Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТУРИСТИЧКА БАЈКА КОЈА ВОДИ У БОЉУ БУДУЋНОСТ: Рај за душу - на овом месту у Србији ћете пронаћи све што вам треба (ВИДЕО)

10.05.2021. 16:01
Пише:
Србија Данас
Vladimirci
Владимирци / Извор: Фото: Туристичка организација Владимирци

Варошица Владимирци први пут се помиње при окупацији Србије од стране аустроугарске војске у попису од 1718. године, тада су Владимирци имали  16 домова, данас је тај број готово 7000.

Општина Владимирци има богату прошлост, дуг и занимљив историјат, погодан положај условљавао је насељавање од најстаријих времена, о чему сведочи мноштво археолошких артефаката још у доба неолита, позната су насеља у Бељину, Дебрцу, Риђакама.

Насеља у Бељину, Дебрцу, Риђакама била су у саставу Римске административне провинције Панонија у периоду од 1. до 2. века н.е. Падом Рима улази у састав источног Римског царства Византије. У времену Немањића и оснаживању младе Српске државе, посавотамнава је била под влашћу Мађарске.

Краљ Драгутин успева да је освоји у Дебрцу у месту званом Градужина код Малог Дубоког где ствара своју нову престоницу и летњу резиденцију. 

Рибничка пећина јединствен драгуљ природе! Шалитра из њених шупљина коришћена за прављење барута у устанку (ФОТО)

Рибничка пећина јединствен драгуљ природе! Шалитра из њених шупљина коришћена за прављење барута у устанку (ФОТО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

"СВЕДОК ДА ПОСТОЈИМО 300 ГОДИНА У КОНТИНУИТЕТУ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА" Скривени симбол града на Ђетињи духовни светионик (ФОТО)

"СВЕДОК ДА ПОСТОЈИМО 300 ГОДИНА У КОНТИНУИТЕТУ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА" Скривени симбол града на Ђетињи духовни светионик (ФОТО)

Варошица Владимирци први пут се помиње при окупацији Србије од стране аустроугарске војске у попису од 1718. године, тада су Владимирци имали 16 домова, данас је тај број готово 7000.

Када је реч о култури у Владимирцима, у области културе, потребно је поменути библиотеку "Диша Атић" са фондом од око 50.000 књига и других вредних публикација. Јаловичка ликовна колонија, представља праву ризницу уметничких дела домаћих и страних сликара и вајара.

Посебну вредност има средњовековни манастир у Каони којег је крајем 14. века, према народном предању, подигла сестра Милоша Обилића - Иконија.

Књаз Милош је указом 1829. године наредио да се поред осталих зграда у Србији, сагради и зграда седишта среза у Владимирцима. Зграда је завршена 1854. године о трошку мештана. Касније је у народу добила назив Конак. Овековечена је у Глишићевој приповеци "Глава шећера".

Јаловичка ликовна колонија

Јаловичка ликовна колонија основана је 1978. године, а на иницијативу Милована Шујића и Зорана Симића. Седиште колоније је у посавотамнавском селу Јаловику, у Дому културе. Успону Јаловичке колоније и великом угледу који ужива немерљив допринос дала је читава плејада домаћих и страних академских сликара који су протеклих година својим даром и талентом исписали најблиставије странице у историји њеног постојања.

Јаловичка ликовна колонија, иначе после свих ових година рада, има и сопствену галерију, чији фундус представља праву ризницу уметничких дела. Путем гостујућих изложби до сада је слике и скулптуре Јаловичке ликовне колоније имало прилику да види много поклоника уметности у земљи и иностранству.

Најспецифичнија карактеристика колоније је симбиоза села и уметности, при чему је само село Јаловик претворено у галерију. Захваљујући правилу и обичају, који је важио до средине 90-тих година када је сваки сликар своме домаћину (код кога је за време трајања колоније имао двонедељни бесплатни смештај и исхрану) остављао бар по један уметнички рад. Читав Јаловик постао је јединствена галерија какве, засигурно, на нашим просторима још није било.

Када је реч о туристичкој понуди у Владимирцима, без сумњемо морамо рећи да су потенцијали велики и да ова општина настоји да улаже у већ постојеће понуде, али и ради на томе да добије нове, туристима примамљиве понуде.

У туристичкој понуди може се наћи базен у Владимирцима - комплекс базена је изграђен 2013. године. Данас је ово централно место рекреације и одмора, не само грађана општине Владимирци већ и оближњих општина. 

Vladimirci
Владимирци / Извор: Фото: Туристичка организација Владимирци

Када је реч о излетима које нуди ова општина, ово су само неке од понуда које Владимирци пружају, а којима се туристи са нестрпљењем изнова враћају:

Манастир Каона

Посебну вредност има средњовековни манастир у Каони, којег је крајем 14. века, према народном предању подигла сестра Милоша Обилића Иконија. Писани подаци о изгледу старе цркве датирају из  1756. године, тек  после њене обнове. Стара црква је била зидана каменом и покривена шиндром, да би данашња манастирска црква посвећења Светом Архангелу Михаилу, била подигнута у Винзатијском стилу на темељима старе цркве 1892. године. 

Manastir Kaona
Манастир Каона / Извор: Фото: Туристичка организација Владимирци

 

Карађорђеви Храстови

Историјски храстови у селу Трбушац, су најпознатији по томе што су се  на овом месту 1806. године причестили српски војници пред бој на Мишару. Овде се налази и скулптура Мудрац, посвећена свештнику који је благосиљао војску.

Karađorđevi Hrastovi
Карађорђеви Храстови / Извор: Фото: Туристичка организација Владимирци

 

Језеро у Вукошићу

Још једно природно богатство општине Владимирци чини и језеро у селу Вукошић. Вукошићка бара се простире на око 60 хектара и изградњом бране на реки Добрави могуће је регулисати честе поплаве у доњем току реке, а језеро би постало велика акумулација погодна за наводњавање пољопривредних култура. Изградњом спортског рекреативног центра и рибњака ова локација ће врло брзо добити епитет омиљеног излетишта Шапчана и житеља Владимирачке општине са низом забавних садржаја, погодним за развој риболова и рекреативних спортова.

Vladimirci
Владимирци / Извор: Фото: Туристичка организација Владимирци

 

Споменици од културног значаја

Зграда Конака у Владимирцима, датира још из 1854. године, има статус споменика културе и налази се под заштитом државе као најстарија зграда у Посавотамнави.

Споменик војводи Првог српског устанка, Јанку Катићу, подигнут је у селу Крнић, недалеко од места где је настрадао.

Поред ових знаменитости које вреди посетити, не смемо, а да не издвојимо и богатство Владимираца, а то су - геотермалне воде и сеоски туризам.

Vladimirci
Владимирци / Извор: Фото: Туристичка организација Владимирци

Када је реч о геотермалним водама, подручије Владимираца карактеристично је по водним ресурсима, минералној и геотермалној води, што је потенцијал за развој бањског туризма. У селима Прово и Месарци изграђени су бунари минералне воде са геолошким својствима на дубини од 220. метара. Подручје Владимираца богато је геотермалним водама просечне температуре око 56 степени.

Према својим карактеристикама поседује и балнеолошка својства па су планови локалне самоуправе изградња бањског лечилишта и спа центра у самом центру варошице. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Шира околина је богата местима за шетњу у нетакнутој природи, мноштвом дивљачи – од срна до дивљих свиња и зечева, као и разног птичијег света. Богатство вода пружа и својеврсан ужитак риболовцима. У околини је могуће набавити све врсте пољопривредних производа али и наручити зимницу спреману по старим рецептима.

Пројекат је финансиран из буџета општине Владимирци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства