Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ ПРАВА СРЕЋНА ПРИЧА Олга и Милорад већ 60 година осмехом лече сваки проблем и имају ДРАГОЦЕН САВЕТ за све парове!

03.04.2019. 20:34
Пише:
Србија Данас/Новости
deka i baka
дека и бака / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Милорад (79) и Олга (85) Станојковић из Врања прославили пуних шест деценија живота у брачној заједници. Своје дневне ритуале и разговоре не би мењали ни за шта на свету. Имају троје деце, петоро унучади и четворо праунучади

- Само се насмеј, осмехом се све решава! - ово је реченица којом се пензионер Милорад Станојковић (79) из Врања водио на стази брачног живота дугој пуних 60 година, којом је храбро и поносно корачао са својом изабраницом Олгом Станојковић (85). Било је изазова, како кажу некада и мањих неспоразума, успона и падова, али безусловна љубав, поштовање, увек присутно стрпљење и међусобна подршка крунисали су њихов брак.

Данас поносно седе испред свог животног успеха, своје многобројне деце, обележавајући још један јубилеј и присећајући се година проведених заједно.

- Била је лепа, анђеоски лепа. Иако већ тада зрела девојка за удају са пуних 25 година, а ја тек пунолетни младић, нисам одолео њеној лепоти. Била је и радна и вредна, што се тада изузетно ценило, посебно у селу. Али њена лепота... - присећа се кроз благ осмех Милорад и погледује у Олгу која седи крај њега.

Ова мила бака помало је срамежљива пред комплиментима, али уједно и задовољна - и Милорадом и љубављу коју јој је он пружио током заједничког живота.

- Касније сам упознао и њен бритак језик, али то сад није много битно - намигујући шапуће Милорад да лепша половина не примети.

ПАЖЊА! Ових 6 цака морате да знате пре него што одлучите да КУПИТЕ СТАН

ПАЖЊА! Ових 6 цака морате да знате пре него што одлучите да КУПИТЕ СТАН

Зашто се ово не учи у школама? Математички трик који ће свима уштедети сате мучења (ФОТО)

Зашто се ово не учи у школама? Математички трик који ће свима уштедети сате мучења (ФОТО)

ОВАЈ ОБИЧАЈ ЈЕ БИО МУКА ЗА СВУ ДЕЦУ: Писали су СВИ О ЊЕМУ, али нико није МОГАО ДА ГА ИСКОРЕНИ ИЗ ШКОЛСКИХ КЛУПА

ОВАЈ ОБИЧАЈ ЈЕ БИО МУКА ЗА СВУ ДЕЦУ: Писали су СВИ О ЊЕМУ, али нико није МОГАО ДА ГА ИСКОРЕНИ ИЗ ШКОЛСКИХ КЛУПА

Њихова прича почиње још средином прошлог века у селу Думбија, надомак Врања. Иако изузетно млади, обоје су били вредни и гајили исте вредности. Милорад је био младић из угледне занатлијске породице Пинтер, док је Олга била домаћица из надалеко поштоване фамилије.

Милорадова сестра, како тврди овај насмејани пензионер, кумовала је његовом коначном одабиру садашње супруге, а он се није покајао ниједног тренутка. Касније их је пут одвео у Врање, где су коначно изградили породично гнездо из кога су изродили, како кажу, три поштена и вредна човека, једног сина и две ћерке.

- Било је свега и свачега, као и у сваком браку. Уз поштовање и љубав све се да пребродити. Данас смо једно другом највећа подршка. Деда је момак за спољне послове, док се ја старам о нашем домаћинству и бринем о њему - кратко и јасно ће Олга, иначе изузетно виспрена бака, пуна ентузијазма и духом изузетно млада којој деда тепа "Ољо моје".

Данас уживају у својој старости и ономе што им је Бог подарио. Осим троје деце, поносе се и са својих петоро унучади и чак четворо праунучади. Своје дневне ритуале и разговоре не би мењали ни за шта на свету. Сваког јутра њиховом кућом шири се мирис домаћег чаја, уз који праве дневне планове и постижу договоре. Бака Олга уз чај ужива и у кексу, који деда Милорад редовно купује како би увек био свеж и хрскав уз јутарњи напитак.

- Мама је мало љубоморна на тату. Он иде да подиже пензију и у набавку на пијацу јер је доста покретнији од ње. Она стрепи све време, иако то не жели баш да призна. Можда се Милорад заприча са неком другом бабом. Иначе, морам да одам да је омиљен међу бабама на пијаци, све га воле и једва чекају да он наврати - кроз смех препричава њихов син, који каже да је осим васпитања од својих родитеља добио много више - узоре за сваку животну ситуацију.

"Ваше дете је сада отпад" Хтели да преузму МРТВУ БЕБУ, а добили ШОКАНТАН ОДГОВОР (ВИДЕО)

"Ваше дете је сада отпад" Хтели да преузму МРТВУ БЕБУ, а добили ШОКАНТАН ОДГОВОР (ВИДЕО)

Млада из Крушевца се спремала да каже "ДА", а онда је проговорио КУМ - сада размишља да се РАЗВЕДЕ

Млада из Крушевца се спремала да каже "ДА", а онда је проговорио КУМ - сада размишља да се РАЗВЕДЕ

Покренута иницијатива за укидање забране запошљавања у просвети: Велики значај за младе просветаре

Покренута иницијатива за укидање забране запошљавања у просвети: Велики значај за младе просветаре

Иако су потпуно супротних карактера, дека Милорад је смиренији, док је Олга држала бржи темпо током целог живота, сагласни су да је средина увек златна и да је однела превагу током свих 60 година. Било је и тешких тренутака, када је живот претио да их одвоји, али и то су стоички поднели.

- Деда Милорад је пре пуних седам година имао операцију на срцу. Никоме од нас није било свеједно, али Олга је била уплашенија него дека. Све време је стрепела и чекала какве прогнозе дају лекари. Плашила се да не остане без свог највећег животног ослонца, али деда се није дао. Само дан након операције у болници ју је дочекао са осмехом и речима: "Зар тебе да оставим? Вратио сам се!" - присећа се унука Сања Станојковић.

Настављају снажно даље, држећи се чврсто за руке и ослањајући се једно на друго. Кажу, ваљда је брак управо институција томе намењена. И сву своју децу саветовали су исто - да чувају своје партнере, јер им само они могу бити најискренији пријатељи.

ПРОСЛАВА УЗ КОНФЕТЕ

Скромна породична прослава код брачног пара Станојковић броји више од двадесет најближих чланова породице. Тако је и било недавно, када су се у породичној кући окупили сви потомци како би обележили шест деценија успешног брака Милорада и Олге.

Са лица је зрачио осмех, њихове душе подетињиле су попут дечице која силно ишчекују своје рођенданске прославе, а срца истопила пред налетом емоција и непролазне љубави. Попут свих животних дешавања, и свећице са торте одували су заједно и уживали у шаренилу балона и конфета. Замислили су исту жељу - да у љубави поживе још мало и дочекају бар још четворо праунучића.