата у Србији на корона вирус тестирано 11.004 особа, позитивно је 1.545, док је нажалост преминуло пет особа. Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут", на респираторима у болницама широм Србије налази се 47 пацијената.

Број хоспитализованих расте из дана у дан. Пре три дана ова бројка је достигла 946, што значи да је, када се упореди са пресеком за дан раније, за 24 часа нових 123 пацијента смештено у болнице.

На овакву ситуацију струка упозорава већ данима, а у болницама широм земље приметан је пријем већег броја пацијената у односу на претходне недеље.

Др Богдан Црнокрак, помоћник директора за медицинска питања КБЦ "Бежанијска коса" рекао је раније за РТС да се преглед у тој установи утростручио.

- У стабилној фази која је била до пре две недеље било је 30-40 прегледа у 24 сата, сада их је преко стотину. Што се тиче броја хоспитализација, оне су драстично порасле. У просеку је било пет до седам пацијената, сада је у петак и суботу било преко 40 за 24 сата. Тренутан број пацијената је 236, што је четири петине наших укупних капацитета - казао је Црнокрак.

Слична ситуација је и у КБЦ "Драгиша Мишовић", а начелница анестезије Душка Игњатовић каже да је у тој здравственој установи тренутно на лечењу 174 пацијента са корона вирусом.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Скоро су попуњени сви капацитети које смо оставили за ковид позитивне пацијенте. Више од 20 пацијената већ имамо у јединици интензивне неге и они су на некој врсти механичке вентилације - рекла је Игњатовић.

Како спречити катастрофу

- Оно чега се бојим јесте да ово није и најгори дан у будућности, чекају нас гори дани. Ово је резултат непоштовања мера и препорука које смо давали. Ако наставимо овако, ближи нам се сценарио Шпаније и Италије - ово је крајем марта рекао директор Инфективне клинике у др Горан Стевановић када је у Србији било регистровано 115 нових случајева и седморо преминулих.

Сада, седам месеци касније, бележимо драстично већи прој заражених, а једино што може да нас спасе од најгорег сценарија јесте поштовање епидемиолошких мера.

Струка, као и од самог почетка епидемије, апелује на поштовање мера, као и усвајање препорука које једино могу да спрече даље ширење вируса.

Дакле, ношење маске и одржавање дистанце су за сада једино решење које помаже у овој борби.