Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОНО ШТО СУ БИЛЕ МАТУРЕ САДА СУ БРУЦОШИЈАДЕ" Предраг Кон: "Имамо заравњење, али и пораст активности вируса"

14.10.2020. 09:53
Пише:
Србија Данас/РТС
Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: СД/Илустрација

- Врло је погрешно размишљати да се излажемо вирусу свесно да бисмо стекли колективни имунитет - истакао је др Предрак Кон.

Доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса казао је да је тренутно у Београду заравњење корона вируса, али да ће активност вируса наставити да расте.

Према његовим речима, као што смо летос као жаришта имали матуре, сада су то бруцошијаде, али је на њима мања зараза у односу на матуре. 

Др Кон је казао да се у Београду уочава огроман пад акутних респираторних инфекција у односу на исти период претходних година, као и да су томе допринеле мере.

ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ИЗНЕО ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Високо зрачење је свуда око нас, а ово је начин да се заштитимо

ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ИЗНЕО ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Високо зрачење је свуда око нас, а ово је начин да се заштитимо

ДР БЕЛОЈЕВИЋ НАЈАВИО ПАКЛЕНИ СЦЕНАРИО ЗА НОВЕМБАР: "Када сам говорио да морамо да носимо маске рекли су да сам луд"

ДР БЕЛОЈЕВИЋ НАЈАВИО ПАКЛЕНИ СЦЕНАРИО ЗА НОВЕМБАР: "Када сам говорио да морамо да носимо маске рекли су да сам луд"

РАСТЕ БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА У КБЦ "БЕЖАНИЈСКА КОСА": Примљено 17 у једном дану, три су животно угрожена

РАСТЕ БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА У КБЦ "БЕЖАНИЈСКА КОСА": Примљено 17 у једном дану, три су животно угрожена

- Више него два пута је мањи број акутних респираторних инфекција у последње три, четири недеље у односу на претходне године. Такве ефекте ни најоптимистичнији нису могли да очекују. Када гледамо ковид, те мере успоравају вирус. Он, са друге стране, повећава свој потенцијал. То кажем за последња два дана, али ноћас и претходног дана било је 53 у Инфективној клиници у тријажном центру, што је знатно мање. Имамо показатеље да се то заравњава на вишем нивоу. Нешто се дешава и у ковид амбулантама. Имамо пораст, али и заравњење, али тај пораст ће ићи полако - каже др Кон.

Коментаришући то што је рекао да не очекује да ћемо имати више од 200 нових оболелих дневно, појаснио је да је лицитирање бројевима незахвално и да се та бројка односила на ову недељу.

- Можда у једном моменту и пређемо 200. Субота и недеља се манифестују у понедељак. Јуче смо имали први дан са реалном ситуацијом. У Београду се опет заравњује, али то је сам почетак пораста. Јер, јако смо успорили корона вирус, зауставити га не можемо. Тај пораст треба да зауставимо толико да нам здравствени систем опстане и да немамо онакву ситуацију као у јулу - каже др Кон.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да ли ће се и у ком моменту затварати школе?

- Систем надзора школа је направљен тако да практично не треба да се затварају школе уопште. Сви они који су болесни и који су били у контакту се издвајају редовно. У току пршле недеље смо имали 25 школских колектива, што средњих, што основних у Београду у којима постоји корона вирус. Од тога је у 21 школи први пут откривена болест. Неко би рекао да је то доста али када схватите да су све то појединачни случајеви, онда није - рекао је др Кон и додао да Београд није гасио ванредну ситуацију јер се знало да ће доћи опет до пораста:

- Као што су се матире биле место заражавања сада су бруцошијаде, али је тај број на бруцошијадима мањи - навео је доктор.

На питање колико нас угрожавају мобилни телефони на којима се по последњим истраживањима вирус дуго задржава рекао је да је и даље доминантан пут преноса капљични и  аерогени у посебним условима:

- Да ли је дошло до заражавања преко мобилних телефона није доказано, што не значи да их не треба дезинфиковати. Врло је битно правилно ношење маски и преко носа. Спуштање маске испод носа није права заштита. Један од врло јасних показатеља ефективности маски је Кина у којој пет месеци нема смртних исхода.

Deca nose maske
Деца носе маске / Извор: Профимедиа/илустрација

Нестају вакцине против грипа 

Навео је да су ретки случајеви код нас да се неко опет заразио корона вирусом. Истакао је да је колективни имунитет решење, али у смислу вакциналног колективног имунитета.

- Врло је погрешно размишљати да се излажемо вирусу свесно да бисмо стекли колективни имунитет - казао је др Кон.

Коментаришући Била Гејтса, казао је да он није лекар, и приметио да је веома непопуларно говорити о њему у нашој средини.

- Свакако ће бити потребно више доза вакцина, неће бити једна довољна. Када се нешто истражује, она се истражује на најздравијем становништву. Али, очекујемо свакако вакцину, она јесте решење ове ситуације, друго је ношење маске и одржавање хигијене руку - објаснио је др Кон.

У току је вакцинација против грипа, остало је 100.000 доза у читавој Србији.

- Сада ће да се раде прерасподеле које су мукотрпне, у Београду је потрошено више од 50.000 доза, то је 70 одсто. Очекујемо и Торлакове вакцине и резерву која је планирана. Треба нагласити да ће вирус грипа долазити у децембру, тако да имамо времена - закључио је епидемиолог.