Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВЕ КАЗНЕ ПАПРЕНО КОШТАЈУ ПОЧЕТНИКЕ: Због ових прекршаја новопечени возачи могу ТРАЈНО остати без дозволе

24.09.2022. 18:59
Пише:
Србија Данас
Pravila za vozače početnike
Правила за возаче почетнике / Извор: Фото: Профимедиа printscreen/B92

Конкретне казне за почетнике ухваћене у прекршају

Основни предуслов за управљање возилом према закону и AMSS подразумевају да је возач пунолетан, да испуњава здравствене услове и да има пребивалиште у Републици Србији. Такође се подразумева да је положио возачки испит, да му није забрањено управљање моторним возилом, као и да познаје прву помоћ.

АПЕЛ ВОЗАЧИМА! Опрез због МАГЛЕ, смањена видљивост на ауто-путу, највише на ОВИМ деоницама

АПЕЛ ВОЗАЧИМА! Опрез због МАГЛЕ, смањена видљивост на ауто-путу, највише на ОВИМ деоницама

ВРАЋАЈУ СЕ ВРЕЛИ ДАНИ У СРБИЈУ? РХМЗ најавио велики обрт, након мраза стиже Михољско лето

ВРАЋАЈУ СЕ ВРЕЛИ ДАНИ У СРБИЈУ? РХМЗ најавио велики обрт, након мраза стиже Михољско лето

ДАНАС ОБАВЕЗНО ИЗБЕГНИТЕ НЕКОЛИКО СТВАРИ: Три сестре су нам показале пут којим треба да идемо

ДАНАС ОБАВЕЗНО ИЗБЕГНИТЕ НЕКОЛИКО СТВАРИ: Три сестре су нам показале пут којим треба да идемо

Сви који имају пуних 19 и више година, добијају пробну дозволу која важи две године, а ако се возачка стекне са 17 година, биће пробна све док возач не напуни 21 годину. Они који су положили возачки испит са навршених 19 година, добијају пробну возачку дозволу на две године, док они који су били млађи од 19 година када су положили поменути испит, добијају пробну дозволу која ће им бити важећа до 21. године живота.

Овог правила изузети су ђаци средњих стручних школа, који се образују за образовни профил возач моторних возила и који су положили возачки испит за управљање возилима Ц и ЦЕ категорије. Њима се пробна возачка дозвола за управљање возилом категорије Б издаје са роком важења од једне године.

Ознаке за возаче са пробном дозволом

Ауто који вози возач са пробном возачком мора да има посебне ознаке “П” са предње и задње стране. Предњу ставите у горњи десни угао ветробрана (код сувозача), а задњу у десни угао задњег стакла. Не морате да их лепите, како би други чланови породице могли да их уклоне уколико не желе да возе са њима.

Можете на пример од провидне фолије да направите “футролу” коју залепите на стакло, а ознаку убацујете по потреби. Послужиће и провидна најлонска кесица за ДВД или ЦД.Ову ознаку можете да добијете у ауто-школи, а можете и да је скинете са сајта неке ауто-школе и сами одштампате. Ознака мора да буде у боји.

Управо пробна возачка дозвола има многа ограничења која ћемо покушати у наставку да вам представимо. Вероватно сте учили и на часовима теоријске обуке, али није лоше почети од ограничења снаге. Дакле, закон каже да возач са пробном возачком дозволом, док је она на снази не сме да управља аутомобилом који има мотор јачи од 80kW односно 109 КС. Изузетак у овом ограничењу огледа се у томе да аутомобил са снажијим мотором, возач почетник може возити под надзором неког од чланова породице који има важећу возачку дозволу најмање 5 година.

Казне за возаче са пробном дозволом

За непоштовање ових прописа предвиђена је казна од 20.000 до 40.000 динара или до 30 дана проведених у затвору. Пробна возачка дозвола вам не дозвољава ни да возите од 23:00 па све до 06:00, а у овом ограничењу нема изузетака чак и ако је у возилу са вама искусан возач или члан породице. Казна за овај прекршај иде од 10.000 до 20.000 динара, а добија се и 6 казнених поена и забрана управљања возилом од најмање три месеца.

Ако је ограничење на аутопуту 130 км/х, уколико сте почетник правило каже да је дозвољена брзина 110 км/х на аутопуту, док је на мотопуту максимална дозвољена брзина 90 км/х. Што се тиче осталих путева и оганичења, уколико имате пробну возачку дозволу, ви као почетник смете возити само до 90% од ограничења. У преводу уколико је огрнаичење 60 км/х ви као почетник можете возити максимално 54 км/х, а колико је оганичење 50 км/х ограничење је 45 км/х односно 36 км/х уколико је максимална дозвољена брзина за возаче 40 км/х.

Што се тиче дозвољене количине алкохола у крви заборавите на конзумирање алкохола пре свега због ваше безбедности, али и казне која предвиђа износ од 10.000 динара и то за ниво алкохолизма од 0,5 промила. Уколико сте возач почетник, са пробном возачком дозволом наравно, не смете користити телефон нити помагала као што су „хандс фрее“ уређаји, а уколко вас саобраћајац уочи да сте прекришили овај пропис стићи ће вам казна од 10.000 динара.

У наставку текста представићемо вам аутомобиле који су најчешћи избор кад су у питању возачи почетници, а по препоруци сајта vozi.rs. Једна од најчешћих недоумица – бензинац или дизелаш? Ако се ради о новом аутомобилу –  свакако бирајте бензинац јер је битно јефтинији и тешко је веровати да ће почетник успети да пређе десетине хиљаде километара како би му се дизел верзија исплатила.

1. Toyota Aygo

2. Фиат Пунто

3. Цитроен Ц4 

4. Toyota Yaris

5. Renault Clio