Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОТЕТ ЈАТОВ АВИОН СА СРПСКИМ ГЛУМЦИМА: Лаушевић и Јанкетић у рукама Хрвата?!

12.08.2016. 10:38
Пише:
Србија Данас/Ало
Žarko Laušević
Жарко Лаушевић / Извор: Србија Данас

Након што је авион полетео из Дубровника ка Београду, три младића из Хрватске одлучила су да отму авион.

Група криминалаца отела је „Јатов” „боинг Б727-200” 26. септембра 1981. на линији Подгорица-Београд, са 98 путника и осам чланова посаде. У авиону су били наши познати глумци Жарко Лаушевић (56), Михаило Миша Јанкетић (77) и Марко Николић (69), као и тим ФК Будућност.

ТОТАЛНИ ПРЕОКРЕТ У ПРИЧИ ДА ЈЕ АРКАН ЖИВ: Михајло тврди да је ТАТА НА КИПРУ, онда је Војин побеснео

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ТУРСКЕ АМБАСАДЕ: Терористи одговорни за државни удар у Турској запретили Србији

Микија спасао страх од летења

У отетом „боингу 727” требало је да буде и глумац Мики Манојловић. - Он се због страха од летења није укрцао, већ се закључао у хотелску собу и одбио да пође, што је на крају испало добро за њега, јер од страха ко зна како би то преживео - испричао је глумац Марко Николић у емисији „Досије”.

Након што је авион полетео из Дубровника ка Београду, три младића из Хрватске одлучила су да отму авион. Поред глумаца и фудбалера, у авиону су били естрадна звезда Биљана Петровић и генерал Милан Шијан, народни херој, ратни командант Шесте личке бригаде, која се прославила спасавајући маршала Јосипа Броза Тита приликом десанта на Дрвар.

СТРАХ ОД КРВНЕ ОСВЕТЕ: Жарко Лаушевић нигде без телохранитеља

- Снимали смо серију у Црној Гори и кренули у Београд јер је требало да играмо представу „Трамвај звани жеља”. Авион је свратио у Дубровник да покупи путнике, а када смо узлетели, издвојила су се двојица младића са пиштољима. Претили су и тражили да испразнимо прве редове, а сећам се да им је крајњи циљ био да стигну у Јоханесбург - испричао је својевремено Миша Јанкетић.

Чим се авион одвојио од земље, устала су три дугокоса младића - организатор Боривоје Јелић, Мирко Крижић и Милан Прпић. Двојица су извадила пиштоље, а један нож. Почели су да галаме и витлају оружјем, да псују и прете да ће почети да убијају ако ико прстом мрдне, а од оних који су седели у првим редовима захтевали су да се преместе позади. Притом су им стављали цеви оружја у уста, на слепоочнице, а онај са ножем је ухватио једну од стјуардеса и прислонио јој сечиво уз грло...

Кад су испразнили првих неколико редова у авиону, отмичари су се стуштили ка пилотској кабини и капетану саопштили да они сад командују и наредили му да уместо ка Београду авион усмери ка Италији, ка једном од аеродрома на југу, где ће, ако све буде по њиховом плану, ослободити путнике и са посадом и резервоарима пуним горива наставити лет. На миг пилота Љубомира Зекавице копилот Мирко Пинтар је успео непримећено да пошаље тајну шифру и јави да је авион отет. На поруку је прва реаговала контрола лета на дубровачком аеродрому и затражила потврду од посаде. Кад је потврда убрзо стигла, све контроле авио-саобраћаја у Југославији и свим суседним земљама зачас су сазнале да је „Јатов“ “боинг 727” у рукама отмичара и да лети према југу Италије.

JAT
ЈАТ / Извор: Србија Данас

Изнад Италије отмичари су променили план и наредили пилоту да их вози у Израел. После дужег натезања, грчке власти су им дозволиле да у Атини узму гориво и наставе лет, али су им Израелци забранили улазак у свој ваздушни простор. Под претњом два „фантома” израелског ратног ваздухопловства, у зору наредног дана слетели су у Ларнаку на Кипру.

Николић се срео са отмичарем после 33 године

Јелић је за наше медије изјавио да није усташа већ Србин из Хрватске и да је авион отео из политичких разлога.

Рекао је да је његова животна жеља била да убије Тита како би се осветио државном врху. Међутим, био је доспео у затвор у Немачкој, а Тито је у међувремену умро. У немачком затвору се упознао са припадницима терористичке групе Бадер-Мајнхоф и под њиховим утицајем је одлучио да отме авион.

Јелић је због тога одлежао осам година, а укупно је 15 година провео иза решетака. Затим је отишао у Шведску, где се оженио, добио две ћерке, које су данас првакиње у професионалном боксу.

Јелић се после 33 године, у априлу 2015. срео са глумцем Марком Николићем, а сусрет је организовала екипа емисије „Досије”. Отмичар је од глумца затражио опроштај, а Николић му је у шалио одговорио: „Нисам се после тога плашио, наставио сам да летим, али неки више никад нису ушли у авион. Све најбоље вам желим и да се видимо на неком острву да летујемо заједно ако нас неко не украде”. Јелић сада пише књигу о отмици.

Путници су на аеродрому успели да побегну отмичарима тако што су изазвали пожар у авиону, а у свему су им помогле стјуардесе. Јелић је касније осуђен на осам, а саучесници на пет и три године затвора. Јелић је тврдио да је иза ове отмице стајала терористичка група Бадер-Мајнхоф.

АРКАНОВ ПРИЈАТЕЉ БРОЈ 1: Одлежао је робију због њега, а није писнуо, опевао га је и Чорба! (ВИДЕО)

Јанкетић: Хтео сам да осујетим план отмичара

Глумац Миша Јанкетић рекао је јуче за „Ало!” да је са једном стјуардесом хтео да осујети план отмичара.

- Питао сам је где стоји оружје које путници остављају када улазе у авион, а она ми је рекла да је у сефу и да не можемо до њега. Иако смо видели отмичара са пишољем код пилотске кабине, који је у гипсу унео оружје, и још једног са ножем, нисмо озбиљно схватали ситуацију јер нам је такво нешто у то време било несхватљиво. Не сећам се где су тада седели Лаушевић и Николић, али касније нисмо нешто причали о том догађају - казао је Јанкетић.

СРБИЈА КАКВУ ЈОШ НИКО НИЈЕ ВИДЕО: Странци направили СНИМАК због којег треба све нас да буде СРАМОТА!

Он каже да су путници помислили за њега да је отмичар јер је лежерно стајао код прозора и пушио, али су га на време препознали.

- Неко је рекао: „Онај тамо ми је јако, јако сумњив”, јер су тражили неког отмичара који се убацио међу путнике. Онда је неко из ФК Будућност запалио новине у WC-u и тада је почео да куља дим. Када је неко викнуо: „Пожар!”, сви су почели да беже ка вратима. Неки су скакали на помоћна крила, па су на крају отмичари остали сами у авиону - присетио се глумац, који није хтео да се сретне са отмичарем када су га звали из емисије „Досије”.

Јединии прислушкивани разговор између Аркана и Легије који је објављен у јавности прочитајте КЛИКОМ ОВДЕ! Након Арканове смрти дуго се ништа није знало о његовој бившој супрузи, а како она данас живи и шта ради погледајте КЛИКОМ ОВДЕ!