Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОСАМ ВАЖНИХ ПИТАЊА О ДРУГОЈ ДОЗИ ВАКЦИНЕ: Међу одговорима је и онај кључан - Када се формира имунитет на корону?

03.02.2021. 18:39
Пише:
Србија Данас/Блиц
a
а / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Масовна вакцинација у Србији почела је 19. јануара, прву дозу већ је примило скоро 500.000 грађана, а већ 8. фебруара једна група ће примити и другу дозу!

Неки су на вакциналном пункту добили и тачан датум када треба поново да дођу, други само потврду о првој дози, тако да је међу грађанима много недоумица, од тога да ли треба поново да се пријављују, да ли ће их и када позвати, да ли иду на исто место где су се при пут вакцинисали...

ЕКСТРЕМНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ СТИЖУ У СРБИЈУ: Српски метеоролог НАЈАВЉУЈЕ праве ПРОЛЕЋНЕ дане (ФОТО)

ЕКСТРЕМНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ СТИЖУ У СРБИЈУ: Српски метеоролог НАЈАВЉУЈЕ праве ПРОЛЕЋНЕ дане (ФОТО)

ПРОНАЂЕНА ДЕВОЈКА ИЗ УЖИЦА: Познато стање Катарине за којом је породица даноноћно трагала

ПРОНАЂЕНА ДЕВОЈКА ИЗ УЖИЦА: Познато стање Катарине за којом је породица даноноћно трагала

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) Драганово (15) тело умотавали у бели чаршав, мајка ПАЛА У НЕСВЕСТ: Јауци парали небо над Тамишом

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) Драганово (15) тело умотавали у бели чаршав, мајка ПАЛА У НЕСВЕСТ: Јауци парали небо над Тамишом

У наставку се налазе одговори на сва актуелна питања.

Да ли ће сви добити другу дозу?

Да, без обзира на вакцину коју сте одабрали, надлежни су одвојили довољан део вакцина за ревакцинацију. Дакле, ваша друга доза неће бити утрошена на неког другог

Да ли добијате исту вакцину?

Наравно, ко је добио кинеску добија кинеску, ко руску тај опет руску. Међутим, чак и у случају да примите различите не би било последица, али ни заштите

- Ако дође до ревакцинације вакцином другог произвођача, то вам дође као да пређете са пива на вињак - рекао је шаљиво вирусолог др Миланко Шеклер.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Да ли треба да се пријављујете?

Не треба да се пријављујете, ни преко портала еУправа, нити телефоном. Постоје сви подаци у евиденцији када сте примили прву дозу и то је то. Само треба да чекате да вас обавесте.

Да ли ће вас и када обавестити?

Да, и то на два начина - СМС-ом и на мејл и то како су обећали надлежни, два дана пре вакцинације.

Да ли ћете другу дозу примити на истом месту?

Гледаће се да се 99 одсто људи вакцинише на истом месту, али неки ће ипак имати промењену локацију. Обавештење ћете добити у поруци. Отворени су у међувремену нови вакцинални пунктови па ће се гледати да се олакша људима, да мање путују.

vakcina, koronavirus
вакцина, коронавирус / Извор: Реутерс

Да ли су исте прва и друга доза?

Код свих вакцина су исте, осим код руског "Спутњика В" где су различите прва и друга доза.

- Једино су Руси направили вакцину с два вектора те се различит аденовирус даје у првој и другој дози вакцине. Значајно је када се прима вакцина да се погледа на бочици која је за прву, а која за другу дозу - истиче проф. др Нада Куљић Капулица.

Ипак, она напомиње да грађани не треба да брину и размишљају шта значи прва, а шта друга доза руске вакцине, јер о томе воде рачуна они који су задужени да нас вакцинишу.

Који је рок за давање друге дозе вакцине?

Разликује се од вакцине до вакцине. За "Фајзерово" цепиво период између две дозе је три недеље, мада су произвођачи званично саопштили да се може дати 19 до 42 дана након прве. Друга доза кинеске вакцине може се дати већ две недеље након прве, али је код нас размак три недеље. Коначно, најдужи временски размак између две дозе захтева руска вакцина "Спутњик В" - 21 до 28 дана.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Да ли после прве дозе имамо одређену количину антитела која вас штити?

- Сви коју су примиле вакцину су развили антитела после прве дозе и то добре количине које могу да се упореде са онима које су имале особе које су прележале корону са средњом клиничком сликом - истакла је Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије.

Са њом се слаже и проф. др Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине.

- Већ смо почели са мерењем нивоа антитела код оних који су прележали болест у децембру и оних који су примили прву дозу "Фајзерове" вакцине. Иницијални резултати указују да је ниво антитела седам пута већи код оних који су примили две дозе вакцине, седам дана након друге дозе, у односу на оне који су прележали болест са благом и умерено тешком клиником сликом - рекао је проф. Петровић.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

"Спутњик" ефикасан 91,6 одсто

Руска вакцина "Спутњик В" има 91,6% ефикасности против симптоматског ковида 19, показују прелиминарни резултати испитивања који су засновани на анализи података више од 20.000 учесника тестирања од којих је три четвртине примило вакцину.

Ниједан озбиљан нежељени догађај није сматран повезаним са вакцинацијом, а већина пријављених нежељених реакција била је блага, укључујући симптоме сличне грипу, бол на месту инјекције и слабост или ниску енергију.