Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Србија скраћује полицијски час, полако се ублажавају мере (ФОТО/ВИДЕО)

18.04.2020. 10:30
Пише:
Србија Данас
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
Фото: ТАНЈУГ/ РАДЕ ПРЕЛИЦ/ нр / Извор: Фото: ТАНЈУГ/ РАДЕ ПРЕЛИЦ/ нр

Пратите ситуацију из часа у час.

Корона вирус се и даље шири по целој планети. Према последњим подацима, преко 155.000 људи преминуло је од смртоносне болести, док је више од 2.267.000 људи заражено, и тај број расте из сата у сат.

Највише заражених има у САД, Шпанији, Италији, Француској и Немачкој, а Сједињене Државе су прве и по броју преминулих - више од 37.000 људи.

У Србији тренутно има 5.994 потврђених случајева заразе, док је преминуло 117 особа. Највећи број заражених је у Београду, Нишу, Ћуприји, Ваљеву и Крушевцу. Посебну опасност представља и чињеница да се корона вирус увукао у старачке домове, међу популацију која је најосетљивија.

Тренутно је у току најдужи полицијски час у Србији до сада. Забрана кретања је почела јуче у 17 часова, а завршиће се у 5 часова у уторак.

Скраћује се полицијски час, отварају се кафићи
Председник Вучић најавио: Скраћује се полицијски час, ево када пензионери могу напоље

Председник Вучић најавио: Скраћује се полицијски час, ево када пензионери могу напоље

ЗВАНИЧНА ИНФОРМАЦИЈА: Ево када почињу са радом радње, кафићи, ресторани, А КАДА КРЕЋЕ МЕЂУГРАДСКИ САОБРАЋАЈ

ЗВАНИЧНА ИНФОРМАЦИЈА: Ево када почињу са радом радње, кафићи, ресторани, А КАДА КРЕЋЕ МЕЂУГРАДСКИ САОБРАЋАЈ

Пет новооболелих у српским срединама на КиМ

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић саопштио је данас да је регистровано пет нових случајева корона вируса у већински српским срединама на територији КиМ, чиме је укупан број оболелих у тим деловима покрајине достигао 76.

У Зубином Потоку регистоване су четири новооболеле особе, а у Звечану је један пацијент заражен са COVID-19.

До сада је у већински српским срединама на КиМ излечено 11 пацијената од корона вируса, док су две особе преминуле, додаје се у дневном извештају Марка Ђурића на Инстаграму.

У Француској умрле још 642 особе

Према најновијим подацима у Француској су у у последних 24 сата умрле 642 особе, што значи да је број мртвих скочио на 19.323.

Заражено скоро 2.300.000 људи, ретке земље без короне

У свету је од корона вируса заражено скоро 2.300.000 људи, укупан број жртава је 156.359, а опоравило се више од пола милиона оболелих, према последњим подацима које је објавио сајт Worldometers.

Највише заражених је у САД (714.387), где је и највише преминулих (37.303).

У свету је 210 жаришта корона вируса. Неке земље су до сада пријавиле случајеве заразе, али, на срећу, немају жртава. Реунион има 407 оболелих, а више од половине је оздравило, у Вијетнаму је 268 инфицираних, оздравило је више од 200, Фарска Острва пријавила су 184 случаја короне вируса, а опоравило се 173. Мањи број регистрованих заражених и без смртних случајева су и Уганда, Макао, Малдиви, Чад, Монголија, Сејшели, Јемен али и Ватикан.

С друге стране, Соломонска Острва, Микронезија, Ванату, Самоа, Кирибати, Тонга, Палау, Тувалу и Науру до сада нису пријавиле случајеве заразе. Међу ретким земљама у којима нема корона вируса су и Туркменистан анд Таџикистан, као и Северна Кореја.

Многе од њих су затвориле границе, забраниле путовања и предузеле кораке који имају за циљ да спрече ширење вируса.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Још два новооболела у Краљеву: За око 1000 повратника из иностранства истиче самоизолација

Две особе са подручја Краљева су регистроване као позитивне на вирус корона, тако да је до сада у Краљеву оболело 23 лица. Епидемиолог др Радослав Чеканац, члан Градског штаба за ванредне ситуације, рекао је да је епидемиолошка ситуација у Краљеву и даље повољна и под контролом.

,- Код оба пацијента до заражавања је дошло ван територије Краљева. Њихови контакти су под епидемиолошким надзором и ради се о лакшој клиничкој слици оболелих - рекао је Чеканац и додао да се ових дана завршава период самоизолације за око хиљаду особа које су у Краљево дошле из иностранства након увођења ванредног стања, уз констатацију да су били дисциплиновани.

Граница између Канаде и САД остаје затворена

Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је данас да су се САД и Канада договориле да своју границу још 30 дана оставе затворену за путовања која нису нужна.

Трудо је рекао да ће то помоћи да људи са обе стране границе остану безбедни усред пандемије корона вируса.

- Услови споразума остају исти. Само се продужава за још 30 дана. То цће осигурати транспорт неопходне робе и услуга преко границе - истакао је канадски премијер.

У Новом пазару још осам позитивних, укупно 54

У Новом Пазару од 45 испитаних узорака осам пацијената позитивно је на корона вирус, саопштио је Завод за јавно здравље у том граду.

На данашњи дан укупно је потврђено присуство корона вируса код 54 особе у Новом Пазару.

Други случај заразе у Љигу: Приоритет дезинфекција зграде Дома здравља

ош једно лице са територије општине Љиг заражено је корона вирусом, и то је други случај инфицирања у овој општини Колубарског округа.

Тренутно се у самоизолацији у Љигу налази 17 особа, а општина је предузела све потребне епидемиолошке мере.  Врши се дезинфекција јавних установа и јавних порвшина, а приоритет је дезинфекција зграде Дома здравља, као и у главних улица.

У Њујорку још 540 мртвих

У Њујорку је у протеклих 24 сата умрло 540 људи, потврдио је гувернер државе Њујорк Ендру Куомо. Хоспитализовано је преко 2.000 новозаражених корона вирусом.

У Италији 482 жртве

У Италији је у последњих 24 сата преминуло још 482 људи од последица корона вируса, а регистровано је 3.491 новооболелих. Укупан број преминулих попео се на 23.227, а оболелих на 175.925.

У БиХ укупно заражено 1.260 људи, опоравило се 338

У Босни и Херцеговини је до данас корона вирус потврђен код 1.260 особа, умрло је 47, а опоравило се 338 људи, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савету министара БиХ.

Највише заражених је у Федерацији (ФБиХ), 722 особе, од чега је умрло 29.

У Републици Српској вирус је потврђен код 528 особа, а преминуло је 16, док је у Брчко дистрикту оболело 18 особа, а забележена су два смртна случаја, преносе Независне.

Највише опорављених је у Републици Српској - 251 особа, док их је у ФБиХ 85, а двоје у Брчко дистрикту.

У Британији број мртвих скочио на 15.464

У Великој Британији је за последњих 24 сата преминуло још 888 особа, чиме је број преминулих скочио на 15.464. Регистровано је и 5.626 новооболеих. Укупан број оболелих износи 114.217.

У Хрватској продужене мере ограничавања

У Хрватској су за још две недеље продужене мере ограничавања уведене у циљу сузбијања корона вируса, саопштио је данас министар унутрашњих послова и шеф кризног штаба Давор Божиновић.

- То се пре свега односи на меру ограничавања друштвених окупљања, рада трговина, услужних делатности, одржавања спортских и културних догађаја и она се примењује до 4. маја - рекао је он.

Божиновић је рекао да се одлука о граничним прелазима за транзитни саобраћај теретних возила продужава до 18. маја, али да се напушта модел организираних конвој, преноси Хина.

Недимовић: Епидемилошка крива у Нишу пада

Епидемиолошка крива "пада" и до среде и четвртка може потпуно да се "умири" читав Ниш, каже шеф Кризног штава за борбу против корона вируса Нишавског и Топличког округа, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и наводи да је ситуација у дому за старе Кулина у општини Алексинац и у Трбуњу поред Блаца под контролом.

Он је новинарима рекао да ће у Нишу данас, бар између 180 и 200 излечених отићи кући, они су негативни на тестирању и то је, наводи, добра вест.

- Тако ће бити сваког следећег дана, и сутра и прекосутра. Мислим да ћемо врло брзо доћи у ситуацију да једну од помоћних болница затворимо - рекао је Недимовић.

У Ломбардији више жртава корона вируса него цивилних жртава

У Ломбардији, епицентру вируса ковид-19 у Италији, број умрлих од последица тог вируса премашио је број цивилних жртава у том региону током Другог светског рата, изјавио је данас специјални комесар за ванредно стање у Италији Доменико Аркури.

- У периоду од 11. јуна 1940. до 1. маја 1945, то јест за пет година у Милану 2.000 цивила је погинуло у бомбардовању за време Другог светског рата, а у току два месеца (2020. године) у Ломбардији је умрло више од 11.850 особа од корона вируса, што је више него петоструко - рекао је италијански званичник на конференцији за новинаре.

У домовима за старе позитивна 342 корисник и 72 радника

У установама социјалне заштите и домовима за старе и одрасле укупно су 342 корисника позитивна на корона вирус и 72 запослених, изјавила је данас заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Танјуг

Каже да је укупно присуство корона вируса потврђено у 17 установа у: Умци, Земуну, Крушевцу, Кањазевцу, Београду, Блацу, Кулини, Смедереву, Новом Пазару и Нишу, као и у још пар приватних установа у Београду и Нишу.

У ГЦ Ниш, који има укупно 256 корисника и 106 радника, у почетку су се појавили симптоми код 151 особе, али и је 15, 16. и 17. марта потврђен вирус код још 14 особа, тако да сада има укупно 165 потврђених случајева, рекла је она.

Распрострањеност вируса могуће већа него што се мислило

Распрострањеност корона вируса могуће да је већа него што се то првобитно сматрало, указује истраживање које су спровели научници са америчког Универзитета Станфорд.

Према овом истраживању, које тек треба да прође кроз процес рецензије, инфицираност корона вирусом могуће је да је већа 50 до 85 пута него што званични подаци показују.

У овом истраживању анализирана су антитела из узорака крви узетих од 3.330 здравих особа из округа Санта Клара у Калифорнији како би се утврдило да ли су ове особе биле заражене корона вирусом.

У време када је истраживање спроведено, у округу Санта Клара било је 1.094 случајева заразе корона вирусом и 50 смртних случајева услед последица заразе. Међутим, судећи према стопи заражености у анализираном узорку, могуће је поцечетком априла у округу Санта Клара било између 48.000 и 81.000 заражених, што је 50 до 80 пута више од званичних података.

Француска: Одобрен хитан буџет, 110 млрд евра за спас економије

Доњи дом француског парламента одобрио је хитан буџет за владин програм мера од 110 милијарди евра (120 милијарди долара) за спас економије од колапса узрокованог вирусом Covid-19.

Буџет, који је одобрен ноћас, предвиђа исплату бонуса медицинском особљу, средства за помоћ радницима и породицама, као и финансијску подршку предузећима, укључујуцћи стратешке индустрије попут ваздухопловства и производње аутомобиле.

Предлог закона кризног буџета у уторак треба да одобри Сенат.

Најновији подаци за Србију

У Србији је од последњег извештаја регистровано још 304 случајева корона вируса, што значи да укупан број заражених износи 5.994.

За 24 часа је преминуло 7 особа, тачније од почетка епидемије укупно је преминуло 117 људи.

Сахрањен доктор Миодраг Лазић

Чувени српски хирург и херој др Миодраг Лазић (65), који је преминуо од последица вируса корона сахрањен је данас на Новом гробљу "Бубањ" у Нишу, а у то време су ватрогасно-спасилачке јединице у Републици Српској укључиле сирене и одале почаст овом хуманисти.

Опело је служено у 13.30 часова, а сахрана обављена у 14.00 часова.

Више о томе можете прочитати кликом ОВДЕ.

СЗО: Нема доказа да излечени од короне имају имунитет

Не постоји доказ да људи који су излечени од корона вируса имају имунитет на ту болест, упозорила је Светска здравствена организација.

Ниво антитела у крвној плазми мери се серолошким тестовима, а епидемиолози СЗО тврде да нема доказа да они могу да покажу да неко ко је већ био инфициран неће моћи поново да се зарази.

- Многе земље сугерису да употреба брзих дијагностичких серолошких тестова може да региструје оно што они мисле да је мера имунитета - рекла је докторка Марија ван Керкхове у петак на конференцији за новинаре.

Тренутно, додала је, нема доказа да употреба серолошког теста може да покаже да неки појединац има имунитет или да је заштићен од поновне инфекције, преноси Скај њуз.

У Словенији 70 преминулих од корона вируса, 1.317 заражених

У Словенији је у протекла 24 сата потврђено 13 нових случајева корона вируса, па је укупан број затражених 1.317, а умрла су још четири оболела, па се број преминулих попео на 70, објавили су данас словеначка влада и национални Институт за јавно здравље.

У петак је тестирано 1.250 узорака.

У саопштењу се наводи да је од почетка епидемије у тој земљи спроведено укупно 40.580 тестирања на корона вирус, као и да је из болница отпуштено укупно 190 особа.

Истиче се да су старије особе, а посебно домови за старе у којима је епидемија још критична, посебно осетљиви на заразу и у казује на чињеницу да је у тим групама до сада било и највише забележених смртних случајева.

Расински округ: Заражено 212 особа, 27 особа у Хали спортова

На територији Расинског округа до данас је званично вирусом корона заражено укупно 212 особа, од којих највећи број у Крушевцу - 168, а у новоформираној привременој болници за пацијенте са лаком клиничком сликом - Хала спортова у Крушевцу, тренутно је 27 пацијената.

Осим у Крушевцу где је 168 особа позитивних на вирус корона, у општини Варварин позитивно је 19, у Александровцу 11, Ћићевцу 8, Трстенику четири, док је на подручју општине Брус две позитивне особе.

Према последњим подацима о броју преминулих од последица вируса корона, на територији Расинског округа укупно је преминуло 18 особа и то 14 мушког, а четири женског пола.

Корона вирус однео седму жртву у Чачку: Преминуо мушкарац који је данима био на респиратору

Мушкарац стар 73 године који је данима био у тешком здравственом стању и прикључен на респиратор, преминуо је у чачанској болници и то је седма жртва коју је за месец дана однео корона вирус.

- Током претходног дана пристигли су резултати 54 бриса, при чему су у Чачку изолована четири новооткривена, а у Горњем Милановцу један.

Млада медицинска сестра из Ниша родила дете па сазнала да има корона вирус

Међу 21 Нишлијом који су синоћ напустили Привремену болницу у хали "Чаир", најсрећнија је била тридесетогодишња медицинска сестра Данијела Стојановић, јер се након шеснаестодневне изолације, вратила свом тек рођеном синчићу Андрији. Ова млада жена сазнала је да је позитивна на корона вирус шест дана после порођаја, па је морала да напусти малишана за кога је на сву срећу утврђено да није заражен.

korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

У Северној Кореји ипак има случајева COVID-19?

Путем јавних предавања, власти Северне Кореје дале су на знање тамошњем становништву да су у тој земљи још крајем марта потврђени случајеви корона вируса, што се, међутим, коси са званичним тврдњама из Пјонгјанга, према којима потврђених случајева нема.

Преносећи синоћњи извештај Радија Слободна Азија, Ројтерс јавља да су, обраћајући се организацијама и групама задуженим за ред и мир у насељима, предавачи рекли да оболелих од корона вируса има у Пјонгјангу и провинцијама Јужни Хванге и Северни Хамгјонг, али њихов број нису навели.

Претходно, власти у Пјонгјангу појачале су контролу граница и увеле обавезан 30-дневни карантин за све стране држављане који долазе из земаља у којима има потврђених случајева корона вируса, а почетком марта више десетина страних дипломата евакуисано је из Северне Кореје због епидемије, подсећа агенција.

У Малезији потврђена 54 нова случаја заразе

У Малезији су у претходна 24 сата забележена 54 нова случаја заразе корона вирусом, што је најнижи пораст броја заражених у једном дану у овој земљи до сада, потврђено је из Министарства здравља.

У истом временском периоду још две особе у Малезији умрле су од последица COVID-19, пренео је Ројтерс.

У Малезији је од почетка епидемије код 5.305 особа потврђена инфекција вирусом корона, док је 88 људи у овој земљи умрло од последица болести изазване њиме.

Русија поднела нов предлог резолуције о пандемији УН

Русија је поднела нов нацрт резолуције о пандемији корона вируса Генералној скупштини Уједињених нација.

Према новом предлогу, Русија је одустала од позива на окончање једностраних санкција уведених без одобрења Савета безбедности УН, али и даље тражи укидање протекционистичких пракси.

У новом нацрту резолуције Русија је изразила забринутост у вези са „негативним утицајем ширења COVID-19 на јавно здравље и глобалну економију“ и предвидела предузмање координисаних и одлучних акција које имају за циљ борбу против пандемије у духу солидарности и међународне сарадње.

Осим тога, новом резолуцијом о пандемији Русија позива на окончавање трговинских ратова уважавајући изјаву Групе 77 и Кине од 3. априла. Група 77 и Кина позвале су међународну заједницу да усвоји хитне и ефикасне мере за укидање једностраних репресивних економских мера усмерених ка земљама у развоју јер остварују негативан утицај на могућност тих земаља да одговоре на пандемију.

Авион Ер Србије вратио још 136 наших грађана из Франкфурта

Авион Ер Србије А319 из Франкфурта слетео је у Беоргад са 136 наших грађана које је вратио у земљу, речено је Танјугу у српској авиокомпанији.

Авион је слетео у 13.33 сата, објавио је београдски аеродром "Никола Тесла".

Er Srbija, avion er srbija
Ер Србија, авион ер србија / Извор: Профимедиа

Авион Ер Србије А320, који је јутрос стигао из Кине са медицинском опремом, што је финансирала ЕУ, поново је нешто пре 13 сати одлетео за Кину.

Враћени инфицирани аустријски и немачки војник из БиХ

Аустријска војска евакуисала је двојицу аустријских војника из мисије ЕУ у Босни и Херцеговини EUFOR-ALTHEA, као и тројицу немачких држављана инфицираних корона вирусом.

Транспортном летелицом Ц-130 "Херкулес", из Сарајева пребачени су један аустријски војник инфициран корона вирусом и једног инфицирани немачки држављанин и његова породица.

У истом лету био је, како је саопштило Министарство одбране Аустрије, један аустриски војник који има повреду главе, али који је, због опасности од инфекције, смештен у одвојени медицински контејнер.

Италија за наредну фазу разматра поделу по зонама уз контролу

Постепено укидање блокаде у Италији почиње од компанија, следе продавнице, барови, ресторани, а истовремено се разматра и подела на северни, централни и јужни део државе, уз "црвене зоне“ и контролу кретања.

У италијанској влади не слажу се сви са идејом о макро-областима у наредној фази јер сматрају да је неопходно јединствено национално решење, а проблем би био не само контрола кретања већ би поједине области морале да буду излоловане, као на пример Долина Аоста, где зараза није широко распрострањена попут већег дела севера Италије.

Идеја о подели територије на зоне долази након супротстављених ставова председника Венета и Кампаније, Луке Заије и Виченца де Луке, пошто је лидер Венета рекао да "блокада више не постоји“ за тај регион, а први човек Кампаније поручио да ће затворити границе свог региона.

У Шпанији јењава корона вирус

У последња 24 часа у Шпанији је забележено још 363 заражених, док је преминуло 17 људи. Тиме се укупан број позитивних на ковид попео на 191,202, док је укупан број жртава 20,019.

Сингапур: Рекорд у броју заражених, углавном међу мигрантима

Министарство здравља Сингапура потврдило је данас још 942 случаја корона вируса, што је нови дневни рекорд у броју заражених, а већину чине радници мигранти, који живе у домовима.

Наводи се да је данас забележено само 14 случајева међу држављанима Сингапура.

Укупан број заражених у том граду-држави, у којем је на снази делимични карантин, порастао је на 5.992, а 11 људи је умрло од последица корона вируса.

У Сплиту умрла још једна жена из Дома, 37. жртва короне

У Сплиту је у Клиничко болничком центру умрла још једна особа из Дома за старије, у којем је букнула зараза корона вирусом. То је 37. жртва коронавируса у Хрватској, преноси портал Index. Реч је о женској особи у доби од 96 година, корисници Дома за старије и немоћне особе. Била је хоспитализована због сумње у инфекцију covid-19, која је тестирањем и потврђена. Осим тога, имала је неколико хроничних болести, саопштио је Штаб Сплитско-далматинске жупаније.

Пет новооболелих на северу Косова

Нових пет случајева оболелих од коронавируса забележени су на северу Косова од којих су 4 лица заражена у Зубином Потоку и једно у Звечану, па је укупан број достигао цифру од 76, наводи се у саопштењу Општинског штаба за ванредне ситуације.

Ђурић: Ово ће бити још једна победа српске солидарности

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је Србија почетни удар изазван корона вирусом издржала много организованије и ефикасније него многе земље и народи са којима се не може мерити ни по снази, ни по броју.

Показали смо још једном да нас невоља, као што смо се небројено пута осведочили кроз историју, снажи и окупља, истакао је Ђурић.

Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Профимедиа

Он је указао да је Србија, захваљујући чињеници да је протеклих година водила одговорну економску политику, имала средстава да интервенише и набавком респиратора и заштитне опреме и пакетима помоћи најугроженијим грађанима и мерама за спречавање краха привреде.

- Управо због одговорне и стратешки постављене политике председника Србије Александра Вучића, има основа да се надамо и да очекујемо да ћемо се из кризе по завршетку епидемије повратити брже него многи - нагласио је Ђурић.

Ако не буде вакцине за Ковид-19, неизвесне ОИ у Токију?

Олимпијске игре у Токију, одложене за 2021. годину, могле би да буде угрожене уколико се до тада не пронађе вакцина за вирус Ковид-19, сматрају у Светској здравственој организацији.

- Ако се нађе вакцина против Ковид-19, сигурно ће бити Игара у Јапану 2021. године. У супротном, није реално да буду на програму - изјавио је познати лекар професор Деви Сридар.

Игре у Токију планиране су од 23. јула до 8. августа 2021.

Више од 6.200 заражених у Индонезији и више од 500 жртава

Индонезија је данас пријавила још 325 случајева корона вируса, чиме је укупан број заражених у тој земљи порастао на 6.248.

У Индонезији је у последња 24 сата преминуло 15 особа, што значи да је укупан број жртава порастао на 535, рекао је званичник Министарства здравља те земље.

Индонезија је у петак превазишла Филипине по броју заражених и постала земља са највећим бројем оболелих у југоисточној Азији.

Више од 1.000 жртава корона вируса у Африци

У Африци је од последица корона вируса преминуло више од 1.000 људи, саопштио је данас Афрички центар за контролу и превенцију болести.

Вирус је регистрован у 52 од 54 земље на континенту, где је потврђено укупно више од 19.800 случајева заразе.

У Кини 27 нових случајева, од тога 17 увезених

У Кини је у току јучерашњег дана потврђено 27 нових случајева инфекције корона вирусом, саопштила је Национална комисија за здравље.

Од тог броја 17 случајева је увезено из иностранства.

Дан раније новорегистрованих случајева у Кини било је 26, од тога 15 из иностранства.

Укупан број особа код којих је до сада потврђена инфекција корона вирусом у Кини износи 82.719. Од последица Ковид-19 у овој земљи је од почетка епидемије умрло 4.632 људи.

САД: Број смртних случајева од корона вируса достигао 35.400

Број смртних случајева од корона вируса у САД достигао је 35.400, преноси Ројтерс. У Калифорнији је број преминулих премашио 1.000 и то је осма америчка држава која је забележила више од 1.000 смртних случајева, а прва на западој обали.

Заражено је више од 700.000 људи, а број инфекција повећао се у последња три дана. Највеће повећање броја заражених на дневном нивоу забележено је 10. априла, када је пријављено 35.715 нових случајева.

Број инфицираних и смртних случајева неравномерно су распоређени по територији САД, јер је у гушће насељеним градовима, као што је Њујорк, забележена готово половина укупног броја умрлих у САД.

Корона вирус код нас успорава, лабавије мере после Ускрса

Епидемиолог Предраг Кон рекао је јутрос да коронавирус у Србији успорава и да ће то у наредним данима показати и бројке, најављујући ублажавање неких мера после Васкрса, посебно за најстарије.

Он је рекао да се у Србији сада тестира много више људи него раније, а само јуче их је било више од 3.000.

- Код леталитета практично откривамо колики је број умрлих од позитивних, дакле доказано оболелих. Али тај број није потпуно поуздан, јер ми не знамо колико постоји неоткривених који су били болесни. Тек кад откијемо тај податак, моћи ћемо доћи до стварног податка колико је умрлих од свих оболелих. Те податке тренутно нема ниједна земља света - рекао је он.

Целу изјаву можете прочитати кликом ОВДЕ.

Нигерија: Шеф кабинета председника преминуо од короне

Шеф кабинета нигеријског председника, Аба Кјари, умро је у петак од последица корона вируса, објавили су на Твитеру портпароли председника државе.

Кјари је био 70-их година и имао је друге здравствене проблеме, укључујући дијабетес, а био је главни помоћник 77-годишњег председника Мухамадуа Бухарија и један од најмоћнијих људи у држави, преноси Ројтерс. Нигерија има 493 потврђена случаја корона вируса и 17 смртних случајева.

Број заражених у Јапану достигао 10.000, више од 200 жртава

Број укупно заражених корона вирусом у Јапану достигао је данас 10.000, преноси јапанска телевизија НХК и наводи да је само Токио пријавио 181 нови случај корона вируса.

Нешто више од 200 људи преминуло је од последица корона вируса у Јапану, а да је главни град, који је у петак пријавио 201 нови случај, најтеже погођен пандемијом.

Најновије бројке објављене су неколико дана након што је продужено ванредно стање у земљи, у покушају да се успори ширење вируса.

Слетела помоћ из ЕУ

На аеродром Никола Тесла данас је у 9:35 слетео авион са медицинском помоћи из Европске уније. Летелицу дочекују премијерка Ана Брнабић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

avion
авион / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug News Agency official

Авион који је данас слетео у Београд, допремио је медицинску и заштину опрему, заштитне маске, бесконтактне топломере, али и скафандере, коју је делом донирала Европска унија, која је и финансирала сам лет, изјавила је премијерка Ана Брнабић и изразила захвалност на помоћи и подршци ЕУ.

- Велика захвалност нашим партнерима из ЕУ који су донирали новац, не само за лет, већ и за највећи део опреме на лету - рекла је Брнабић новинарима на аеродрому, где је дочекала 11. карго лет са помоћи за Србију.

Расте број заражених у Републици Српској

У Српској је у протеклих 24 часа потврђено 26 нових случајева новог вируса корона, а у лабораторијама је тестирано 587 узорака, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

У Салцбургу почела примена крвне плазме излечених

На универзитетској клиници у Салцбургу почела је примена крвне плазме излечених у лечењу оболелих од корона вируса.

Како је саопштено из болнице, у петак увече по први пут је примењена терапија крвном плазмом излечених од Ковид-19.

"Пацијент није могао сам да ствара антитела. Зато је добио крвну плазму и сада показује јасне знаке побољшања", пренео је Александер Егле шеф ковид болнице у Салцбургу.

САД: Број смртних случајева од корона вируса достигао 35.400

Број смртних случајева од корона вируса у САД достигао је 35.400.

У Калифорнији је број преминулих премашио 1.000 и то је осма америчка држава која је забележила више од 1.000 смртних случајева, а прва на западој обали.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Заражено је више од 700.000 људи, а број инфекција повећао се у последња три дана. Највеће повећање броја заражених на дневном нивоу забележено је 10. априла, када је пријављено 35.715 нових случајева.

Број инфицираних и смртних случајева неравномерно су распоређени по територији САД, јер је у гушће насељеним градовима, као што је Њујорк, забележена готово половина укупног броја умрлих у САД.

Немачка: Четврти дан заредом пораст броја нових инфекција

У Немачкој је потврђено 3.609 нових случајева корона вируса, тако да је укупан број заражених достигао 137.439, показују подаци Институт за заразне болести Роберт Кох.

То је четврти дан за редом да се повећава број новозаражених.

Број смртних случајева порастао је за 242, на 4.110.

 Расте број заражених у Бору

На подручју Тимочке крајине, у Зајечарском и Борском округу потврђен је 181 случај заражених корона вирусом. Највише их је у Бору, где су потврђена 73 случаја заразе. Број заражених нагло је скочио јер су се чекали резултати великог броја тестова.

У Расинском округу 190 случајева заражених корона вирусом

Расински округ је један од најтесиранијих округа. Број заражених је овакав - у Крушевцу 152, у Варваринској оптшини 18, у Ћићевцу 8, Александровцу 6, Трстенику 4, Брус 2. Први случај заражених појавио се у геронтолошком центру, један број пацијената превезен је у терцијарну установу, али се још не зна у коју.

korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Црна Гора: Пета жртва корона вируса, пацијент из Плава

Пацијент из Плава који се лечио од корона вируса у Општој болници у Беранама преминуо је у петак и то је пета жртва COVID-19 у Црној Гори.

Плављанин је хоспитализован 4. априла на интерном одељењу ове болнице због посекотине не руци, када се испоставило да има висок шећер у крви, преноси портал ЦДМ.

Након неколико дана Плављанин је почео да испољава симптоме инфекције COVID-19, а да има корона вирус установљено је 14. априла.

У Плаву су три особе заражене коронавирусом.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ СУПРУГЕ ПРЕМИНУЛОГ ДР ЛАЗИЋА: "Мог Лакија више нема, био је добар до последњег даха"

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ СУПРУГЕ ПРЕМИНУЛОГ ДР ЛАЗИЋА: "Мог Лакија више нема, био је добар до последњег даха"

СРБИЈА ИЗБЕГЛА НАЈГОРЕ СЦЕНАРИЈЕ: Српски имунолог открива да ли нам прети нови ТАЛАС ВИРУСА

СРБИЈА ИЗБЕГЛА НАЈГОРЕ СЦЕНАРИЈЕ: Српски имунолог открива да ли нам прети нови ТАЛАС ВИРУСА

Др Кон објаснио: Зашто тестирање на Ковид не раде и приватне лабораторије

Др Кон објаснио: Зашто тестирање на Ковид не раде и приватне лабораторије

КОНАЧНО ДОБРЕ ВЕСТИ: 200 Нишлија чека на последњи тест на корону пре одласка кући

КОНАЧНО ДОБРЕ ВЕСТИ: 200 Нишлија чека на последњи тест на корону пре одласка кући

"ПРЕРАНО ПРОГЛАШЕНА ПОБЕДА ЗОВЕ СЕ ПОРАЗ": Др Јанковић упозорио да морамо и даље да се придржавамо мера

"ПРЕРАНО ПРОГЛАШЕНА ПОБЕДА ЗОВЕ СЕ ПОРАЗ": Др Јанковић упозорио да морамо и даље да се придржавамо мера