Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОСАМ СТВАРИ ЗБОГ КОЈИХ МОЖЕТЕ ПЛАТИТИ КАЗНУ И ДО 150.000 ДИНАРА: Детаљан списак мера које предвиђа КОРОНА ЗАКОН

13.11.2020. 18:52
Пише:
Србија Данас/Информер
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Србија Данас

Санитарни инспектор од сада може да напише и прекршајни налог, док Комунална милиција може одмах да испразни дискотеку, салу за венчања, кафиће и ресторане ако се крше мере, и да их затвори на 72 сата

Тако ће, према изменама закона, које су почеле да важе до 150.000 динара бити кажњен свако ко слаже лекара да је заражен или крије битне податке, ко одбије да се лечи или побегне из карантина или кућне изолације. Још ригорознија санкција од чак 300.000 динара очекује све фирме и друга правна лица ако не буду примењивали мере личне заштите запослених од коронавируса и ако не одреде особу одговорну за непосредну примену мера.

ОЧЕКУЈЕ НАС ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА ЗИМУ! Кризни штаб разматра нове мере, једна ће посебно морати да се ПОШТУЈЕ

ОЧЕКУЈЕ НАС ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА ЗИМУ! Кризни штаб разматра нове мере, једна ће посебно морати да се ПОШТУЈЕ

ДА ЛИ ЋЕ ВАКЦИНАЦИЈА БИТИ ОБАВЕЗНА? Др Ђерлек детаљно о тренутно најважнијем питању у Србији

ДА ЛИ ЋЕ ВАКЦИНАЦИЈА БИТИ ОБАВЕЗНА? Др Ђерлек детаљно о тренутно најважнијем питању у Србији

ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ УПОЗОРАВА: Можете направити опасну грешку ако узимате пробиотик уз антибиотик

ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ УПОЗОРАВА: Можете направити опасну грешку ако узимате пробиотик уз антибиотик

Између осталог, у измене је додат појам коронавирус међу постојеће заразне болести, али и ближе појашњење појмова "кућна изолација", "самоизолација", "карантин".

Министар здравља Златибор Лончар, образлажући предлог закона пред посланицима у Скупштини, рекао је да кажњавање није циљ, али да овим одредбама држава жели да заштити све одговорне грађане Србије који поштују мере.

ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР

Комунални инспектори/полицајци имају овлашћења:

- да издају прекршајног налог

- да поднесу пријаву надлежном органу за учињено кривично дело или захтев за покретање прекршајног поступка
- да наложе да се испразни објекат односно простор у коме је дошло до кршења прописаних мера
- да забране обављање делатности у том објекту односно простору док надлежни орган не предузме прописане мере, најдуже на 72 сата

- Овим Предлогом уобличава се правни оквир за мере и процедуре у којем ће се у наредном периоду боље држати под контролом епидемија и спречити веће негативне последице. Изменама закона регулисано је да потврда од епидемиолога буде довољан доказ послодавцу да радник не може да ради, а да му припада плата. Такође, Влада ће моћи да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, да одлучи о отварању објеката за карантин, о лечењу у иностранству уколико су капацитети у земљи попуњени... - прецизирао је Лончар. 

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

За контролу и спровођење свих ових мера биће задужене надлежне инспекције, као и Комунална милиција, која сада добија одрешене руке. Они ће моћи да издају прекршајне налоге на лицу места (или такозване мандатне казне), да поднесу пријаву надлежном органу за учињено кривично дело и да подносе захтеве за покретање прекршајног поступка.

Изменама закона даје се и веће овлашћење министру да пропише обавезну или препоручену имунизацију за одређене особе, а ради спречавања уношења вируса у земљу министар може наредити мере за заштиту и лабораторијско испитивање при уласку у земљу.

Према предложеним изменама закона, санитарни инспектор сада може написати и прекршајни налог, док Комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем је дошло до кршења заштитних мера (дискотека, сала за венчања, кафићи, ресторани, галерије...), као и да затвори објекат на три дана.

КАЗНЕ ДО 300.000 ДИНАРА

Казне од 50.000 до 150.000 динара:

- ко крије да је заражен и лажира податке за откривање извора и начина преношења заразе
- ко одбије медицинска испитивања
- ко одбије лечење, обавезан превоз санитетским возилом или побегне из изолације
- ко се на граничном прелазу не пријави надлежној здравственој служби
- ко се у року од 24 сата не јави заводу односно институту за јавно здравље ради праћења свог здравственог стања
- ко се не придржава мере карантина
- ко одбије кућни карантин или се не придржава мера кућног карантина
- ко одбије обавезну имунизацију

Казне за кршење мера личне заштите од заразе:

5.000 ДИНАРА

- ко одбија да носи маску у за то предвиђеним околностима (превоз, посао, напољу...)
- ко крши забрану окупљања на отвореном до 5 људи*
- ко крши забрану окупљања на затвореном до 5 људи
- према актуелним мерама Кризног штаба

30.000 ДИНАРА
физичко лице одговорно за примену мера

50.000 ДИНАРА
одговорно лице

150.000 ДИНАРА
предузетник

300.000 ДИНАРА
правно лице

Слање заражених у иностранство

У Предлогу закона такође се наводи да ће се у случају попуњености свих расположивих капацитета за изолацију и лечење у Србији пацијенти слати у болнице у иностранству. Такође, закон прописује и да се наши лекари и друго медицинско особље по потреби могу слати у иностранство као испомоћ другој држави, а исто тако да у нашу земљу долазе страни медицинари.

1. КОНТАКТ

Контакт је особа која је била изложена случају заразне болести на такав начин да је постојала могућност заражавања. Лица која епидемиолог прогласи као контакте дужна су да се придржавају свих мера и упутства доктора.

2. ЛИЧНА ЗАШТИТА ОД ИНФЕКЦИЈЕ

Лична заштита од инфекције подразумева обавезу коришћења личних заштитних средстава, одређено понашање у затвореном и/или на отвореном простору, на јавним и приватним окупљањима и друге прописане мере личне заштите којима се спречава или сузбија ширење заразне болести.

3. КУЋНА ИЗОЛАЦИЈА

Мера којом се налаже лечење у кућним условима и ограничава слобода кретања оболелим од заразне болести. Меру кућне изолације налаже доктор, о чему обавештава надлежног епидемиолога института, односно завода за јавно здравље или дома здравља.

Министар издаје наредбу за обавезну вакцинацију

У изменама и допунама закона нашао се и члан који предвиђа обавезну вакцинацију ако министар здравља тако нареди, а на предлог Института за јавно здравље и уз сагласност Комисије за заразне болести.

Нова овлашћења министра:

- може забранити окупљања на јавним местима
- ограничити кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом
- забранити или ограничити путовања
- забранити или ограничити промет појединих врста робе и производа
- наредити обавезну ванредну вакцинацију
- мењати мере личне заштите од инфекције

4. КУЋНИ КАРАНТИН

Мера којом се ограничава слобода кретања и налаже праћење здравственог стања здравим лицима која су била или за која постоји сумња да су била у контакту са лицима зараженим од заразне болести. Ова мера може се применити и према путницима у међународном саобраћају који улазе у Србију из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом. Епидемиолог одређује које особе подлежу овој мери и писмено обавештава санитарног инспектора ради доношења одговарајућег решења. Трајање карантина одређује се у времену трајања максималне инкубације одређене заразне болести, почев од момента последње изложености извору инфекције. Запосленим лицима решење санитарног инспектора истовремено представља и потврду о спречености за рад док та мера траје.

5. КУЋНИ КАРАНТИН ЗА ДЕТЕ

Ако се мера карантина у кућним условима одређује детету које није навршило 14. годину живота или особи која није у стању да се самостално стара, решење се издаје родитељу, односно старатељу. Решење санитарног инспектора истовремено представља и потврду о спречености за рад родитеља или старатеља.