Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПРЕЗ! ЧУВАЈТЕ СЕ! На ових ПЕТ локација у Београду не желите да се нађете кад крене да ГРМИ - ОПАСНОСТ је огромна!

18.05.2023. 07:11
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
nevreme, grom
невреме, гром / Извор: Профимедиа

Поред наведених, постоји и много сличних њима

Нема много правила када је у питању удар грома, ако не постоји адекватна заштита, то може да представља опасност на свакој тачки у граду и у било које време када су олујни облаци у близини! Па ипак, постоје места на којима сигурно не желите да се нађете у случају грмљавине.

СТРАВИЧАН ГРАД ПОГОДИО НОВИ САД Снажне падавине тутње Србијом - ови делови земље следећи на удару!

СТРАВИЧАН ГРАД ПОГОДИО НОВИ САД Снажне падавине тутње Србијом - ови делови земље следећи на удару!

ПОТОП У НОВОМ САДУ, ВАТРОГАСЦИ ЕВАКУИСАЛИ ЉУДЕ Реке теку низ улице - олуја се премешта у овај део земље (ВИДЕО)

ПОТОП У НОВОМ САДУ, ВАТРОГАСЦИ ЕВАКУИСАЛИ ЉУДЕ Реке теку низ улице - олуја се премешта у овај део земље (ВИДЕО)

ПЉУШТЕ КОМЕНТАРИ: Полицајац из Новог Сада ЗАПАЛИО друштвене мреже својим поступком (ВИДЕО)

ПЉУШТЕ КОМЕНТАРИ: Полицајац из Новог Сада ЗАПАЛИО друштвене мреже својим поступком (ВИДЕО)

Водите рачуна да опасност не прети само када чујете громове у непосредној близини. Такозвана "позитивна" муња довољно је јака да "добаци" и до двадесет километара од олујног облака. Она је ређа и карактеристична по свом продорном звуку, који је јачи и чија тутњава дуже траје, као да се небо цепа на два дела...

Најређа је лоптаста муња, која може да се јави било где и чије кретање је непредвидиво. Може да ишчезне или експлодира, завуче се у димњак, под возило или дословно уђе кроз прозор.

Ово су пет најопаснијих типова локација на којима може да вас затекне невреме.

grmljavina
грмљавина / Извор: Профимедиа

Калемегдан

У питању је велики, отворен простор, који је чак и истурен изнад ушћа двеју река и као такав веома незгодно место уколико вас у шетњи затекне олуја.

Ако се баш налазите у парку, избегавајте истурено и високо дрвеће и, уопште, будите подаље од стабала. Најбоље је да изаберете место где има ниског растиња, а најгоре је да потражите заклон испод усамљеног дрвета.

Срећом, Београдска тврђава има много пролаза у којима можете да се сакријете. Опасно је, међутим, посматрати невреме са ивице бедема, одакле се, истина, пружа леп поглед на надолазећи олујни облак.

Правила која важе за Калемегдан важе и за све друге паркове и шуме, а нарочито за приобаље.

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

Дунавски кеј

Дакле, као што је већ речено, приобаље је опасна зона, али и велике водене површине, генерално. Можда је једно од најгорих места на којима можете да се затекнете кад крене олуја - чамац.

Дунавски кеј је, на пример, поприлично удаљен од зграда и незаштићен, али свака друга обала може бити опасна, па и земунски и савски кеј, а нарочито обала Савског језера, премда у једном делу овог излетишта постоје и громобрани.

Beograd
Београд / Извор: Србија Данас

Гробље Лешће

Велика београдска грбоља посебно су незгодна места уколико се на њима затекнете током грмљавине. Огромна површина без већих објеката прави је "магнет" за муње.

Невоља је и што вам је потребно неко време да дођете до безбедне зоне. Ако је могуће, уђите у цркву, избегавајте стабла и чучните док опасност не прође.

Као пример смо навели гробље Лешће, које се налази на поприличној висини, али нису много безбеднија ни друга гробља, нарочито Ново бежанијско, Орловача и Збег.

groblje
гробље / Извор: Профимедиа/илустрација

Бранков мост

Бранков мост прелазе многи пешаци, али то ипак није паметно уколико су у близини олујни облаци. Нема громобрана, истурен је изнад реке, а на њему има много метала. Електрицитет може да се пренесе и дуж ограде, па је било какво наслањање посебно опасно.

Наравно, и остале мостове требало би избегавати током невремена. То важи и за разне надвожњаке и пешачке пасареле - оне су издигнуте, изграђене од челика, а у непосредној близини често нема високих обеката.

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа

Трамвајска станица на Новом Београду

Широки булевари и отворени новобеоградски блокови ризичнија су места у случају грмљавине од, на пример, старог Дорћола, где су улице много уже, а зграде збијене једна уз другу.

Тако је трамвајска станица, са својом металном кућицом, смештена између трака широких булевара, поприлично опасно место у случају олује. Такве станице обично су окружене металом - стубови, ограде, шине...

tramvaj
трамвај / Извор: Профимедиа

Тачно је да је већа вероватноћа да ће гром ударити у зграду него на улицу, у бандеру или дрво, али се ризик повећава у на местима где су зграде подаље од пешачких стаза.

И не треба претпостављати да ће високе зграде "привући" гром. Свака зграда има громобран пројектован тако да заштити њу и непосредну околину. Не постоји солитер или громобран који има моћ да заштити читав блок или кварт.