Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО СУ ДВА РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ НАС ОМИКРОН И ДАЉЕ ПЛАШИ: Српски епидемиолози у великом страху

18.01.2022. 20:53
Пише:
Србија Данас/Блиц
Mutacija korone
Мутација короне / Извор: Профимедиа/илустрација

Иако о Омикрону имамо доста повољније прогнозе, него што је то случај са претходним сојевима, дефинитивно не бисмо смели да заборавимо на наше најстарије суграђане али и оне са ослабљеним имунитетом који могу бити угрожени.

Наиме, како се повећава број новозаражених, тако су све веће шансе да се међу њима нађе и старија популација, а самим тим можда и повећа број преминулих.

Дакле, статистички раст броја заражених требало би да најпре да нас забрине и подсети да нисмо завршили са епидемијом, али такође, и сам омиркон сој не би требало олако да схватамо. Јер, логично, шта се број заражених буде више повећавао, то ће статистички обухватати и већи број оних са слабијим имунитетом, чиме се бојазан од повећања броја преминулих повећава.

ОМИКРОН НАПАДА И ДЕЦУ: Све више малишана позитивно на корона вирус у Србији

ОМИКРОН НАПАДА И ДЕЦУ: Све више малишана позитивно на корона вирус у Србији

"ОМИКРОН ЈЕ ПОТПУНО ПРОМЕНИО КОРОНУ КАО БОЛЕСТ" Проф. др Јанковић о новим мерама, 4. дози вакцине и коначном КРАЈУ ЕПИДЕМИЈЕ

"ОМИКРОН ЈЕ ПОТПУНО ПРОМЕНИО КОРОНУ КАО БОЛЕСТ" Проф. др Јанковић о новим мерама, 4. дози вакцине и коначном КРАЈУ ЕПИДЕМИЈЕ

ОБОРЕН ЦРНИ РЕКОРД У СРБИЈИ: Корона бројке експлодирале

ОБОРЕН ЦРНИ РЕКОРД У СРБИЈИ: Корона бројке експлодирале

Истина, досадашња статистика показала нам је да нема повећања броја умрлих након појаве омикрона, те су овим данима у фази стагнације, што не значи да ће тако остати, из једног разлога - вирус нам је показао колико је непредвидив.

Подсетимо, на дан регистровања омикрона имали смо 1.177 новозаражених, на респираторима је било 104 пацијента, док је број преминулих био 30. Касније, рецимо 7.јануара број заражених је скочио на 7.539, на респираторима је било 84, а преминуло је дупло мање пацијената, 17. Касније 12.јануара, имали смо скок на 12.877, број пацијената на респиратору био је 85, док је преминуло 26 пацијената, што је опет мање него када омикрон није ни био регистрован код нас. Даље 15.јануара имали смо 12.559, имало смо 88 пацијената на респираторима, док је умрло 19 људи, што опет показује мањи број него док је доминирао делта сој. Чак и када смо имали рекордних 13.753 новоинфицираних, на респираторима је било 96, док је умрло 19 пацијената, што је било 13.јануара. Међутим, последњи подаци показују да је број заражених пао, али је број преминулих поново драстично скочио - на 27 током претходног дана.

Погоршање епидемиолошке ситуације

Директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин, изјавио је да је ситуација у Србији тешка, те да се погоршала у последње две до три недеље.

- Желим да истакнем да је тај пораст новозаражених евидентан и у Београду и у последњих недељу дана у пријемно-тријажним амбулантама домова здравља била је 51.000 прегледа оних особа које су дошле са симптомима респираторног обољења. Из тако великог броја изашао је велики број позитивних, негде око 18.000. Што се тиче хоспитализованих пацијената, по болницама било је негде око пет посто, свих инфицираних. У ковид болници Батајница на данашњи дан ми имамо 444 пацијената, од чега у јединици интензивног лечења имамо 47 пацијената, 30 на респиратору, рекао је професор Ашанин.

Што се тиче хоспитализованих, напомиње, да ту полако расте број пацијената.

- Што се тиче Батајнице, ми смо повећали број болнички лечених пацијената за трећину, али оно што желим да подвучем да нам се број болесника у јединици интензивног лечења није повећавао. Међу хоспитализованим пацијентима доминирају невакцинисани, има доста млађих људи, али морам да кажем да није мали број оних који су преболовали, па чак и оних који су вакцинисани, рекао је Ашанин.

Milika Ašanin
Милика Ашанин / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Преливање заразе са младе на старије

Да овај "чудни" талас иде у две фазе објаснио јеи епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић, који је изразио бојазан да ће се болнице пунити када се инфекција буде проширила на оне старије суграђане, који иако нису активни и у циркулацији као млади људи, да су заправо, они на удару јер их млађи могу инфицирати.

- Овај талас има две фазе, а ми смо сада при крају прве фазе. У тој фази, оболевају млади, људи средних година, а такође, разбољевају се и деца. Друга фаза тек следи и она ће бити следеће недеље, крајем следеће недеље. У наредне две до три недеље очекујем да ћемо имати пуније болнице, када заражавање крене са млађих на старије, објаснио је епидемиолог.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Како је појаснио професор Тиодоровић млади почињу са блажом клиничком сликом, али оно што следи је прелазак на старије, који су хорнични болесници, и они могу бити у проблему након што се деси и та "друга фаза".

Шеклер: Асимптоматски случајеви главни разлог "цунамија"

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево др Миланко Шеклер рекао је за РТС да истраживања показују да су 16–30 одсто заражених омикроном асимптоматски случајеви, и да је то могући разлог што се тај сој вируса толико брзо шири. Асимптоматски носиоци су главни разлог овог цунамија, истакао је Шеклер.

Како је навео, истраживање у Јужној Африци, одакле је кренуо омикрон сој, које је показало да од укупног броја хоспитализованих заражених омикроном свега 4 одсто премине, док је од делта соја 21 проценат.