Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ О НОВИМ ЛЕКОВИМА ПРОТИВ КОРОНЕ: Ускоро стижу у Србију, ево шта каже наша струка

05.12.2021. 10:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
tablete
таблете / Извор: Фото: Shutterstock/Ilustracija

Наша земља ће их имати међу првима у свету

Нема сумње да су вакцине најјаче оружје у борби против короне, али значајно средство против ове пошасти представљају иновативни лекови. Добра вест је да у Србију ускоро стижу 2 спасоносна лека, за која се верује да ће бити прекретница у лечењу ковида.

ОВЕ ГОДИНЕ ЧЕКА НАС ВИШЕ БЕЛОГ ПОКРИВАЧА: Метеоролог о детаљној прогнози, ево када нас очекују СНЕЖНЕ ПАДАВИНЕ

ОВЕ ГОДИНЕ ЧЕКА НАС ВИШЕ БЕЛОГ ПОКРИВАЧА: Метеоролог о детаљној прогнози, ево када нас очекују СНЕЖНЕ ПАДАВИНЕ

НОВА ПРАВИЛА СТУПИЛА НА СНАГУ: Поострене мере на аеродрому због омикрона

НОВА ПРАВИЛА СТУПИЛА НА СНАГУ: Поострене мере на аеродрому због омикрона

ШОК! Промовисала "Ивермектин" у Вајбер групи а сада ће радити на пројекту вредном око ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА?

ШОК! Промовисала "Ивермектин" у Вајбер групи а сада ће радити на пројекту вредном око ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА?

Наиме, овог месеца у нашу земљу треба да стигне првих 50.000 доза лека "молнупиравир фармацеутске компаније "Мерк", док се у јануару или фебруару очекује и нови лек компаније "Фајзер"- "паксловид".

Ово је недавно најавила директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић. Механизам дејства није потпуно идентичан, али су намењени нехоспитализованим пацијентима који имају више од 18 година, односно за оне који се још увек лече у кућним условима.

tablete
таблете / Извор: Профимедиа

- Ти лекови се дају у првих пет дана позитивности и намењени су првенствено за лакшу, евентуално средње тешку фазу болести, а за тешке форме већ је касно за ове лекове - нагласила је Радојевић Скодрић.

Она је навела да је "молнупиравир" регистрован, али да га још нема у употреби, те да ће САД и Србија бити прве земље које ће га добити. Када је реч о "паксловиду", Србија је потписала уговор са "Фајзером" и поред САД и Велике Британије, једина је у овом тренутку која ће добити овај лек.

О каквим медикаментима је реч?

Лек "молнупиравир" који има двоструку намену да зараженима смањи ризик од добијања озбиљнијих симптома, или да буде превенција код Особа које су биле у блиском контакту са инфициранима. Према првим истраживањима, ова пилула је умањила за 50 одсто ризик од хоспитализације и смрти, док најновији подаци показују да тај проценат износи 30 одсто. С друге стране, "паксловид" за чак 89 одсто умањује потребе болничког лечења или смртни исход код одраслих који се суочавају са ризиком од развоја тешког облика болести, показала је клиничка студија. Лек функционише тако што блокира ензим који је неопходан вирусу корона за умножавање и самим тим директно утиче на број смртних исхода, али и на хоспитализацију оболелих од ковида.

Добар потез

Велике наде се полажу у нове лекове који би требало да стигну у Србију, а директор Удружења производача иновативних лекова "Иновиа" др Бојан Тркуља истиче да су у питању први прави антивирусни лекови који су развијени баш против ковида.

- Имају неколико предности. Једна од предности је та што су врло специфични за ковид, а друга је што у у питању први пут орални лекови. Имали смо и до сада нека моноклонска антитела који морају да се примају у виду интравенских инфузија, овде први пут имамо могућност да је не само пацијенту комфорно да прими тај лек, него можемо да га држимо подаље од здравственог Система наводи за РТС Тркуља.

И епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић сматра да је набавка иновативних лекова добар потез државе јер ћемо имати најновије лекове који заустављају вирус. Сјајно је то што ћемо добити ове лекове, како Фајзеров лек, тако и "Мерков" лек.

tablete
таблете / Извор: Профимедиа

Што се дејства тиче, они се примењују увек у првих пет дана. Тада је њихово дејство најјаче, јер се тада спречава ширење вируса, тако и потреба за хоспитализацијомн. То су виростатици, дакле, они не уништавају вирус, али га заустављају што оболелом значи да се вирус даље не би размножавао.

- Знате, у свету још увек нема таквог лека који би уништио вирус, као што рецимо имамо антибиотике који уништавају бактерије. Дакле ови лекови заустављају вирус, они заустављају умножавање и смањују могућност његовог ширења и практично заустављају ширење у организму и то је основни принцип ових лекова. У питању су испитани, иако јесу иновативни они су пре свега испитани и проверени - каже проф. др Тиодоровић.

Примарно оружје

Ипак, епидемиолог Тиодоровић подвлачи да је вакцинација прави и незаменљиви пут у борби са короном. Лекови док делују вирус се заустави, среди се клиничка слика, али то није коначно решење. Коначно решење је увек вакцина. Вакцина је та која ће да се прими и која ће обезбедити дуже заштитно дејство да људи буду безбедни - поручује проф. др Тиодоровић.

Тркуља сматра да је добро што медицина на прави начин одговара пандемији - са једне стране ту су нови лекови и нове вакцине, а са друге стране захваљујући искуству зна се шта од терапија ради и шта може боље да помогне пацијентима када се већ заразе. Оно што је сигурно један од корака који мора да се разматра је обавезна вакцинација, јер вакцинацијом не штитите само себе и своју најближу околину, већ практично штитите цео свет, јер вирус може да се реплицира и да мутира само у организму. Сматрам да ће медицина сустићи ову болест и да је већ сустиже прво преко вакцина, а сада преко све бољих терапија - закључио је Тркуља.