Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВО ЋЕ СТВОРИТИ ПРИТИСАК НА ЗДРАВСТВО" Откривен ГЛАВНИ РАЗЛОГ зашто је омикрон блажи од делте, нема места ОПУШТАЊУ

17.12.2021. 12:33
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Истраживање о омикрону је рађено "ex виво" што значи да се у лабораторији људско ткиво користило за посматрање репликације вируса 24 сата након инфекције.

Омикрон се 70 пута брже умножава у бронхијама, а 10 пута спорије у плућима у односу на делту, показује најновије истраживање о новом соју короне коју су спровели научници на Медицинском факултету у Хонг Конгу.

ДРАМА НА ПАЛИЋУ! Из језера извучен АУТОМОБИЛ - полиција испитује како се нашао у води, рониоци ПРЕТРАЖУЈУ ДНО

ДРАМА НА ПАЛИЋУ! Из језера извучен АУТОМОБИЛ - полиција испитује како се нашао у води, рониоци ПРЕТРАЖУЈУ ДНО

ЛАГАЛА ДА ЈОЈ ЈЕ ДЕТЕ БОЛЕСНО ПА ЗАРАДИЛА ВИШЕ ОД 6.000 ЕВРА! Мама са Инстаграма молила за НОВАЦ, а онда се ОГЛАСИО МУЖ

ЛАГАЛА ДА ЈОЈ ЈЕ ДЕТЕ БОЛЕСНО ПА ЗАРАДИЛА ВИШЕ ОД 6.000 ЕВРА! Мама са Инстаграма молила за НОВАЦ, а онда се ОГЛАСИО МУЖ

1000 ЕВРА ЗА ПРОНАЛАЗАЧА! Оном ко нађе њену љубав, очајна Љубица нуди НАГРАДУ: "Срешћемо се поново, обећавам ти дебељко"

1000 ЕВРА ЗА ПРОНАЛАЗАЧА! Оном ко нађе њену љубав, очајна Љубица нуди НАГРАДУ: "Срешћемо се поново, обећавам ти дебељко"

То је, према првим подацима, разлог и зашто омикрон изазива блажу клиничку слику, али научници су и даље опрезни, пошто претпостављају да ће нови сој у прва два месеца 2022. године постати доминантан и извршити удар на здравствене системе у већини држава.

Истраживање о омикрону је рађено "ex виво" што значи да се у лабораторији људско ткиво користило за посматрање репликације вируса 24 сата након инфекције. Дакле, то није дефинитиван, већ почетни налаз који тек треба да потврде клинички подаци пошто студије нису обухватиле имуни одговор зараженог омикроном.

Такође, научници упозоравају да мање умножавање омикрона у плућима може указати да је мање опасан, али како кажу, веће вирусно оптерећење може погоршати имуни одговор.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Аљовић: Већина држава није спремна за ово...

Докторанд Института за неуроимунологију из Минхена Алмир Аљовић такође је опрезан.

- Према новим резултатима Омикрон се у бронхијама умножава ~70x брже. У плућима ова варијанта се умножава ~10x МАЊЕ, што може објаснити блажу клиничку слику (потребни додатни подаци). Међутим, оно што је сада јасно јесте да се ова варијанта јако брзо шири... Омикрон варијанта ће у току прва два месеца 2022. године постати доминантна варијанта. Ово ће створити огроман притисак на здравствени систем! Већина држава није спремна на ово - упозорава Аљовић.

Због тога Аљовић још једном позива на вакцинацију.

- Тако да опет подсећам: три дозе за све оне који су пре пет-шест месеци примили две дозе Астра Зенеке или Фајзера. Три дозе (Фајзер или Модерна) за све оне који су примили две дозе Синофарма пре четири месеца. Примарна вакцинација за све они који то још увек нису учинили - написао је Аљовић на Твитеру.

Шеклер: Резултати студије потврда практичног искуства лекара

Најновији резултати истраживања о омикрону, али и тренутна епидемиолошка ситуација у Јужној Африци даје наду вирусологу и микробиологу Миланку Шеклеру да пандемија више неће бити тако опасна.

Већ у јануару раст заражених

Епидемиолог Томислав Радуловић наглашава да грађани морају бити и даље опрезни без обзира на то што је тренутно епидемиолошка ситуација у Србији знатно повољнија него пре два месеца.

- Већ у јануару ће доћи до пораста броја заражених. Нови сој вируса инфицира све више млађу популацију, али је добро што му је отупела оштрица. Ако се обистине ова истраживања надам да више нећемо имати онако оптерећен здравствени систем као у прва четири таласа. Најважније је да вакцина и даље штити и против омикрона - истиче Радуловић.

- Ово може да буде корак у добром смеру. Први подаци показују да омикрон изазива мању смртност, а и да вакцине делују и на нови сој. Такође, омикрон изазива знатно блазе симптоме попут замора, главобоље и опште малаксалости. Више од 90 одсто хоспитализованих због омикрона не треба кисеоничку потпору. У просеку после 2,8 дана болничког лечења иде се кући. Гледао сам снимке из јужноафричких болница где људи буквално седе на креветима и играју карте - апострофира Шеклер.

Како каже, претходних дана Јужна Африка имала чак три пута мању смртност од ковида у односу на Србију.

- Поређења ради, Јужна Африка има 60 милиона становника, а Србија седам. Притом, треба имати на уму да омикрон је за сада доминантан у само две провинције у Јужној Африци. Дакле, тамо се и даље многи заражавају и умиру од делта соја. Према томе, резултати ове студије само потврђују практично искуство које имају лекари у Јужној Африци. Добро је и што они који су прележали омикрон имају делимичну заштиту и од делте - закључује Шеклер.

Мутацијама вирус нашао "најбоље место" за размножавање

Благо оптимистичан је и епидемиолог Томислав Радуловић.
 

- Резултати истраживања делују ми логично ако имамо информације да се омикрон брже шири, а да је мање смртоносан. Тако је у Великој Британији тек пре неколико дана забележен први случај смрти од омикрона. Зато ми је и логично да се нови сој вируса више умножава у бронхијама, трахејама и горњим дисајним путевима, а спорије у плућима и самим тим изазива блаже клиничке слике. Не доводи до компликација на плућима, кисеоничке потпоре или респиратора - подвлачи Радуловић.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Како каже, антигенске промене довеле су вирус на "место где се најбоље осећа".

- То су, по свему судећи, горњи дисајни путеви где вирус може најбоље да се размножава. Имате, вирусе који нападају само један орган. Примера ради, вирус жутице напада само јетру и ништа друго. Ковид је очигледно нашао најбоље место мењајући се вишеструко. То је свакако боље него да иде више на плућа - апострофира Радуловић.