Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВО ЈЕ БИО ПОСЛЕДЊИ ТРАГ! Месец и по дана од нестанка дечака у Апатину - родитељи мисле да су ОТЕТИ?!

12.07.2023. 14:44
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Apatin
Апатин / Извор: СД/илустрација

ДНК тела у Хрватској "крије истину".

Два дечака, П. Б. (11) и А. М. (10) нестала су на Дунаву код Апатина 29 маја, пре тачно 44 дана. Потрага за њима и даље траје. Последњи потенцијални траг га једном од њих је тело пронађено у Хрватској, пет километара низводно од Даља, за које се сумња да би могао да буде један од двојице дечака, али се чекају резултати ДНК анализа.

ТРЕСЛА СЕ СРБИЈА Током ноћи три земљотреса погодила нашу земљу - у овом граду је био најјачи потрес

ТРЕСЛА СЕ СРБИЈА Током ноћи три земљотреса погодила нашу земљу - у овом граду је био најјачи потрес

АМЕРИКАНКА СЕ НА НЕСВАКИДАШЊИ НАЧИН ОПРОСТИЛА ОД СЛУЖБЕ У СРБИЈИ: Стала за микрофон и отпевала песму од које су свима заиграла срца (ВИДЕО)

АМЕРИКАНКА СЕ НА НЕСВАКИДАШЊИ НАЧИН ОПРОСТИЛА ОД СЛУЖБЕ У СРБИЈИ: Стала за микрофон и отпевала песму од које су свима заиграла срца (ВИДЕО)

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ КОЈИ ИДУ У ГРЧКУ: До сада овога није било, а не зна се разлог

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ КОЈИ ИДУ У ГРЧКУ: До сада овога није било, а не зна се разлог

Ствари дечака су у Апатину пронађене на обали поред кајакашког клуба. Пронађени су бицкли, ранчеви и патике, па постоји сумња да су ушли у реку. Рониоци и грађани одмах су изашли у потрагу за дечацима, али од деце није било ни трага, ни гласа. Пре доласка полиције и ронилаца, породица је целу ноћ дежурала поред воде.

Како је дан након нестанка деце за Танјуг рекао секретар Ронилачког клуба Вељко Цвјетићанин, потрага је била отежана због високог водостаја Дунава.

- Претражује се приобаље, вода је брза, није толико хладна, али јесте брза због водостаја. Овде постоји један део терена где се претпоставља да су деца ушла, и где постоје камене шпорне, па ако би се десило да су ушли ту и да су се утопили, тај део ће се свакако претражити - рекао је Цвјетићанин.

Ипак, деце и даље нема.

Очевици видели децу

- Јуче су се довезли ту бициклима, било их је тројица. Двојица су се изула и ушла у воду, трећи није хтео. Деца су само нестала... - причали су окупљени.

Један мештанин Апатина остао је у размишљању да ли је могао да спречи оно за шта се претпоставља да је трагедија. Наиме, он је 29. маја у послеподневним сатима видео дечаке у води на месту на ком су пронађени њихови бицикли и обућа. Као и сваког дана, после ручка је отишао у шетњу и приметио да се дечаци играју у води.

- Приметио сам да нека два човека седе на клупи, а онда сам видео и дечаке. Изгледали су ми старије, као да имају око 15 година. Онако како сам пролазио, бацио сам поглед на њих и деловало ми је као да је све у реду, као да знају да пливају. Видео сам кад је један дечак другог ухватио за главу, али мислио сам да је то нека њихова дечија игра. Заиста ништа није деловало сумњиво, напротив, мислио сам да се забављају. Тако је изгледало - испричао је видно узнемирени Апатинац за Курир.

Он је нагласио да му је жао што се све тако десило, као и да би сигурно скочио у воду и помогао деци да је знао шта се дешава. Према његовим речима, дечаци нису дозивали помоћ, нити је чуо да вичу било шта друго.

- Нисам много обраћао пажњу, јер они нису звали упомоћ, а онда им је пришао и један човек, црн онако и висок. Нисам чуо баш шта их је питао. Чини ми се да је неко рекао: "Отишао је кући". Тако је тај разговор деловао скроз уобичајено. Ја сам наставио својим путем, јер ништа ми није указивило на то да треба да се забринем за дечаке или да су они у опасности - каже и додаје да је тек касније из прича схватио да је у питању трећи дечак, који је раније био са П. Б. и А. М.

Кључни сведок нестанка дечака, испричао је да се јако потресао када је чуо шта се заправо десило.

- Кад сам чуо шта се десило нисам могао да верујем, стално мислим како сам можда могао да их спасем - рекао је

Мештани Апатина су испричали и да је трећи дечак, пре него што су ови дечаци решили да се расхладе у Дунаву, наводно отишао кући.

Тек напунио 10 година

Како је испричао рођак несталог 10-годишњака, малишан је у недељи пре нестанка прославио рођендан, а сада их је снашло овако нешто.

- Он је мезимац породице, најмлађе дете, има две старије сестре... Прошле недеље је прославио рођендан, био је пресрећан, сви смо... И сада овако нешто да се деси, страшно шта нас је снашло - прича рођак.

Како је додао, малишана цео комшилук воли и сви кажу да је дивно и фино дете.

Огласили се очеви дечака

Слободан Б., отац дечака П. Б., рекао је да до породице долазе разне приче - од тога да су се деца утопила, до тога да су киднапонвана.

- Не искључујем ни варијанту да су деца отета. Због тога смо облепили град њиховим сликама. Молимо људе да што више деле те фотографије, па уколико их неко примети да нам јави. Спремни смо за сваку сарадњу, само да дођемо до деце! Више бисмо волели да верујемо у причу да су отети, јер онда има наде да су живи - искрен је био Слободан.

Он је рекао и да га погађају питања: "Шта ће деца сама поред воде?", јер, како каже, сина је учио да реку поштује и да је се плаши.

- Моје дете је одрасло на реци. Редовно смо заједно ишли, ишли смо и на пецање. Од малена сам га упозоравао на опасности реке. Васпитан је тако да сам ја сигуран да он није ушао у воду да би се купао, јер зна шта може да се деси. Претпостављам да се други дечак оклизнуо, а да му је он пружио руку да помогне - објаснио је отац.

Отац другог дечака Зоран М., рекао је да верује да су дечаци отети и да се нису утопили у Дунаву.

- Патике су им на обали реке сложене поред бицикла као да их је неко намерно тако оставио да би изгледало да су дечаци ушли у воду и нестали. Ако су деца заиста отета, нек ми се ти отмичари јаве, спреман сам да им дам 100.000 евра да врате дечаке - рекао је.

Како је рекао, ипак верује да су деца жива.

- Тог дана око три сата по подне кренули су да возе бицикл, а ја нисам био код куће јер сам радио. У први мах смо помислили да су код пријатеља, рођака, али није их било тамо. Тек око пола осам увече рекли су ми људи да су на обали пронађене њихове патике и бицикли. Дечаци никада нису сами одлазили на Дунав и нису били пливачи! Нису ишли ка Дунаву никада, обично би се играли на фудбалском игралишту, око куће. Полицију смо позвали чим смо посумњали да су упали у Дунав - додао је.

Зоран је напоменуо да се ни он, ни породица несталог П. Б., никоме нису замерили да би им отео децу, али он упркос томе верује да су деца отета.

- Чуо сам приче да су деца седела на степеницама и прала ноге, наводно су изашла из воде и више се нису враћала до реке. То нам је један очевидац потврдио. Питао сам и људе који раде у близини места где су нађене патике и бицикли, сви су ми одреда рекли да нису тога поподнева видели ни бицикле ни патике, нађени су на обали тек увече - рекао је Зоран.

И ујак несталог А. М. рекао је да верује да су дечаци отети.

- И мени је, као и Зорану, чудно то што су патике стајале чудно на обали, лепо сложене. Дечаци би побацали обућу на обали и скочили у воду, да су хтели, али они никада нису ишли на Дунав. Обично би ишли на терен, играли фудбал... Чекамо информације и надамо се најбољем. Тешко ми је, али имам осећај да су живи. Чекамо само да нам јаве: "Нашли смо их, дођите по њих!" - рекао је.

У Хрватској пронађен ДНК

У Хрватској, пет километара низводно код Даља, пронађено је тело за које се сумња да би моглод а буде тело једног од дечака несталих у Апатину.

Како је речено, отац је видео тело и није препознао свог сина.

Узет је ДНК како би био упоређен са ДНК утопљеника који је пронађен у Хрватској. Ипак, и даље нема вести о томе да ли има поклапања ДНК узорака, а уколико у питању јесте дечак из Апатина, остају питања где се налази други дечак и шта се догодило са њим?