Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: У Њујорку ОПАДА број умрлих од корона вируса! (ФОТО/ВИДЕО)

19.04.2020. 08:33
Пише:
Србија Данас
Njujork
Њујорк / Извор: Профимедиа

Пратите ситуацију из часа у час.

У свету је више од 161.000 људи преминуло од корона вируса, док је више од 2.350.000 људи заражено, и тај број расте из сата у сат.

Највише заражених има у САД, Шпанији, Италији, Француској и Немачкој, а Сједињене Државе су прве и по броју преминулих - више од 39.000 људи. Занимљиво је да су земље источне и југоисточне Азије које су биле хваљене за одличне мере сада на удару другог таласа заразе, па је тако број заражених поново порастао у Јужној Кореји, Сингапуру, Индонезији...

У Србији тренутно има 6.318 потврђених случајева заразе, док су преминуле 122 особе. Највећи број заражених је у Београду, Нишу, Ћуприји, Ваљеву и Крушевцу. Председник Србије Александар Вучић је јуче најавио постепено попуштање мера, са обзиром да је пик пандемије у нашој земљи прошао и да смо успешно "иступили криву".

Тренутно је у току најдужи полицијски час у Србији до сада. Забрана кретања је почела у петак у 17 часова, а завршиће се у 5 часова у уторак.

У Њујорку опада број умрлих од корона вируса

Број смртних случајева од корона вируса у Њујорку поново је опао, што је, према мишљењу гувернера Ендрјуа Куома, знак да је та држава сада "с друге стране криве" и да постојеће праксе друштвеног дистанцирања дају резултате у заустављању ширења вируса.

Куомо је рекао да је јуче умрло 507 људи, што је за 43 мање него дан раније. Хоспитализације и други медицински показатељи су такође умањени, преноси АП. Међутим, и Куомо и градоначелник Бил де Блазио поновили су своја упозорења да људи у Њујорку и остатку државе морају да остану на опрезу.

Де Блазио је претходно критиковао председника САД Доналда Трампа, рекавши да је издао Њујорчане јер им није обезбедио милијарде долара додатне савезне помоћи потребне граду да се избори са економском кризом насталом због корона вируса.

Де Блазио се осврнуо на злогласни наслов таблоида - "Форд граду: Цркните'' из 1975. године, када је тадашњи председник САД Џералд Форд одбио помоћ која би спасила Њујорк од банкрота.

- Хоћете ли спасити Њујорк или му говорите да цркне? - упитао је градоначелник.

СВЕТ: Оболело скоро 2,4 милиона људи, умрло више од 164.000

Од новог корона вируса, у свету је оболело скоро 2,4 милиона људи, умрло је више од 164.000, а расте број опорављених и сада их је изнад 613.000. Према најновијим подацима портала worldofmeters, Ковидом-19 до сада је заражено 2.389.670 људи, преминуло је 164.244, у озбиљном или критичном стању налази се три одсто оболелих, док се опоравило 613.645.

Најкритичнија ситуација је у Сједињеним Америчким Државама где је оболело 756.602, а преминуло 40.129 особа.

Када се ради о Европи, последњих дана бележи се незнатан пад у броју оболелих и преминулих у Италији, Француској и Шпанији које се сматрају главним европским жариштем, али тај број опада и у Румунији која је најугроженија у Источној Европи.

Број оболелих порастао је у Турској која се налази на седмом месту у свету по броју потврђених случајева - 86.306, и где је за 24 сата откривено 3.977 новооболелих.

Од азијских земаља највише оболелих је у Кини, одакле је вирус и почео да се шири, и где је забележено 82.735 случајева обољевања и 4.632 преминулих.

У Јапану и Јужној Кореји забележено је око 10.000 оболелих од почетка пандемије.

Од земаља на Блиском истоку најтежа ситуација је у Ирану, где је оболело 82.211, а преминуло 5.118 особа.

Од почетка пандемије у Србији је оболело 6.318, а преминуло 122 особе.

У Француској данас преминуло 395, премијер: Ситуација се полако поправља!

У Француској је у последња 24 сата преминуло 395 особа, чиме је укупан број преминулих порастао на 19.718, а премијер Едуар Филип изјавио је да се, ситуација у вези са новим корона вирусом, "полако, али сигурно" поправља, али и упозорио да је крај здравствене кризе далеко.

Он је казао да има знакова да се смањује притисак на болнице, након што је опао број људи на интензивној нези, преноси Ројтерс. Према речима француског премијера, економска криза изазвана вирусом тек је почела и сматра да ће бити брутална.

Од почетка пандемије у Француској је од вируса Ковид-19 преминуло скоро 20.000 особа и земља се већ пет недеља налази у карантину. Француски министар за јавно здравље Жером Саломон рекао је да се укупан број особа на интензивној нези смањује већ 11 дана заредом и да је сада најнижи од 30. марта и износи 5.744.

Ђурић: Нова четири случаја, једна особа преминула

Нова четири случаја корона вируса регистрована су у већински српским срединама на КиМ, чиме је укупан број оболелих у тим деловима покрајине порастао на 80, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. У Лепосавићу су регистрована два новооболела лица, од којих је једно преминуло током транспорта у КБЦ Крагујевац, а у Зубином Потоку две новооболеле особе, навео је Ђурић у дневном извештају о корона вирусу објављеном на Инстаграму.

Он је додао да је до сада у већински српским срединама на КиМ излечено 18 пацијената, док су од последица COVID-19 преминуле три особе. Оболели су из Косовске Митровице (31), Звечана (19), Лепосавића (11), Зубиног Потока (19). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (21), Студентски центар Косовска Митровица (28), КЦ Ниш (1), КЦ Крагујевац (5), КБЦ ''''Др Драгиша Мишовић'''' Београд (2), КЦ Србије Београд (1), Београдски сајам (1).

У протекла 24 сата регистровано је и седам излечених лица.

- У општинама Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић обезбедили смо 300 пакета помоћи за угрожене породице. У општини Витина и Гњилане дистрибуирали смо неопходне лекове грађанима и посетили самачка домаћинства - каже Ђурић.

Како додаје, радницима ЈКП ''Standard'' u Косовској Митровици који имају минималне зараде подељени су пакети помоћи.

- У општини Косовска Каменица набавили смо и поделили лекове за хроничне болеснике и заштитине маске. У Истоку смо обезбедили лекове, заштитне маске и рукавице. На подручју Грачанице и данас смо обезбедили хлеб за 50 породица - додаје директор Канцеларије за КиМ.

- За оболеле смештене у Студентском центру у Косовској Митровици обезбедили смо посебан васкршњи ручак - наводи Ђурић.

Према његовим речима, Ускрс се у српским срединама на КиМ прославља у домовима, а литургије су служене без верника.

У КБЦ Земун од јутрос збринуто 15 оболелих, јуче отпушено 30

У КБЦ Земун у у последња 24 сата збринуто је нових 45 пацијената на лечење од Covida 19, а током јучерашњег дана отпушено је 30, изјавио је директор те здравствене установе др Драгош Стојановић.

- Јуче смо имали 30 отпуста, за 24 сата дошло је нових 45 пацијената, а од јутрос 15, има и лакших и тешких и средње тешких пацијената међу њима - рекао је Стојановић за ТВ Пинк.

Навео је да најмлађи пацијент има 21 годину. У тој установи, каже, лечили су до сада 300 пацијената оболелих од короне, који су се успешно оправили и послати даље у надлежне центре и установе или на кућно лечење.

Стојанових истиче да је важно да је цео систем стао иза медицинских установа и да су у земунској болници раније имали 35 респиратора, а сада имају 75 апарата. Раније су, каже, имали два санитетска возила, а сада су им на располагању четири.

У Србији је трећина заражених у Београду, највише на Вождовцу

Скоро трећина оболелих у Србији од новог корона вируса је у Београду, где је највише регистрованих случајева у општини Вождовац, а најмање у Сопоту.

То су показали најновији подаци објављени на сајту Министарства здравља Covid-19, према којима је у Београду потврђено 1.636 случајева, односно 29,68 одсто од укупног броја у Србији, а затим у Нишу - 879, Ћуприји - 194, Ваљеву - 150, док је најмање регистрованих у општинама Црна трава, Чока, Штрпце, Трговиште - по један.

Од београдских општина, највише заражених је у општини Вождовац - 193, Земун - 183, Звездара - 181, Нови Београд - 177, док је у приградским општинама највише заражених у општинама Обреновац (77), Гроцка (66), Сурчин (55).

У три централне београдске општине Врачару, Старом граду и Савском венцу регистровано је 72, 63 и 55 оболелих.

Број умрлих у Канади порастао за скоро 12 одсто

Укупан број умрлих од последица Ковид-19 у Канади у једном дану порастао је за нешто мање од 12 одсто, на 1.506 са 1.346, показали су данас службени подаци које је објавила јавна здравствена агенција.

Kanada
Канада / Извор: Реутерс

У саопштењу се наводи да се број заражених попео на 33.922, са 32.412, колико их је било јуче, преноси Ројтерс. Укупан број тестираних у Канади попео са на 536.062.

Турска на 7. месту у свету по броју заражених - 86.306

У Турској се број потврђених случајева корона вируса повећао на 86.306, саопштио је данас министар здравља Фахретин Коца. Турска је тако дошла на седмо место у свету по броју потврђених случајева корона вируса и претекла је и Кину, где се вирус прво појавио, преноси Ројтерс.

Turska
Турска / Извор: Профимедиа

У последња 24 сата у Турској је забележено 3.977 нових случајева корона вируса, а преминуло је још 127 људи, тако да је укупан број смртних случајева достигао 2.017.

У Турској је до сада на корона вирус тестирано више од 634.000 људи.

Црна Гора: Од јутрос без нових случајева, укупно 308 заражених

У Црној Гори од јутрос није забележен ниједан случај инфекције корона вирусом, саопштио је Институт за јавно здравље (ИЈЗ). Од почетка епидемије укупан број регистрованих случајева од Covid-19 је 308, преноси РТЦГ.

Од јутрос је анализирано 87 узорака међу којима није било позитивних резултата на корона вирус. У Црној Гори је од корона вируса до сада преминуло укупно пет особа, а опоравило се 55 пацијената.

Италија: Опада број преминулих и новозаражених

У Италији су у последња 24 сата зебележена 433 смртна случаја од новог корона вируса, што је у последњих недељу дана најмањи број смртних исхода, а забележен је и мањи број новооболелих него претходног дана, саопштила је данас Агенциј за цивилну заштиту.

Како се наводи, приметно је успоравање, односно регистровано је 3.047 нових случајева, а и број преминулих је из дана у дан све мањи, што показује да је у последње две недеље ситуација углавном стабилнија, преноси Ројтерс. То заравњање је знатно ниже од врхунца епидемије крајем марта, међутим силазни тренд није ишао оном брзином како се очекивало у земљи која је у карантину већ шест недеља.

У Италији епидемија је избила 21. фебруара и до сада је преминуло 23.660 особа, а оболело је 178.972 особе.

У Чилеу број оболелих од корона вируса премашио 10.000

Број случајева новог корона вируса у Чилеу премашио је 10.000, чиме је та земља постала трећа по броју заражених у Латинској Америци, док болест наставља да пустоши економију највећег светског произвођача бакра, јавља Ројтерс. Велики делови Сантјага, главног града Чилеа са шест милиона становника, затворени су, а скоро сва предузећа затворена недељама.

Чиле је 3. марта забележио свој први случај корона вируса и требало му је 23 дана да достигне 1.000 случајева. Било је, међутим, потребно само 13 дана да 7. априла тај број премаши 5.000 случајева, преноси агенција. У Чилеу је регистровано укупно 133 умрлих, саопштило је Министарство здравља.

У Латинској Америци, само Бразил и Перу имају више случајева.

САД: Број преминулих од корона вируса премашио 39.000

У последња 24 сата у Сједињеним Америчким Државама од последица корона вируса преминуло је 70 особе, тако да је укупан број смртних случајева повећан на 39.084. До сада је у овом земљи забележено 740.928 случајева инфекције, пошто је у последња 24 сата вирус потврђен још код 1.359 особа, објављено је на сајту worldometers.info.

SAD
САД / Извор: Реутерс

Од корона вируса опоравило се укупно 68.599 особа.

Европа има више од милион оболелих и 100.000 жртава короне

Европски центар за контролу болести саопштио је данас да је на континенту сад више од милион људи оболелих од корона вируса, а да је око 100.000 Европљана умрло.

Према подацима објављеним на сајту Центра, највише случајева вируса у Европи забележено је у Шпанији, 191.726, а следе Италија, Немачка, Велика Британија и Француска, преноси АП. Са 23.227 жртава Италија је прва земља у Европи по смртности од корона вируса, а следе Шпанија, Француска, Британија и Белгија.

У Европи се налази скоро половина оболелих од корона вируса на светском нивоу и више од половине умрлих.

У Либану од понедељка полицијски час краћи за сат

Либански министар унутрашњих послова саопштио је данас да ће од понедељка у овој земљи ступити на снагу одлука о скраћењу полицијског часа за један сат, пренео је АП. Ова одлука уводи се пре почетка месеца Рамазана током којег муслимани, који чине већинско становништво Либана, посте од изласка до заласка сунца.

Према новој одлуци, полицијски час почињаће од осам сати увече, а ресторанима ће бити дозвољено да врше доставу хране све до његовог почетка.

Bejrut, Liban
Бејрут, Либан / Извор: Реутерс

У Либану је полицијски час уведен прошлог месеца у циљу борбе против корона вируса. Већина јавних објеката и установа у земљи је затворена већ недељама.

У Поморављу, Ресави и Левчу 403 особе позитивне вирус

У шест општина Поморавља, Ресаве и Левча на корона вирус позитивне су 403 особе, а и даље је највише у Ћуприји 194, стоји на званичном сајту "Цовид-19".

На другом месту је Параћин са 100, а Јагодина има 81 зараженог. Ови поморавски градови су један од другог удаљени десет и 12 километара. У Свилајнцу је позитивно 15 особа, у Деспотовцу осам и у Рековцу пет.

Према подацима локалних институција ових општина, има доста излечених, али и око десет који су преминули од последица корона вируса.

Пенс: У САД се на COVID-19 дневно тестира 150.000 људи

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс изјавио је данас да се у тој земљи тренутно дневно врши 150.000 тестова на корона вирус, али је наговестио да сматра да су савезне државе, а не федералне власти, одговорне за то што тај број није и већи.

У изјави за медијску кућу НБЦ, Пенс је рекао да би тај број "преко ноћи могао бити више него удвостручен када би државе широм САД активирале све своје расположиве лабораторије".

Он је, међутим, рекао да је број тестова који се сваког дана врши у САД довољан да државе почну да реактивирају своје привреде у складу са смерницама које је ове седмице издала Бела кућа, преноси АП.

Мијуцић: Институту се јављају излечени да дају крвну плазму

Институту за трансфузију крви Србије, где је једна особа већ донирала крвну плазму пацијенту оболелом од корона вируса, има још заинтересованих који су излечени и желе да донирају плазму, изјавила је данас директорка те установе Весна Мијуцић.

Она истиче да је реч о процедури која је апсолутно безбедна. Даваоци, појаснила је за Танјуг, могу бити особе старе од 18 до 60 година које имају више од 60 килограма, оздравиле су од Ковида 19 и немају хроничних болести као што су дијабетес, малигне болести, аутоимуне, кардиоваскуларне.

Особа која је заражена, каже Мијуцић, ствара антитела чиме се брани од инфекције, а када оздрави та антитела, која су јој помогла да се излечи, заједно са крвном плазмом се узимају уз помоћ апарата, односно сепаратора крвних ћелија, и таква плазма се даје зараженом као помоћ у лечењу.

- То је директна помоћ цовека човеку - рекла је Мијуцић и додала да антитела у крвној плазми нису лек, већ помоћна терапија у лечењу.

Особа која је оздравила од корона вируса, односно на тестирању има негативан налаз, може се одмах након изласка из болнице јавити Институту за трансфузију крви где се поново врши тестирање које такође мора бити негативно, рекла је Мијуцић. Свима који желе да донирају плазму поручила је да се могу јавити на телефоне 19819 и 064/ 8392967 како би обавили информативни разговор са лекарима и договорили када могу доћи у Институт на потребан клинички и лабораторијски преглед.

Клинички преглед, појаснила је Мијуцић, обавља лекар који учествује непосредно у прикупљању плазме, а лабораторијски подразумева узорковање одређених параметара из крви који морају бити у референтним границама да би особа могла бити давалац.

Мијуцић је рекла да они који су једном донирали плазму то могу учинити поново након 15 дана што, додала је, теоретски значи да у року од годину дана плазму могу дати 24 пута.

- Ми ћемо од даваоца сигурно узимати крвну плазму три или четири пута, а ако тестирањем утврдимо да има довољно антитела у свом серуму, онда ћемо са том процедуром наставити, односно поново узимати плазму од те особе - закључила је Мијуцић.

Од сада из болнице уз један негативан тест

Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 одлучио је да се пацијент који се лечи од ове болести, а налази се на болничком лечењу у болници или у привременом објекту за смештај и лечење, отпушта ако је код њега први контролни тест (ПЦР налаз бриса) негативан и ако је у добром општем стању, а не као што је до сада био случај после два негативна налаза.

Такви пацијенти се отпуштају уз налог за наставак обавезне кућне изолације у периоду од 14 дана од дана отпуста. Како је објављено на сајту covid19.rs, други контролни тест пацијенту ће бити узет у надлежном дому здравља након истека обавезне кућне изолације, односно након протека периода од 14 дана од дана отпуста.

Нигерија ослободила 22 радника "Ексон Мобила" из карантина

Нигеријска држава Риверс ослободила је 22 радника нафтне компаније "Ексон мобајл", стављене у карантин прошле недеље након хапшења због кршења наредбе о ограничавању кретања и улазака у државу донете ради сузбијања ширења корона вируса, саопштила је данас влада те државе.

У петак је гувернер државе Риверс Нисом Вајк рекао да су радници ухапшени пошто су ушли у Риверс из суседне државе Аква Ибом, кршећи уредбу којом се ограничава кретање, преноси Ројтерс. У Риверсу су до сада забележена два случаја корона вируса, док у целој Нигерији има 541 потврђени случај и 19 умрлих.

Нигеријски контролор за нафту је раније наложио нафтним и гасним компанијама да смање своју радну снагу на мору и пређу на 28-дневну ротацију особља, уместо на уобичајена 14 дана, и тако помогну сузбијању ширења корона вируса.

Путин тешка срца одложио параду поводом Дана победе

Руски председник Владимир Путин тешка је срца одложио параду 9. маја поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је рекао да је 9. мај свети дан за Путина и да му је вероватно било тешко да донесе такву одлуку, али да је здравље грађана за председника на првом месту.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Портпарол је изразио уверење да ће упркос таквој одлуци сви грађани Русије прославити 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату.

Парада поводом Дана победе и марш "Бесмртног пука“ преживелих ветерана и потомака припадника Црвене армије у Другом светскомо рату, који у Русији називају Велики отаџбински рат, одржаће се чим епидемиолошка ситуација у земљи то буде дозвољавала.

Број жртава корона вируса у Британији премашио 16.000

Број људи који су преминули у болницама у Великој Британији премашио је 16.000, саопштило је британско министарство здравља.

За последња 24 часа умрло је 596 особа, што је најмањи пораст на дневном нивоу после скоро две недеље, кажу званичници.

Укупно је преминуло 16.060 особа.

Регистровано је скоро 6.000 нових случајева заразе, чиме је укупан број заражених прешао 120.000, подаци су сајта Worldometers.

Почео онлајн састанак Г20

Министри здравља 20 водећих светских економија започели су онлајн састанак у циљу проланажења заједничког одговора на пандемију корона вируса, пренела саудијска државна телевизија.

Земаљама чланица придржиће се и лидери Шпаније, Сингапура, Јордана и Швајцарске, као и међународне и регионалне организације укључујући СЗО и Светску банку, наводи се у саопштењу Г20.

Самитом Г20 председава Саудијска Арабија.

Најновији извештај кризног штаба

У Републици Србији је до 15 часова 19. априла 2020. године регистровано укупно 6.318 потврђених случајева COVID 19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 2.673 особа од којих је 324 позитивно.

До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 38.701 особа која су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У последња 24 часа преминуло је 5 особа.

Други смртни случај у Горњем Милановцу и 21 заражена особа у овој општини

Корона вирус однео је још једну жртву у Горњем Милановцу, јер је преминуо мушкарац стар 78 година, који се налазио на лечењу у Крагујевцу. У последња 24 сата пристигли су резултати за 5 лица , двоје је позитивно, те је укупан број заражених на територији ове општине сада 21

- Без обзира на пораст броја заражених, епидемиолошка ситуација је стабилна. Ми смо у једном тренутку преко 80 људи ставили у самоизолацију како бисмо успешно савладали ново жариште које се појавило. Нови случајеви повезани су са тим жариштем. Очекујемо још један известан број позитивних тестова, али не очекујемо рапидно проширење епидемије - рекао је командант Штаба за ванредне ситуације Дејан Ковачевић.

Пресек стања у граду који је био једно од жаришта корона вируса

Од 29 пристиглих узорака два су позитивна на теритији Чачка, тако да је корона вирусом сада заражено 55 особа. Јутрос је послато 13 узорака за Краљево, а ZZJZ ради на детекцији контаката.

- У Ковид амбуланти Опште болнице било је седам прегледа и пет пријема. Три пацијента су отпуштена тако да на одељењу имамо 22 пацијента. Према досадашњим подацима у болници је било 97 лежећих пацијената, међу којима 46 позитивних. Пет особа је излечено и отпуштено, 31 пацијент је послат на даљи третман у терицијалне установе. Три пацијента су умрла, а кроз Ковид амбуиланту прошло је око 300 пацијената - рекао је др Михаило Луковић, шеф Радног тима.

У хали у Атеници тренутно је смештено осам пацијената, а у амбуланти Љубић било је 10 прегледа од чега пет са повишеном температуром, а у изолационој соби Дома здравља и Хитној помоћи прегледана су још два пацијената због повишене температуре.

У Ниш стигли шлепери са медицинском опремом за југоисток Србије

У Клинички центар Ниш јутрос, у 3 сата, стигла су три шлепера медицинске опреме, коју је обезбедила и платила Влада Србије, а која ће бити дистрибуирана у здравствене установе целог југоистока Србије.

Опрема је намењена како ковид, тако и привременим болницама, и свим домовима здравља који врше узорковање материјала у Расинском, Нишавском, Топличком, Јабланичком, Пчињском и Зајечарском округу.

korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

- Стигло је преко 400.000 заштитних хируршких маски, 200.000 епидемиолошких маски Н95, више од 6.000 скафандера за једнократну употребу, визири, заштитне наочаре, рукавице, каљаче и капе - рекла је Светлана Милијић, директор филијале Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) за нишавски округ.

У магацину КЦ Ниш, који је један од четири дистрибутивна центра, налазе се и лекови, рекла је Милијић и додала да је у тај центар прошле недеље стигло 20.000 таблета хидроксихлорокин, које је обезбедила Влада Србије.

Према речима градоначелника Ниша Дарка Булатовића, опрема која је ноћас стигла довољна је за наредних двадесетак дана.

Отварању се плаже у Сиднеју

Власти на истоку Сиднеја саопштиле су да ће поново отворити поједине плаже за људе који их користе за вежбање, иако је Министарство здравља Новог Јужног Велса означило ту област као жариште корона вируса.

Поједине плаже, које су затворене пре месец дана како би се спречило ширење вируса, од понедељка ће бити доступне за одређене активности, као што су трчање, шетање, пливање и сурфовање.

Италијанска полиција некад претера у поштовању мера забране

Италијанска полиција, карабињери су на терену и контролису да ли грађани поштују мере забране, а у томе некада и претерају. Казну од 533 евра написали су родитељима из Гросета, који су аутом водили осмогодисњу ћерку, којој је урађена трансплантација, на контролни преглед у болницу у Пизи.

Медицинска сестра Росариа, након 24 смене у болници у Напуљу остала је без превоза кући јер је полиција зауставила њеног мужа, који је ишао аутом по њу и казнила га са 533 евра.

У Швајцарској од COVID-19 до сада умрло 1.135 људи

Од корона вируса у Швајцарској је до данас умрло 1.135 особа, док је јуче тај број био 1.111, саопштила је агенција те земље за јавно здравство.

Број позитивних на COVID-19 сада је 27.740, док је јуче био 27.404.

Глигић: Елиминисаћемо пандемију,али морамо и даље бити опрезни

Вирусолог Ана Глигић каже да је ће друштво елиминисати тренуту пендемију, али да и тада не треба искључивати појаву нових случајева, због чега поручује да и даље морамо бити опрезни и избегавати свакога ко кашље или има кијавицу.

Глигић, која је својевремено учествовала у борби против епидемије великих богиња у Југославији, каже да је не изненађује што има индиција да вирус корона није настао природним путем, али додаје да без аргумената то остаје само слово на папиру и препуцавање између великих сила.

Ana Gligić
Ана Глигић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen

Глигић је казала да и када се буде елиминисала епидемија не треба искључивати појаву нових случајева.

Она је напоменула да сваки вирус у лабораторији може послужити да се изазове паника, из економских, политичких или других разлога, наводећи да се у томе крије жеља за престижом.

Целу изјаву чувене докторке прочитајте кликом ОВДЕ.

Јужна Кореја: Социјално дистанцирање до почетка маја

 Јужнокорејски премијер Чунг Сје-кјун најавио је данас да ће у земљи до почетка маја остати на снази мере социјалног дистанцирања, али да ће неке мере бити ублажене.

Јужнокорејски премијер је то рекао након што су здравствени званичници пијавили још осам нових случајева корона вируса, што је први пут после око два месеца да је број новозаражених једноцифрен.

koreja
кореја / Извор: Профимедиа

Чунг је рекао на састанку владе да мере држања дистанце на јавним местима, свакодневно санирање и ношење маски бити на снази до 5. маја, преноси Јонхап.

Међутим, како је навео, административне уредбе о црквама, баровима, теретанама и појединим школама, којима се препоручује њихово привремено затварање, биће укинуте под условом да се поштују строге мере карантина.

Немачкој потребне милијарде маски да људи радили, возили се

Немачкој ће бити потребне милијарде маски с обзиром на то да је савезна влада изиричито препоручила њихово ношење у јавном превозу и приликом куповине, а поједине покрајине то су већ увеле као обавезу.

- Уколико свим људима у Немачкој хоћемо да омогућимо да раде, иду у куповину и возе се јавним превозом са маскама на лицу онда нам је потребно 8 до 12 милијарди маски годишње - изјавио је немачки министар привреде Петер Алтмајер.

Додао је да ће се много постићи ако се већи део потребних маски буде производио у Немачкој.

Алтмајер је изјавио и да је циљ да се у другој половини лета у Немачкој произведе више милиона маски, како за медицинско особље тако и за становиштво.

Поправља се стање у Шпанији

У Шпанији је од корона вируса у протекла 24 сата преминуло 410 особа, што је најмањи дневни биланс у последњих месец дана, али и велики пад у односу на јуче, каде је забележено 565 смртних случајева, саопштило је министарство здравља.

Укупан број преминулих у тој земљи сада је 20.453, преноси Ројтерс.

Пријављено је 1.528 нових случајева, што је такође значајан пад у односу на претходни дан када их било више од 3000.

Укупан број заражених у Шпанији порастао је на 195.944.

Тренд пада броја оболелих свакодневан, све више излечених пацијената

Епидемиолошка ситуација у АП Војводини се може окарактерисати као задовољавајућа. Постоји свакодневни тренд пада броја оболелих, уз константано повећање броја излечених пацијената са Covid 19 инфекцијом.

Предстоји период појачаног опреза због могућности развоја новог таласа епидемије. Пажња ће посебно бити усмерена на мере за смањење ризика преношења вируса у специфичним срединама са већима бројем штићеника и пацијената, као и у местима са већом насељеношћу. Уз све предузете мере и наставак одговорног понашања сваког појединца, здравствени систем Војводине ће наставити, као и до сада, да пружа неопходне услуге сваком грађанину.

Тренутно се у Клиничком центру Војводине лечи 119 пацијената од којих је 7 на респиратору. У привременој изолационој болници, у хали 1 „Новосадског сајма“ борави 191 оболели, а у Специјалној болници за рехабилитацију "Јунаковић" у Апатину њих 34. У општој болници у Панчеву хоспитализовано је 177 пацијената. Од почетка пандемије, на територији АП Војводине је од последица Covid 19 инфекције преминуло 17 особа.

Закључно са данашњим даном, укупно је тестирано 4.929 узорака пацијената са пребивалиштем на територији АП Војводине, који су испуњавали критеријум дефиниције случаја, од којих је 536 било позитивно на присуство САРС-ЦоВ-2. Укупно су од инфекције излечена 123 пацијента.

Још једна жртва короне у Златиборском округу: Умро мушкарац из Ариља (79)

На територији Златиборског округа тестирано је још 23 особе од којих су три позитивне на корона вирус, а ради се о једном пацијенту из Ужица и две из Бајине Баште.

Од почетка епидемије до данас тестирано је 626 особа а укупно је потврђено 76 случајева инфекције новим корона вирусом (ЦОВИД- 19):

Ужице – 23, Бајина Башта – 13, Пријепоље – 9, Нова Варош – 7, Ариље – 6, Пожега– 6, Прибој – 6, Сјеница – 4 и Чајетина – 2.

Европи ће бити потребно још 500 милијарди евра за опоравак

Европи ће, поред договореног пакета од пола билиона евра, бити потребно још најмање 500 милијарди од институција Европске уније за финансирање економског опоравка након пандемије коронавируса, сматра Клаус Реглинг, генерални директор Европског стабилизаионог механизма (ЕСМ).

Реглинг је, у интервјуу за италијански лист Коријере дела Сера објављеном данас, рекао да ће најлакши начин за обезбеђивање тих средстава бити путем Европске комисије и буџета ЕУ.

- Рекао бих да нам је за другу фазу потребно најмање још 500 милијарди евра од европских институција, а можда и више. За то морамо отвореног ума да размотримо нове инструменте, али и да користимо постојеће институције јер је тако лакше, укључујући пре свега Комисију и буџет ЕУ - навео је он.

Министри финансија Европске уније договорили су се 9. априла о пакету финансијске помоћи државама, компанијама и грађанима у укупној вредности од 540 милијарди евра.

У САД протести,власти пред избором:послови или здравље

Гувернери неких америчких држава најавили су постепено попуштање рестриктивних мера, како би се спасила економија, иако се и даље појављују нова жаришта заразе.

Додатан притисак на читаву ситуацију у земљи стварају и протести против мера карантина које организују мањи покрети и Трампове присталице, али се јављају и у државама у којима су на власти републиканци.

Експерти упозоравају да би рано укидање мера могло да има катастрофалне последице.

Економска ситуација и протести довели су до најаве постепеног ублажавања мера карантина у неким деловима Сједињених Држава.

У Тиролу, првом жаришту, по први пут без новонифицираних

Позитиван тренд у борби против корона вируса у Аустрији се наставља, и по први пут од појаве ове пошасти у покрајини Тирол, где су забележене прве инфекције, а која је од почетка главно жариште, нису забележени случајеви нових оболелих.

Од суботе увече до недеље ујутро није регистрован ниједан нови инфицирани, док је број оних који су оздравили порастао на 2.526.

Према подацима Министаства здравља, број инфицираних од појаве вируса крајем феберуара достигао је 14. 670.

Број умрлих који су били инфицирани корона вирусом порастао је на 452.

Скоро 43 хиљада заражених у Русији, 361 жртва

У Русији је забележено још 6.060 случајева корона вируса, чиме је укупан број заражених порастао на 42.853, саопштио је данас руски центар за борбу против корона вируса.

Како наводи, током претходног дана преминуло је 48 пацијената, чиме је укупан број жртава порастао на 361.

Центар истиче да је 234 људи пуштено из болнице пошто се сматрају излеченим, што значи да се до сада укупно опоравило 3.291 људи.

Број случајева корона вируса у Русији нагло је почео да расте овог месеца, мада је та земља пријавила знатно мање заражених него многе друге западноевропске државе у раним фазама епидемије.

Тиодоровић: Гвоздена дисциплина за оптимистичан сценарио

Епидемилог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да је у вези са корона вирусом Србија на добром путу и да се креће ка ситуацији која ће бити контролисана, међутим, поручио је да је и даље неопходна гвоздена дисциплина да бисмо до краја недеље имали најоптимистичнији сценарио.

- Ми јесмо предвидели овакав сценарио, избегли смо италијански, али је и даље потребна социјална дистанца и понашање које смо препоручили - рекао је Тиодоровић.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Novo јутро

Кренуло је ка победи, али игра се и друго полувреме у којем нема опуштања, додао је он.

- Може се рећи да сад све више и више побеђујемо вирус. Али, не можемо рећи да је сада све завершено, морамо и даље да будемо под великом тензијом, посебно у местима попут домова за старе. Ако контролишемо ситуацију, имаћемо ситуацију до краја недеље да дођемо до једне потпуно контролисане болести - рекао је Тиодоровић.

У Мађарској највећи број преминулих у једном дану

У протекла 24 сата од корона вируса је преминуло 17 људи, што је највећи број смртних слуцајева у једном дану од почетка епидемије.

Пораст броја преминулих у тој земљи бележи се трећи дан заредом. Укупан број преминулих порастао је на 189. Број заражених порастао је за 82 на 1.916.

Још 360 држављана Србије жели да се врати из Париза, до сада превезено преко 700

Амбасадорка Србије у Паризу Наташа Марић каже да је на листи амбасаде 360 држављана Србије који желе да се врате у Београд. Наводи да је до сада превезено преко 700 наших држављана.

Турска престигла Иран по броју заражених

Број потврђених случајева корона вируса у Турској попео се на 82.329, изјавио је јуче турски министар здравља Фахретин Коџа, чиме је та земља престигла суседни Иран и по први пут забележила највећи број заражених од КОВИД-19 на Блиском истоку.

Повећање за 3.783 случаја у последња 24 сата такође је приближило Турску Кини по броју оболелих, где се нови корона вирус први пут појавио, јавља Ројтерс.

Коџа је рекао да је умрла још 121 особа, чиме је укупан број умрлих достигао 1.890.

До сада су се од корона вируса опоравиле 10.453 особе, а број извршених тестова у протекла 24 сата достигао је 40.520, рекао је министар.

Црна Гора: Два нова случаја, оба из Подгорице

У Црној Гори су регистрована још два слуцаја инфекције корона вирусом, чиме је број заражених у тој земљи порастао на 307, саопштио је синоћ Институт за јавно здравље (ИЈЗ) у Подгорици.

Реч је о случајевима из Подгорице, који су породични контакти раније потврђеног случаја, пренела је РТЦГ. У Црној Гори опорављених је 55, а умрло је пет особа, па је број тренутно оболелих 247.

Ребић: Од петка до јутрос кажњено 425 људи

Директор полиције Владимир Ребић каже да је од поцетка примене мера за кршење забране кретања кажњено 4.650 особа.

Он је рекао да је од почетка забране кретања у петак у 17.00 часова до јутрос у 7.00 кажњено 425 људи што је, према његовим речима, око девет одсто више у односу на прошли викенд.

vladimir-rebic
владимир-ребиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Од кад је почела примена мера кажњавања за кршење полицијског часа процесуирано је 4.650 градана, у просеку 59 на 100.000 градана.

Забрана кретања се највише кришила у Панцеву, Ваљеву и Кикинди, а најмање у Пријепољу, Сомбору, Крагујевцу.

Британија: Број преминулих у старачким домовима много већи

Према подацима британског Националног форума за негу, број преминулих од последица корона вируса у старачким домовима много је већи него што показују званични подаци.

Форум наводи да, ако се образац који је открио у свом прегледу поновио у старачким домовима и сличним институцијама, више од 4.000 старих особа и особа са инвалидитетом је преминуло од последица овог вируса.

До 3. априла је званично пријављено 217 смртних случајева у тим установама у Енглеској и Велсу.

Национални форум за негу наводи да његови подаци показују да постоје велики пропусти у званичној статистици о жртвама корона вируса.

Јапан: Нових 568 случајева, више од 10.000 заражених

Јапанско Министарство здравља саопштило је данас да је у суботу забележено још 568 случајева корона вируса, чиме је укупан број заажених порастао на 10.361.

Уз још 712 особа на крузеру, који се налази у карантину у близини Токија, укупано је заражено 11.073 људи, док су 174 особе преминуле, преноси АП.

Број заражених у Јапану је, међутим, и даље релативно мали у односу на САД и Европу, али верује се да је много више људи оболело, а да је овај број последица ограничених могућности Јапана да врши тестирање.

Од земље за пример до новог жаришта

Пре само нешто мање од месец дана Сингапур је био хваљен као једна од земља које су најбоље одговориле на пандемију корона вируса, али је други талас снажно удари град државу, па је од 17. марта број потврђених случајева у Сингапуру порастао је са 266 на више од 5.900.

За Сингапур, који се простире на само око 700 квадратних метара и броји 5,7 милиона становника, тај број је значајнији него у великим земљама у којима се број новозаражених сваког дана броји хиљадама.

Singapur
Сингапур / Извор: Профимедиа/илустрација

У почетку је изгледало да је град држава успела да сузбије ширење вируса вез увођења рестриктивних мера, што је за остатак света било охрабрујуће.

Према анализи коју објављује CNN, новом удару корона вируса допринело је то што су у Сингапуру превидели кластере случајева међу радницима мигрантима који живе у пренасељеним објектима и потценили брзину којом инфекцијаможе да се прошири у граду у којем нису уведене мере карантина.

Више о томе прочитајте кликом ОВДЕ.

Булатовић: Позитиван тренд отпуштања излечених се наставља

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић изјавио је да су из Клиничког центра у Нишу пуштена 63 пацијента који су оздравили од вируса Covid-19, четворо из привремене болнице Студентски дом, 20 из хале Чаир, а очекује се отпуштање још 11 пацијената из хотела Радон.

Оно што је назначајније, поред грађана Ниша који се отпуштају, отпуштају се и грађани целог југоистока Србије који се лече у нишким болницама, како у Клиничком центру, тако и у привременим болницама - рекао је Булатовић.

Васкрс током пандемије

Православни верници који поштују стари, Јулијански календар, данас празнују највећи хришћански празник - Васкрс, али ове године у сенци пандемије корона вируса и ограниченог кретања.

Већина православних цркава позвала је своје вернике да се придржавају мера уведених ради сузбијања корона вируса, да не иду у храмове, већ да ускршње литургије прате преко телевизије.

Српски патријарх Иринеј служио је у поноћ Ускршњу литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару у Београду.

Vaskrs
Васкрс / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

У Ускршњој посланици он је поручио да овогодишњи празник дочекујемо и славимо у тешким условима, у невољама у каквима смо га ретко кад у прошлости дочекивали и славили и да управо због тога морамо учинити све да себи и другима помогнемо, да разумемо и подржимо напоре и програме надлежних здравствених, санитарних и државних институција које улажу напоре како би нас заштитиле од заразе.

- Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити - рекао је патријарх Иринеј.

Шпанија трећи пут продужава рестрикције

Шпански премијер Педро Санчес рекао је да ће предложити парламенту да одобри треће петнаестодневно продужавање рестриктивних мера са циљем да се заустави ширење пандемије корона вируса.

Према овом предлогу, рестриктивне мере би требало да буду на снази до 9. маја. Ограничења за најмлађе биће ублажена, па ће од 27. априла деци бити дозвољено да излазе напоље.

Три нова смртна случаја у Грчкој

Три нова смртна случаја повезана с корона вирусом регистрована су од петка у Грчкој, чиме је укупан број преминулих од последица COVID-19 порастао на 110.

Потврђено је и 11 нових случајева заразе корона вирусом, чиме је укупан број оболелих порастао на 2.235. Министарство наводи да је просек старости преминулих од последица корона вируса 74 године.

Грузија: Стотине верника отишло на литургију упркос забрани

Стотине верника у Грузији, упркос забрани кретања и препорукама лекара и власти да остану у кућама, отишле су на поноћну ускршњу литургију.

korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Иако је у црквама било много мање lljudi него што је то уобичајено за ускршњу службу, многи су пешачили и по три сата да би дошли до своје цркве. Иако многи верници нису послушали савет лекара и владе да пренос литругије гледају на малим екранима, велика већина у црквама, укључујући и свештенике, носила је заштитне маске.

У Кини најмањи број новозаражених од средине марта

У Кини је у последња 24 сата забележено 18 нових случајева корона вируса, што је најмањи број новозаражених од 17. марта и за 10 мање него што их је било претходног дана.

Од укупног броја нових случајева, девет су импортовани случајеви, што је најмањих број новозаражених кори су дошли из иностранства од 13. марта. Откривена су 44 нова асимптоматска случаја, за 10 мање него претходног дана.

Укупан број случајева кроона вируса од почетка епидемије износи 82.735, а нових смртних случајева није било, па је укупан број преминулих остао 4.632.

У Јужној Кореји први пут једноцифрен број новозаражених

У протекла 24 сата потврђено је осам нових случајева корона вируса, што је први пут после око два месеца да је број новозаражених једноцифрен, саопштио је Центар за контролу и превенцију заразних болести.

Укупан број случајева корона вируса тиме је порастао на 10.661, а од осам новооболелих, пет је дошло из иностранства. У Јужној Кореји су заблежена још два смртна случаја, па је укупан број преминулих сада 234.

МОДЕРНИЗАЦИЈА ЛАБОРАТОРИЈЕ У БАТАЈНИЦИ: Специјални робот ће обрађивати 94 узорака за 45 минута

МОДЕРНИЗАЦИЈА ЛАБОРАТОРИЈЕ У БАТАЈНИЦИ: Специјални робот ће обрађивати 94 узорака за 45 минута

СРПСКИ МАЈОР СЕ БОРИ ЗА ЖИВОТ! Корона је Зорана одвела у кому, а породица сада тражи помоћ: УПУЋЕН ХИТАН АПЕЛ

СРПСКИ МАЈОР СЕ БОРИ ЗА ЖИВОТ! Корона је Зорана одвела у кому, а породица сада тражи помоћ: УПУЋЕН ХИТАН АПЕЛ

КОЛИКО СЕ КОРОНА ЗАДРЖАВА НА ОДЕЋИ? Ево шта да ОБАВЕЗНО да урадите са стварима, важно је ЗА СВЕ НАС

КОЛИКО СЕ КОРОНА ЗАДРЖАВА НА ОДЕЋИ? Ево шта да ОБАВЕЗНО да урадите са стварима, важно је ЗА СВЕ НАС

Ускршња поноћна литургија патријарха српског Иринеја у храму Светог Саве

Ускршња поноћна литургија патријарха српског Иринеја у храму Светог Саве

Разлог је један, али велики: Зашто српски лекари заслужују ЈОШ ЈАЧИ АПЛАУЗ

Разлог је један, али велики: Зашто српски лекари заслужују ЈОШ ЈАЧИ АПЛАУЗ