Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ СМО ПОРЕД КОРОНЕ ЗАБОРАВИЛИ НА ДРУГЕ БОЛЕСТИ: Због епидемија скоро 53.000 пацијената чека на операцију и преглед

01.09.2021. 08:01
Пише:
Србија Данас/Курир
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

У болницама у Србији на магнетну резонанцу и скенер чека се по месец дана, док се за поједине операције чека и две године.

Иако су се листе чекања у здравственим установама широм Србије претходних година знатно смањиле, пандемија коронавируса свуда у свету, па и код нас, довела је до тога да су поједини прегледи и операције пацијената који нису оболели од короне одлагани. Закључно с јучерашњим даном на листи чекања је било укупно 52.858 особа, а највише тренутно чека на уградњу колена, кука, операцију катаракте са уградњом интраокуларног сочива, коронографију срца...

ЖЕНСКИ РОБОТ И ТО ИЗ ИВАЊИЦЕ, ЈОШ НЕ ЗНА ДА БЕРЕ МАЛИНЕ: Ивањичанка направила Хелгу која је постала права атракција у Србији (ФОТО)

ЖЕНСКИ РОБОТ И ТО ИЗ ИВАЊИЦЕ, ЈОШ НЕ ЗНА ДА БЕРЕ МАЛИНЕ: Ивањичанка направила Хелгу која је постала права атракција у Србији (ФОТО)

"Сада крећу пчелице и звездице, а после ће петице" Први дан у школи: Једна седмогодишњакиња Зои има само ову бригу

"Сада крећу пчелице и звездице, а после ће петице" Први дан у школи: Једна седмогодишњакиња Зои има само ову бригу

ВЛАСТИМИРА ИЗ СЕФКЕРИНА НЕМА ВЕЋ НЕКОЛИКО ДАНА: Претрагу врше и полицијски пси, породица страхује да је киднапован

ВЛАСТИМИРА ИЗ СЕФКЕРИНА НЕМА ВЕЋ НЕКОЛИКО ДАНА: Претрагу врше и полицијски пси, породица страхује да је киднапован

Наиме, према подацима РФЗО, број пацијената који се налазе на листама чекања расте из дана у дан, па их је тако 25. августа било укупно 52.429, два дана касније - 52.623, 30. августа 52.801, да би се за један дан тај број повећао за још 57 особа.

У болницама у Србији на магнетну резонанцу и скенер чека се по месец дана, док се за поједине операције чека и две године. У УКЦ Ниш, примера ради, пацијенти који су се за уградњу ендопротезе кука пријавили у августу ове године доћи ће на ред тек у јануару 2023. Слична ситуација је и с протезом за колено, на коју чекају 542 пацијанта, док се на реваскуларизацију миокарда бајпас хирургијом чека и шест месеци. У Општој болници у Панчеву поједини пацијенти ће за операцију катаракте са уградњом интраокуларног сочива чекати до фебруара 2022. На ВМА на уградњу ендопротезе колена тренутно чека 1.488 особа, а у јулу ове године су заказиване операције за 2023.

Коронавирус, који је бацио на ноге здравствене системе много развијених земаља широм света, свакако је успорио поједине прегледе и операције и код нас, а др Мома Јаковљевић, хирург и помоћник директора КБЦ "Драгиша Мишовић", каже да су се људи тада сналазили како су знали и умели.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

- Чак се и у неким приватним клиникама чекало по 15 до месец дана на прегледе и интервенције. Корона је свакако успорила здравствени систем, али што се "Мишовића" тиче, ту је тренутно ситуација доста добра и нема дужих чекања. Највећи терет током короне понели су здравствени радници који су се трудили да збрину и пацијенте оболеле од ковида и оне друге. Њима стварно свака част. Било је дупло теже радити током пандемије короне него током рата и бомбардовања - каже Јаковљевић и додаје да се, упркос изазовима, наше здравство показало као јака кичма система.

У Министарству здравља се последњих шест месеци интензивно ради на побољшању квалитета здравствене заштите за нон-ковид пацијенте, каже за Курир државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.

- Заједно с државним врхом, с председником Вучићем и премијерком Брнабић на челу, интензивно се радило на повећању ковид капацитета. Изузетно је важно то што ћемо за неколико дана отворити ковид болницу у Новом Саду с нових 600 кревета, чиме ће се битно повећати капацитети. Надамо се да ћемо са три ковид болнице и реконструисаном Инфективном клиником, ВМЦ Карабурма и евентуално Ареном успети да збринемо ковид пацијенте, да бисмо остали део здравственог система и све ресурсе могли да усмеримо ка пружању дијагностике и лечењу осталих пацијената. Ове године смо у бољој ситуацији јер имамо вакцине и очекујемо да ће свеукупно боља ситуација довести до тога да квалитет здравствене заштите буде још бољи и да се смањи број људи који су на листи чекања - каже Ђерлек.

Брзе интервенције

Хитни пацијенти збрињавани

Упркос невероватној пренапрегнутости здравственог система због пандемије, пацијенти с хитним стањима су, како наводи др Мирсад Ђерлек, били збрињавани.

korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Профимедиа

- Увек смо се трудили да део здравствених установа има тзв. зелену зону, која је пре свега намнејна за хитна стања. Сви грађани који су имали потребу за хитну интервенцију су били збртинути. Захваљујући великој упоирности и ангажовању наших здравствених радника успели смо да одговоримо на тако велики задатак да збринемо ургентна стања - каже Ђерлек.

Пресек

Нових 2.981 оболели

У претходна 24 сата у Србији је на коронавирус тестирано је 15.529 грађана, од којих је 2.981 новозаражени. Преминуло је 14 пацијената, а на респираторима налази се 80 оболелих.

ТАБЕЛА

Број лица на листи чекања (31.август)

- Уградња ендопротеза колена 17.187

- Уградња ендопротезе кука 11.683

- Операција катаракте са уградњом интраокуларног сочива 9.169

- Коронографија срца 2.592

- МР прегледа главе 2.588

- МР преглед кичменог стуба 2.234

 

ТАБЕЛА

Датум Укупан број лица на листама чекања

31. август 52.858

30. август 52.801

27. август 52.623

26. август 52.547

25. август 52.429

 

БРОЈКЕ

4.610 услуга је у августу пружено лицима на листи чекања

6.906 услуга је у августу пружено лицима мимо листе чекања

2.286 је укупно обрисаних са листе чекања