Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВИ ВОЗАЧИ НЕКА СПРЕМЕ 5.500 ДИНАРА, А ДРУГИ ЋЕ ТЕК БИТИ ОЧАЈНИ! То ће коштати најмање 50.000 динара по новим прописима!

02.04.2019. 09:27
Пише:
СрбијаДанас
Beograd
Београд / Извор: Србија Данас

За многе возаче у Србији важиће нова правила од 3. априла! Наиме, новопечени возачи имаће статус почетника између две и четири године, у зависности од тога са колико година су положили возачки испит, а укида се и трајна регистрација за скутере, тракторе и мотокултиваторе, што занчи да ће и они морати на регистрацију једном годишње.

Нови трошак за возаче скутера

Од истог датума престаје да важи и трајна регистрација за мопеде (скутере), односно, сви власници скутера ће морати да имају стандардну регистрацију и да је обнављају сваке године, као и за аутомобил. Иначе, те регистрације које нису трајне већ виђамо на улицама, а то је због тога што је пре више година измењен Закон о безбедности саобраћаја, али није донет подзаконски акт у вези техничких прегледа. Тако је власницима мопедима са трајном регистрацијом остављена могућност да задрже тај статус уколико не дође до промене власника.

Skuter
Скутер / Извор: Профимедиа

Сви власнци скутера ће једном годишње морати да иду на технички преглед (2.000 динара) и регистрацију (3.500 динара), а то ће их коштати укупно 5.500 динара. Добијаће нове саобраћајне дозволе (уместо потврде о регистрацији), нове регистарске таблице и регистрациону налепницу, све као и за аутомобил. А то такође значи и да ће технички преглед бити ригорозан, односно све мора да буде исправно и без измена или додатака када су у питању светла, седишта, управљач и други делови.

Трактори и мотокултиватори

Ово правило важиће од 3. априла и за тракторе, мотокултиваторе и радне машине, односно и за њих се укида трајна регистрација, па ће и они морати на технички и регистрацију једном годишње. Пољопрвиредни су већ у паници због свега тога и сматрају да ће их пререгистрација и замена старих таблица на тракторима, приколицама и радним машинама дефинитивно дотући.

Traktor na njivi
Трактор на њиви / Извор: Профимедиа

И док би део њих могао своје машине да паркира, има и оних који кажу да ће возити нерегистроване тракторе, јер са машинама, чија је просечна старост око 30 година, готово је немогуће да прођу захтеван технички преглед, који им је неопходан да би добили нове таблице.

– Многе машине неће проћи строге критеријуме техничких прегледа. Мој трактор је у возном стању и има светла, али ипак није све по пропису. Треба да пререгиструјем три трактора и четири приколице. Са техничким прегледом, осигурањем и таблицама, то ће ме коштати најмање 50.000 динара. За комбајн сам технички платио 10.000 – испричао је за Новости Стојан Падејчев из Кикинде, који има трактор из 1972. године.

Возачи, СТУПИЛО ЈЕ НА СНАГУ ЈЕДНО ПРАВИЛО: Време је за ВЕЛИКУ ПРОМЕНУ након пет месеци!

Возачи, СТУПИЛО ЈЕ НА СНАГУ ЈЕДНО ПРАВИЛО: Време је за ВЕЛИКУ ПРОМЕНУ након пет месеци!

ПОЛИЦИЈА ИЗАШЛА НА УЛИЦЕ, ПОЧЕЛА ВЕЛИКА ПРОВЕРА: Наредних СЕДАМ ДАНА морате испоштовати ОВЕ ТРИ СТВАРИ

ПОЛИЦИЈА ИЗАШЛА НА УЛИЦЕ, ПОЧЕЛА ВЕЛИКА ПРОВЕРА: Наредних СЕДАМ ДАНА морате испоштовати ОВЕ ТРИ СТВАРИ

ВОЗАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Од сутра ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ, појачане контроле саобраћаја, ево шта ће се НАЈВИШЕ кажњавати!

ВОЗАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Од сутра ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ, појачане контроле саобраћаја, ево шта ће се НАЈВИШЕ кажњавати!

Измене за младе возаче

Сви који имају пуних 19 и више година, након 3. априла добијају пробну дозволу која важи 2 године, а ако се возачка стекне са 17 година, биће пробна све док возач не напуни 21 годину.

vozač za volanom automobila
возач за воланом аутомобила / Извор: Профимедиа

Дакле, сви који пробну возачку обезбеде пре овог датума, моћи ће да пређу на „праву“ након годину дана, а неће имати ни ограничења везана за снагу мотора возила којим управљају. Закон о безбедности саобраћаја на путевима, у члану 182. бави се питањем пробне возачке дозволе. Ту пише да они који су положили возачки испит са навршених 19 година, добијају пробну возачку дозволу на две године, док они који су били млађи од 19 година када су положили поменути испит, добијају пробну дозволу која ће им бити важећа до 21. године живота.

ИЗУМ који ће смањити проценат саобраћајних несрећа за 30 одсто од 2022. у свим новим аутомобилима!

ИЗУМ који ће смањити проценат саобраћајних несрећа за 30 одсто од 2022. у свим новим аутомобилима!

ПАЖЊА! Возачи, ове ствари су обавезне од 1. априла и МОРАТЕ ДА ИХ УРАДИТЕ

ПАЖЊА! Возачи, ове ствари су обавезне од 1. априла и МОРАТЕ ДА ИХ УРАДИТЕ

ОД 1. АПРИЛА ВЕЛИКЕ ИЗМЕНЕ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Поједине улице возачи неће моћи уопште да користе, укидају се троле, бусеви мењају трасу...

ОД 1. АПРИЛА ВЕЛИКЕ ИЗМЕНЕ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Поједине улице возачи неће моћи уопште да користе, укидају се троле, бусеви мењају трасу...

Овог правила изузети су ђаци средњих стручних школа, који се образују за образовни профил возач моторних возила и који су положили возачки испит за управљање возилима Ц и ЦЕ категорије. Њима се пробна возачка дозвола за управљање возилом категорије Б издаје са роком важења од једне године. Да би возач који има пробну возачку дозволу за управљање возилом категорије Б, а који је и даље малолетан, могао да вози, са њим у ауту мора да буде возач са „стажом“ од најмање пет година, како би га надзирао. Возач „на пробном раду“ такође не сме да вози више од три путника, укључујући и особу која га надзире током вожње.

Возач који има пробну возачку дозволу не сме да:

1) вози брже од:
– 110 км/х на аутопуту,
– 90 км/х на мотопуту,
– 90% од ограничења на осталим путевима (нпр. ако је ограничење 50 км/х, почетник сме да вози 45 км/х);
2) вози уколико у крви има алкохола (нулта толеранција – нула промила) или психоактивних супстанци. Казна: 10.000 дин за алкохолисаност до 0,5 промила;
3) вози у периоду од 23:00 до 06:00 часова. Казна: од 10.000 до 20.000 дин, 6 казнених поена и забрана од најмање три месеца.
4) за време вожње користи телефон, чак ни са блутут слушалицом или неким другим „хандс-фрее“ уређајем, као ни било који други уређај за комуникацију. Казна: 10.000 дин.
5) вози ауто са преко 80 kW, односно 109 коњских снага. Међутим – постоји изузетак. Сме да вози ауто јачи од 109 КС уколико је под надзором члана породице који се налази у том возилу и који има возачку дозволу Б категорије најмање 5 година. Казна: 20.000 до 40.000 динара или затвор до 30 дана.