Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАНТЕР УШЕТАО У ДВОРИШТЕ И ЗГРАБИО ПСА! Страх на северу земље НЕ ЈЕЊАВА након нових снимака предатора - ево колико је опасна ова ВРСТА ЗВЕРИ

29.11.2022. 11:01
Пише:
Србија Данас
Panter
Пантер / Извор: Фото: Shutterstock/YouTube/Printscreen/APFans ТВ

Појава црног пантера сеје страх међу људима на северу Србије.

Дивља мачка која је прво виђена у околини Апатина изазвала је велико интересовање мештана и медија. Данима се шпекулише о црном пантеру, а контрадикторне информације стижу са свих страна. Прича о несталом црном пантеру појавила се још прошле године у мађарским медијима и тада није добила епилог, односно велика мачка није ухваћена, али су термовизијске камере у децембру 2021. године наводно показале кретање велике црне мачке која подсећа на црног пантера. Цела прича поново је оживела када су поједини мештани из околине Апатина пријавили полицији да су уочили велику црну мачку која по својој физиономији одговара пантеру, животињи којој ови простори нису природно станиште.

Потрага је након пар дана обустављена, међутим последњи снимци који круже како друштвеним мрежама тако и у медијима поново је изазвало страх на северу земље. Пантер је последњи пут виђен у околини Врбаса, а потрага је настављена.

НОВА ФОТОГРАФИЈА ЦРНОГ ПАНТЕРА! Ево где је сада уочен, слободно шета улицама (ФОТО)

НОВА ФОТОГРАФИЈА ЦРНОГ ПАНТЕРА! Ево где је сада уочен, слободно шета улицама (ФОТО)

(ВИДЕО) ОН ЈЕ ТУ НЕГДЕ! У Мађаршору успаничени због новог снимка ЦРНОГ ПАНТЕРА: На крају ће ући у нечију кућу да се нахрани...

(ВИДЕО) ОН ЈЕ ТУ НЕГДЕ! У Мађаршору успаничени због новог снимка ЦРНОГ ПАНТЕРА: На крају ће ући у нечију кућу да се нахрани...

СНИМАК ЦРНОГ ПАНТЕРА У ШУМИ! Човек извео пса у шетњу, а онда их је "црна мачка" ИЗНЕНАДИЛА - мреже се усијале због овог клипа (ВИДЕО)

СНИМАК ЦРНОГ ПАНТЕРА У ШУМИ! Човек извео пса у шетњу, а онда их је "црна мачка" ИЗНЕНАДИЛА - мреже се усијале због овог клипа (ВИДЕО)

Приче о томе где је виђен пантер данима су се смењивале, а у почетку потраге за предатором чак је и објављен видео запис уснимљен код Бање Јунаковић за који се тврди да је на њему ова дивља звер. 

Један од ловаца причао је за српске медије, да је близак сусрет са мачком имао када је сејао усеве, те да се није уплашио и да је сусрет трајао пар минута. Оно што је веома језиво, а што је многима промакло, јесу његове речи о закланој дивљачи:

- Има подављене дивљачи, ми овде немамо предатора који дави дивљач - рекао је он на почетку, а онда се осврнуо и скептичне људе који исмевају целу ситуацију око пантера:

- Ја сам то видео, нема разлога да у то не верујем. Сад ко неће да верује не мора, ја сам пријавио из најбоље намере. И из најбоље намере кажем да је то (шта год то било) и даље ту - каже ловац Петар, човек који је први приметио и пријавио велику мачку у атару Апатина, а онда се осврнуо на потенцијалну опасност по локално становништво:

У суштини њој човек није примарна храна, мале су шансе да ће он да нападне без икаквог разлога. Али треба бити обазрив, ја искрено не бих остао сам овде, нити бих шетао, а поготово ноћу - рекао је он.

Infografik - crni panter
Инфографик - црни пантер / Извор: Србија Данас

Упозорење надлежних

Колико је прича озбиљна говори и то да су Војводинашуме издале званично саопштење упозоривши грађане на то да је црни пантер заиста уочен у Апатину.

- Јавно предузеће Војводинашуме, огранак ШГ ‘Сомбор’, обавештава све суграђане да је уочен црни пантер (леопард) у атарима Општине Апатин - наводи се у обавештењу.

Предатор је изразито опасан и овим путем апелујемо на грађане да воде рачуна за себе и своје ближње. Уколико неко уочи црног пантера, потребно је одмах обавестити надлежну полицијску станицу - истиче се у саопштењу.

Места на којима је наводно све виђен

Скоро па месец дана, црни пантер који гостује у нашој земљи, не да се ухватити. Шта више, шетка се од атара до атара, од града до града... Тек по неком дозволивши да га види.

Чији је, и одакле нам је дошао, поуздано се не зна. Причало се да је у атару села Сонте, код Апатина, где је први пут виђен 8. новембра, стигао из Сегедина.

Ако је веровати свим информацијама и снимцима, пантер је после села Сонте, посетио и Бању Јунаковић, 12. новембра. Тада је у потрази за њим подигнут дрон са термалним камерама, али ништа налик овој животињи није уочено.

Таман што се неколико дана, после Бање Јуанковић смирила прича о пантеру, у суботу, 26. новембра он се "појавио " у Фекетићу.

Након тога, "црна мачка" је наводно уочена и у околини Врбаса. Више о томе кликом ОВДЕ.

"ПЛАШИМ СЕ ЗА СВОЈ И ЖИВОТ ДЕЦЕ" Жена тврди да је видела ЦРНОГ ПАНТЕРА, одмах закључала врата и прозоре

"ПЛАШИМ СЕ ЗА СВОЈ И ЖИВОТ ДЕЦЕ" Жена тврди да је видела ЦРНОГ ПАНТЕРА, одмах закључала врата и прозоре

Колико је црни пантер опасан?

Пантери се сматрају најкрволочнијим грабљивцима међу мачјим представницимаГладна животиња не бира жртву, она јури сва жива бића. Пантери се не боје никога, омиљена храна им је месо великих биљоједа: бивола, антилопа, зебри. Честа се хране домаћим животињама: овацама, кравама, коњима, свињама које су остале без људског надзора. Гладне животиње хране се и мајмунима, дивљачима, јајима из гнезда, чак могу јести и плодове стабала.

Потрага за жртвама врши се на земљи, док се једење меса одвија на дрвету. Труп растржу оштрим зубима и трзајима главе. Ова карактеристика разликује црног пантера од лавова и осталих рођака мачака.

Животиње могу преживети 4-5 дана без хране. Али тада се  могу увући у кућу, двориште, шталу у потрази за пленом. Занимљиво је да добро нахрањена животиња неће додирнути ни дете које јој стоји уз шапу, док гладна звер се неће зауставити ни пред чим.

Колико је опасан довољно показује видео објављен на интеренту, где се види како пантер улази у двориште у потрази за пленом. На снимку се чује пас који цвили, али не и тренутак напада. Међутим, камером је забележен тренутак када пантер одвлачи убијеног пса.