Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВЕ ГОДИНЕ ОЧЕКУЈУ НАС ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ: Прецизним ценовником израчунајте колико ће коштати пут до мора

15.06.2022. 08:22
Пише:
Србија Данас/Блиц
putovanje
путовање / Извор: Shutterstock

Одмори и дуго очекивана летовања већ су почела, међутим, многи тек сада планирају одлазак на море и опуштање барем на десетак дана, док тренутна светска ситуација и криза о којој сви говоре онима који планирају да на летовање оду сопственим колима намеће неопходно питање колико ће их у 2022. години коштати путовање до неких од омиљених дестиинација.

Поред цене горива, ове године поскупеле су и саме путарине које је неопходно платити, а ево колике трошкове пута наши суграђани могу да очекују уколико ове године летовање пожеле да проведу у Грчкој, Црној Гори или Хрватској.

Када је о Грчкој реч, тамо ће се највише осетити велики скок цена који се догодио у протеклих пар месеци, и у односу на претходну годину, и то за 40 одсто, а највише када је гориво у питању. Тако ће они који се одлуче да своје одморе проведу на грчким плажама, на цене аранжмане које су им већ познате, морати да додају још минимум 250 евра за гориво и путарине.

ОВО ЈЕ ПЕТ ДРЖАВА У КОЈЕ СРБИ МОГУ НА ЛЕТОВАЊЕ БЕЗ ПАСОША: Потребна вам је само лична карта, на четири ствари обратите пажњу

ОВО ЈЕ ПЕТ ДРЖАВА У КОЈЕ СРБИ МОГУ НА ЛЕТОВАЊЕ БЕЗ ПАСОША: Потребна вам је само лична карта, на четири ствари обратите пажњу

ДЕЛОВИ СРБИЈЕ ПОД ВОДОМ: Ванредна ситуација проглашена у две општине - поплаве направиле велику штету

ДЕЛОВИ СРБИЈЕ ПОД ВОДОМ: Ванредна ситуација проглашена у две општине - поплаве направиле велику штету

ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ СЛАВЕ ЕРАЗМА ОХРИДСКОГ: Ово место још увек чува велику тајну светомученика

ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ СЛАВЕ ЕРАЗМА ОХРИДСКОГ: Ово место још увек чува велику тајну светомученика

За ову земљу ће, наиме, за одлазак и долазак, до, на пример, Халкидикија, који је један од најпопуларнијих међу нашим грађанима, за гориво и путарине у оба правца бити потребно да се одвоји минимум 250 евра.

Поред Халкидикија, они који се одлуче за неке удаљеније дестинације мораће да издвоје и више новца, те ће тако, до Лефкаде, која је једно од најудаљенијих летовалишта на мапи, морати да издвоје много више новца за гориво. Тачније, уколико сипају бензин мораће да плате, са све путарином, око 366 евра, док ће за оне који сипају дизел та цифра бити мало мања, односно, износиће 356 евра.

Црна Гора

Поред Грчке, многи наши суграђани ове године ће се упутити и у комшијску Црну Гору, за коју ће у једном правцу морати да издвоје мање око 100 евра.

И у овој земљи осетила се светска криза и рат у Украјини, те су тамо у 2022. цене нешто скупље, посебно када је реч о гориву. Тако ће за оне који одлуче да отпутују до Сутомора, односно за километражу која износи 507 километара, бити потребно да издвоје укупно 6.656 динара, што значи да би за путовање у оба правца морало да се издвоји близу 113 евра, ако узмемо у обзир да аутомобил просечно троши 6,5 литара на 100 километара.

Путарине се у овој земљи плаћају на деоницама ауто-пута Ситница - Херцег Нови, а наплаћује се и деоница Бар - Подгорица.

Такође, још неки од трошкова чекају оне који пролазе кроз тунел Созина, за који треба да издвојите 2,5 евра, док је за путничка возила на делу пута Мељине-Требиње (БиХ) треба да издвојите 3 евра.

Хрватска

Када је о путовању у Хрватској реч, сви они који се тамо запуте требало би да знају како се економска криза која "дрма" свет осећа и у овој земљи, где су на снази нове цене горива на бензинским пумпама.

Тако је код наших комшија литар бензина поскупео за 46 липа, па је нова цена 13 куна и 83 липе, односно 215,65 динара, док власници дизелаша, како у Хрватској, тако и они који из Србије желе на одмор у ту земљу, могу да одахну.

Када је о путаринама реч, оне се могу плаћати у готовини (ХРК, ЕУР) или кредитним картицама. Такође, у овој земљи путарина се може платити и електронским картицама.

За Шибеник је тако потребно одвојити 38 евра, за Ријеку 28, а за Истру око 27 евра. Путарина на истарском аутопуту 10 одсто појефтињује ван сезоне, у периоду од 1. октобра до 31. маја.

ПУТАРИНЕ СРБИЈА

Нови Сад - Прешево 1.720

Београд - Прешево 1.490

Ниш - Прешево 590/680

Н. Сад - Димитровград 1.550

Београд - Димитровград 1.310

Ниш - Димитровград 360/440

Београд - Шид 420

plaćanje putarine
плаћање путарине / Извор: Профимедиа

НАПОМЕНА: Износи у динарима

ПУТАРИНЕ С. МАКЕДОНИЈА

Прва наплатна рампа

60 денара/1,5 евра

Друга наплатна рампа

80 денара/2 евра

Трећа наплатна рампа

60 денара/1,5 евра

Четврта наплатна рампа

80 денара/1,5 евра

Пета наплатна рампа

100 денара/2 евра

ПУТАРИНЕ ГРЧКА

Путарина Евзони 1,8

Путарина Солун 0,5

Путарина Аспровалта 0,9

Солун - Атина 31,35

Евзони - Халкидики 2,3

Евзони - Лефкада 14,65

Евзони - Тасос 7,40

Евзони - Крф 10,60

НАПОМЕНА: Износи у еврима

grčko-bugarska granica
грчко-бугарска граница / Извор: Профимедиа

ПУТАРИНЕ БУГАРСКА

Вињета за викенд 5 евра

Вињета седам дана 8 евра

Вињета 30 дана 16 евра

ЦРНА ГОРА

Тунел Созина 2,5 евра

ПУТАРИНЕ ХРВАТСКА

Батровци - Загреб 19 евра

Загреб - Ријека 10 евра

Загреб - Шибеник 22 евра

Ријека - Умаг 14 евра