Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР О ПАТРИЈАРХУ: "Мој пријатељ Порфирије градио је мостове без обзира на ширину и дубину реке"

19.02.2021. 08:09
Пише:
Србија Данас
Porfirije i Hrvoje Klasić
Порфирије и Хрвоје Класић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/TV Храм/Вечерњи лист

Хрватски историчар др Хрвоје Класић близак је пријатељ са патријархом Порфиријем

Патријарх српски господин Порфирије оставио је дубок траг у верском, културном али и световном животу Митрополије загребачко-љубљанске у којој је био духовни вођа од 2014. године. Вест да је изабран за патријарха Српске православне цркве дочекана је у Хрватској са радошћу међу верницима и многобројним патријарховим пријатељима али уједно и са тугом што се растају од омиљеног духовника и радо виђеног човека.

ВЕЋ ИМА СВОЈЕ ПРИОРИТЕТЕ? Познато који ће бити главни циљеви нашег новог патријарха, данас свечано устоличење

ВЕЋ ИМА СВОЈЕ ПРИОРИТЕТЕ? Познато који ће бити главни циљеви нашег новог патријарха, данас свечано устоличење

СРБИЈА СЕ БЛИЖИ КОЛЕКТИВНОМ ИМУНИТЕТУ? Др Тиодоровић открио: За мање од две недеље имаћемо два МИЛИОНА вакцинисаних

СРБИЈА СЕ БЛИЖИ КОЛЕКТИВНОМ ИМУНИТЕТУ? Др Тиодоровић открио: За мање од две недеље имаћемо два МИЛИОНА вакцинисаних

ХАОС У БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ: Корона се шири пуном паром, родитељи нису ни знали да је вирус ушао у школу

ХАОС У БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ: Корона се шири пуном паром, родитељи нису ни знали да је вирус ушао у школу

Најпознатији савремени хрватски историчар др Хрвоје Класић, професор на Филозофском факултету у Загреб, и сам радо виђен гост у Београду који годинама суделује на трибинама у региону и активно је укључен у процес помирења Хрвата и Србија, близак је пријатељ са патријархом Порфиријем. Иако поносан и радостан што његов пријатељ, дојучерашњи митрополит загребачко-љубљански, сада патријарх Српске православне цркве, професор Класић не крије да ће му његов пријатељ Порфирије недостајати у Загребу.

Говорећи о томе колико је као митрополит учинио на поправљању односа између две нације, професор Класић истиче:

- Свакодневним контактима и одличном сарадњом с политичарима, људима на позицији моћи, али и "обичним" грађанима Порфирије је учинио огроман искорак у поправљању хрватско - српских односа. Али је успео и у још нечему. Својим лежерним шетњама по центру града у мантији, необавезним ћаскањем са случајним пролазницима и безрезервном подршком коју, као нпр. у случају недавних потреса, упућује свим унесрећеним људима без обзира на веру и нацију, успео је нормализовати однос према Српској православној цркви и битно поправити њезин имиџ у хрватском друштву. А сви који прате ситуацију у Хрватској у последњих тридесет година знају да то није било нимало једноставно.

Porfirije
Порфирије / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

 

"Његове очи говориле су да се ради о ведрој, опуштеној и срдачној особи"

Професор Класић се за портал Србија Данас присетио и првог сусрета између њега и тадашњег митрополита загребачко-љубљанског, патријарха српског Порфирија.

- Упознао сам га на прослави православног Божића коју сваке године организује Српско народно веће и које је с временом постало "плаце то бе" за бројне хрватске политичаре, интелектуалце, глумце, певаче... Стајао је на позорници покрај тадашњег (и данашњег) хрватског премијера. И док је Пленковић свим силама настојао задржати што озбиљнији израз лица и не показати нити једну емоцију, он је остављао потпуно другачији утисак. Иако обучен сав у црно, с црном капом на глави и дугом проседом брадом његове очи су говориле да се ради о ведрој, опуштеној и срдачној особи. Разлика је била видљива и у одржаним говорима - присетио се историчар Класић.

Професор Класић са посебним пијететом за наш портал говори о пријатељству са патријархом Порфиријем:

- У следећих неколико година након споменутог упознавања могу се похвалити да сам с Порфиријем постао пријатељ. Заједно пијемо кафе у центру Загреба и причамо о актуелним друштвеним проблемима, али и свевременским темама које оптерећују људски род попут мржње и сарадње, сукоба и солидарности, лажи и истине. Порфирије је и велики аудиофил, слуша искључиво плоче па нашим разговорима у његову стану звучна кулиса често буду албуми Мајлса Дејвиса, Ериа Клептона или Бијелог дугмета - открива нам професор Класић.

О изузетној личности патријарха, хрватски историчар Хрвоје Класић има само речи хвале:

- С Порфиријем је разговор угодан. Иако долазимо из двају различитих светова увек се добро разумемо, а понајвише од свега уважавамо. Није искључив нити ташт. Не мисли да је увек у праву и увек има воље и времена послушати мишљења која се разликују од његовог. Уосталом, пре више година покренуо је у Загребу интелектуални кружок у којем суделују интелектуалци различитих политичких уверења и светоназора, верници и неверници, Хрвати и Срби, они либералних, али и конзервативних погледа на живот. У више наврата сам сведочио колике је познате и угледне појединце из света политике, глазбе и филма радо примао као своје гост.

 

"Својим примером доказивао да за разговор никад није прекасно, а да је за сукоб увек прерано"

Упитан шта за њега значи избор патријарха Порфирија за духовног вођу српских православних верника али и за Хрватску, професор Хрвоје Класић за наш портал каже:

-  Без сваке сумње нашу средину (физички) напушта велик човек, интелектуалац, хуманист и верник. Неко ко је градио мостове без обзира на дубину и ширину реке, ко је отварао врата свима, а ни пред киме подизао зидове, ко је властитим примером доказивао да за разговор никад није прекасно, а да је за сукоб увек прерано. Неко ко је поставио стандарде у међуљудским односима утемељене искључиво на хршћанским вредностима, а не условљене националним, расним, класним или (дневно)политичким мотивима. С друге стране, његовим одласком Хрватска у Србији добија искреног "амбасадора добре воље". Некога то ће с нове и још утицајније позиције наставити да развија добросуседске односе двају народа између којих се већ дуго не води рат, али међу којима никако да завлада мир.

- А што Порфиријев избор за патријарха значи за мене лично? Остајем без једног доброг пријатеља у Загребу. И добијам још једног доброг пријатеља у Београду - каже професор Класић.

Др Хрвоје Класић од 2003. године је професор на Филозофском факултету у Загребу, Одељењу за историју. Предаје предмете везане уз светску историју 20. века. Судионик је бројних конференција и симпозијумаа у Хрватској, региону и свету. Добитник је бројних награда и признања, између осталих и награде "Светозар Прибичевић" за унапређење хрватско-српских односа.