Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД ПРЕКРИВЕН ПРВИМ СНЕГОМ! РХМЗ упозорава на ЛЕДЕНУ КИШУ (ФОТО, ВИДЕО)

26.11.2023. 14:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
sneg
снег / Извор: фото СрбијаДанас,Милана Павковић

У понедељак ујутро нас очекује хладно време, а већи део региона ће бити уз мраз и минимуме од -8 до -2 степена Целзијуса, док ће на западу бити око 2 степена Целзијуса.

Снег који се дуго најављивао данас је почео да пада и у престоници.

ГОРСКА СЛУЖБА СПАСАВАЊА СЕ БОРИЛА ЧИТАВУ НОЋ: Златиборски округ је потпуно завејан! Ево које су најкритичније тачкеSneg

ГОРСКА СЛУЖБА СПАСАВАЊА СЕ БОРИЛА ЧИТАВУ НОЋ: Златиборски округ је потпуно завејан! Ево које су најкритичније тачке

ДРАМА КОД ВРАЊА Аутобус пун путника улетео у сметове и остао ЗАГЛАВЉЕН (ФОТО)Zaglavljen autobus kod Vranja

ДРАМА КОД ВРАЊА Аутобус пун путника улетео у сметове и остао ЗАГЛАВЉЕН (ФОТО)

НОВО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Стиже право НЕВРЕМЕ у ноћи понедељак на уторак - ЛЕДЕНА КИША прети ОВИМ деловима Србије!vremenska prognoza

НОВО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Стиже право НЕВРЕМЕ у ноћи понедељак на уторак - ЛЕДЕНА КИША прети ОВИМ деловима Србије!

После пролећних температура које су обележиле крај октобра и почетак новембра, стигао је и снег који је већ оковао поједине делове Србије, а сада је почео да пада и у Београду, означавајући тако почетак зимске сезоне.

Иако је снег тек почео да пада па се снежни прекривач још није ни формирао, или тек у танком слоју, метеоролози најављују да ће снег наставити да пада током дана, стварајући идиличну зимску атмосферу широм града.

На подручју Београда у наредна два сата понегде са краткотрајном суснежицом или снегом - навео је претходно РХМЗ.

Подсетимо, снег који од јуче пада направио је велике проблеме у планинским крајевима, а у Сјеници је проглашена ванредна ситуација.

Поједина места остала су без струје, зато што је далековод испао из система, а прегорео је један од главних прекидача.

Такође, РХМЗ је данас упозорио да је у ноћи понедељак на уторак и у уторак могућа ледена киша у неким деловима Србије.

Пљусак снега или крупа?

Како појашњавају метеоролози, у питању није снег већ заправо - крупа.

Крупа је врста високе падавине карактеристична за зимски део године, али се јавља и током лета. Излучује се у виду "округластих белих, непрозирних и трошних зрна величине два до пет милиметара". Најчешће пада заједно са снегом и кишом, а приликом контакта са подлогом се распрскава.

Још једна појава која се јавља је и такозвани "пљусак снега", а питање је како је могуће да тек сада чујемо за ове метеоролошке промене.

Ђорђе Ђурић, метеоролог објашњава да пљусак снега иако ретка појава, може да се јави на нашем подручју у хладнијем делу године, обично крајем зиме и током марта, али очекује се и током данашњег дана.

Дакле, данас ће широм Србији бити пљускова снега, који су као и пљускови кише локалног и краткотрајног карактера, па недалеко може сијати сунце и бити потпуно суво. Када се појави пљусак снега, на мањем простору у кратком интервалу може пасти више центиметара снега, исто као лети доста кише, па настану локалне поплаве и бујице - каже Ђурић за Телеграф.

Снег паралисао Србију

Због обилатих снежних падавина евакуисано је 24 људи, а неки су били заточени у мећави без струје код Ивањице.

Тако је синоћ у месту Добри До код Ивањице одиграла права драма када је један аутомобил остао затрпан, а морали су да реагују припадници сектора за ватрогасно - спасилачке јединице.

Такође, у Сјеници је јуче проглашена ванредна ситуација. Струја је синоћ стигла и на Гоч, где се налази око 280 ученика из Србије и Републике Српске.

- Јуче смо имали у више наврата интервенције тог типа. Још јуче, непосредно после поноћи, на територији општине Сјеница, са њима смо мало пре разговарали, имали смо евакуацију три страна држављанина Републике Кипар, који су остали завејани у свом аутомобилу. Наши припадници ватрогасно-спасилачке јединице Сјеница су заједно са мештанима их ослободили, сви су добро, наставили су пут даље. Проблем је настао зато што их је навигација са магистралног пута упутила на локални пут који води ка планини Голији и у месту Врапци су остали завејани - прича Александар Радосављевић, заменик начелника Управе за ватрогасно - спасилачке јединице СВС.

Многа домаћинства у Сјеници су остала без струје, екипе електродистрибуције су биле ангажоване и покушале да реше проблем што је могуће брже. Снег који на Копаонику пада дуже од 30 сати достигао је висину од 40 центиметара.

Временска прогноза за наредни период

Пред нам су прави касно новембарски дани који најављују долазак зиме, а могуће је да првих десетак дана децембра донесу температуре знатно испод просека уз појаву снега и у низијама.

Даљи развој синоптике је упитан и тренутно постоје готово подједнаке шансе да уследи топао период као и да се хладно време настави.

То је у својој најновијој временској прогнози изнео метеоролог Марко Чубрило, додајући да јужни, југоисточни и источни делови региона, посебно изнад 700 метара надморске данас пре подне могу очекивати снежну вејавицу, снежне наносе и формирање снежног покривача и око 25 центиметара висине.

У местима преко 700 метара надморске висине очекује се обилнији снег уз снежну вејавицу, док ће се током дана снежна граница спустити и у низије.

Над осталим делом региона ће бити променљиво облачно, углавном суво и ветровито, понегде уз налете снега.

Данас се очекује постепен престанак падавина, али ће и даље посебно средином дана бити могући снежни "пљускови" који понегде на планинама могу потрајати и мало дуже.

Крајем дана разведравање.

Све до вечерас дуваће јак, на ударе и врло јак до олујан, северозападни ветар.

Дневни максимум ће данас бити од 0 до 5 степени Целзијуса, док ће на југу бити око 8 степени.

У понедељак ујутро нас очекује хладно време, а већи део региона ће бити уз мраз и минимуме од -8 до -2 степена Целзијуса, док ће на западу бити око 2 степена Целзијуса.

Током дана суво уз максимуме од 2 до 7 степени Целзијуса.

У уторак ће бити на кратко време мало топлије, док среда доноси ниже температуре и нове падавине. Снег ће падати углавном на местима преко 500 м.н.в, али је према прогнози Чубрила, на кратко могућ и у низијама на северу региона.