Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО НЕ ЗАБОРАВИТЕ АКО КРЕЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ! Погледајте које је услове нужно испунити и путујте спокојни

27.05.2022. 22:57
Пише:
Србија Danas/Alo.rs
More
Море / Извор: Профимедиа

Ближи се сезона годишњих одмора

Пандемија јењава, мере се ублажавају, а са њима и услови за улазак у одређене земље.


ВЕЛИКЕ ГУЖВЕ НА ШАЛТЕРИМА: По пасоше и личне карте од сада и недељом, али само на овим локацијама

ДЕАКТИВИРАНА НАТО БОМБА РАЗОРНЕ МОЋИ: Експлозија одјекнула километрима у Сомбору

ДЕАКТИВИРАНА НАТО БОМБА РАЗОРНЕ МОЋИ: Експлозија одјекнула километрима у Сомбору

"СИРОТИЊА, СТОП" Нови оглас из Новог Сада РАЗБЕСНЕО грађане: Опис стана подигао прашину на Твитеру (ФОТО)

"СИРОТИЊА, СТОП" Нови оглас из Новог Сада РАЗБЕСНЕО грађане: Опис стана подигао прашину на Твитеру (ФОТО)

Уколико размишљате куда на летовање, у наставку сазнајте шта вам је и да ли је вам је потребно нешто од докумената:

Грчка: Држављани Републике Србије могу без икаквих ограничења да уђу и транзитирају кроз Републику Грчку. Срби могу без ковид теста у Грчку на море.

Хрватска: Од 1. маја су укинуте све епидемиолошке мере везане за улазак српских туриста у Хрватску те они могу да уђу без икаквих ограничења.

Црна Гора: И у Црну Гору можемо да уђемо без икаквих услова.

Албанија: Албанија је уз Мађарску једина земља која малтене током читаве пандемије није уводила никаква ограничења за српске држављане.

more
море / Извор: Профимедиа

Египат: Држављани Србије могу да уђу у Египат. За лица која нису вакцинисана потребан је негативан ПЦР тест са QR кодом или антигенски ПЦР тест не старији од 72 сата пре доласка у египатске луке уласка, са изузетком деце млађе од 12 година. Лица која су потпуно вакцинисана могу ући у Египат са сертификатом о потпуној вакцинацији против ковида 19, стоји на сајту Минстарства спољних послова Републике Србије.

Тунис: Држављани Србије који су вакцинисани (минимум две дозе) могу да уђу у Тунис уз сертификат о вакцинацији. За лица која нису вакцинисана неопходан је негативан тест: или ПЦР (не старији од 48 сати) или антигенски (не старији од 24 часа). На аеродрому се по насумичном узорку ради брзи антигенски тест, а уколико се покаже да је особа позитивна, обавезна је самоизолација у трајању од 5 дана. Сви путници су у обавези да покажу попуњен формулар.

Италија: Српски туристи могу да уђу у Италију уз неки од следећих докумената: зелени серфитикат (признају се вакцине Фајзер, Модерна, АстраЗенека, Џонсон и Џонсон, Новавакс, а у случају бустер дозе прве две могу да буду Спутњик и Синофарм, али трећа мора да буде једна од горе наведених вакцина признатих у ЕУ, сертификат о прележаној болести, негативног ПЦР теста, не старијег од 72 сата, негативног антигенског теста, не старије од 48 сати.

Бугарска: Срби могу да уђу у Бугарску без икаквих ограничења.

More
Море / Извор: Профимедиа

Кипар: Држављани Републике Србије који су вакцинисани као и путници који су прележали ковид 19, могу да путују на Кипар без обавезног претходног тестирања, уколико поседују ЕУ дигитални сертификат или еквивалентни сертификат о вакцинацији или прележаној болести, издат од надлежних треће земље или валидан сертификат о вакцинацији издат од стране надлежних органа треће земље, под условом да су примили све дозе које Република Кипар прописује. Путници од 18 година и старији треба да имају примљене све три дозе вакцине, тј. и тзв. бустер дозу ако је прошло више од 9 месеци од датума примања друге дозе (за мање од 9 месеци прихватају се и две дозе), док се млађи од 18 година сматрају потпуно вакцинисаним са примљене две дозе без рока важења последње дозе. Путници који нису вакцинисани и који не поседују сертификат о прележаној болести могу путовати на Кипар уколико имају негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата пре путовања или негативан брзи антигенски тест, не старији од 24 сата. Особе млађе од 12 година нису у обавези да прикажу одговарајући сертификат нити да се тестирају пре поласка на Кипар. Сви путници који долазе у Републику Кипар подлежу насумичном тестирању по доласку на кипарски аеродром, о свом трошку.

Турска - Држављанима Србије за улаз у Турску потребан је један од следећих докумената: сертификат о вакцинацији са најмање 2 дозе вакцине (1 доза за Џонсон вакцину) с тим да је од примања друге дозе прошло 14 дана, негативан ПЦР тест не старији од 72сата, негативан антигенски тест не старији од 48 сати, потврду о прележаном КОВИД не старија од 6 месеци рачунајући од 28. дана након првог позитивног теста. Деца испод 12 година старости су изузета од обавезе показивања сертификата о вакцинацији или негативног ПЦР/антиген теста при уласку у Републику Турску. Прича се да ће у наредном периоду бити донета одлука према којој ће се у Турску моћи путовати само са личном картом.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Босна и Херцеговина: Српски држављани у Босну и Херцеговину могу да уђу без икаквих услова.

Шпанија: Држављани Републике Србије старији од 12 година могу да уђу у Шпанију уколико испуњавају један од следећих услова: Поседују сертификат о вакцинацији једном од вакцина које су одобрене од стране Европске агенције за лекове и СЗО. У складу са уредбом ЕУ за улазак у Шпанију из трећих земаља (у које спада и Србија) потребно је да прође минимум 14 дана а не више од 270 дана од последње дозе. Прихватају се и сертификати са примљеним вакцинама које нису одобрене од стране ЕУ, али последња доза вакцине мора бити једна од вакцина признатих од стране ЕУ и СЗО; Поседују потврду о прележаној болести не старију од 180 дана од дана узимања узорака. Особе између 12 и 18 година морају имати негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата (млађи од 12 година не подлежу ограничењима); Сви који улазе у Шпанију морају да поседују QR код који може да се добије преко странице www.spth.gob.es.