Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Информације о забранама ношења купаћих костима изван плажа у одређеним местима су опште познате и доступне јавности и нису нове "бизарне забране"

12.07.2023. 19:20
Пише:
Србија Данас
Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа/илустрација

Кликбејт наслов погрешно наводи читаоце да помисле да су уведене нове "бизарне" забране, што није истина.

Анализом портала raskrinkavanje.ba утврђено је да садржај на нашем порталу Србија Данас везан за забране кретања у купаћим костимима у одређеним приморским градовима представља кликбејт.

Наслов нашег чланка "ТУРИСТИ, ОПРЕЗ - КАЗНЕ СУ ПАПРЕНЕ! Бизарна забрана у летовалиштима за коју нисте ни знали да постоји, а може скупо да вас кошта" погрешно наводи читаоце да помисле да су уведене нове "бизарне" забране што није истина, јер се заправо ради о прописима који су донесени много раније и који су јавно доступни, те отуда не представљају никакве нове "бизарне забране" веч опште  познате индормације.

Портал Србија данас се извињава својим читаоцима због преношења информација за које је у наведеној анализи утврђено да представљају кликбејт.

Наслов нашег чланка је измењен тако да не наводи погрешно читаоце на нове "бизарне забране" већ јасно наглашава правила која су општепозната јавности.

У неким конзервативнијим земљама постоји већа вероватноћа да постоје прописи који регулишу ношење оскуднијег купаћег костима, посебно на јавним местима као што су плаже или базени. Како је у току сезона летњих одмора, доносимо вам нека правила која морате да знате, нарочито ако подпадате под категорију која воли да се провокативније облачи.

ТАШМАЈДАН ПУКАО НА ПОЛА, РАДНИЦИ ПАДАЛИ СА СКЕЛА: Најразорнији земљотрес који је погодио Србију изгледао је застрашујуће

ТАШМАЈДАН ПУКАО НА ПОЛА, РАДНИЦИ ПАДАЛИ СА СКЕЛА: Најразорнији земљотрес који је погодио Србију изгледао је застрашујуће

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ КОЈИ ИДУ У ГРЧКУ: До сада овога није било, а не зна се разлог

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ КОЈИ ИДУ У ГРЧКУ: До сада овога није било, а не зна се разлог

"БИЛО ЈЕ УЗНЕМИРУЈУЋЕ" Земљотрес се осетио широм Србије - прво је пукло, а онда су уследила два удара

"БИЛО ЈЕ УЗНЕМИРУЈУЋЕ" Земљотрес се осетио широм Србије - прво је пукло, а онда су уследила два удара

Хрватска

Велики број градова у Хрватској и дуж Јадрана донели су одлуку о кажњавању свих оних који се буду шетали оскудно обучени - у купаћим костимима. Ту предњаче Дубровник и Сплит - забрањена је шетња градом у купаћим костимима и сличним "непристојним" одевним комбинацијама.

- У Одлуци ће конкретно стајати: "Није допуштено кретање Историјским језгром Града Дубровника без одеће, дела одеће или у купаћем костиму." Слично је дефинисана и одлука за Сплит, где се такође забрањује шетња у "непристојној" одећи у старом градском језгру Сплита. За овај прекршај казниће се физичка особа у износу од 130 до 150 евра. Стога ће се на више места поставити знакови којима ће се туристи упозоравати на наведене одредбе Одлуке - напоменули су Хрвати.

Dubrovnik
Дубровник / Извор: Фото: Shutterstock

На Хвару се, на пример, шетња у купаћем костиму ван плаже кажњава са 600 евра, а 100 евра платиће оне жене које имају само горњи део костима, и мушкарци који се на улицама нађу без кошуље или мајице.

Црна Гора

Будванска Скупштина општине донела је одлуку којом се туристима и мештанима који шетају Будвом у купаћем костиму изван купалишних зона наплаћује новчана казна од 200 евра. То је дефинисано Одлуком о комуналном реду, која је усвојена на седници Скупштине општине Будва, а објављена у Службеном листу крајем априла ове године.

Шпанија

Шпанија је 2020. године донела закон по коме је дозвољено купање у топлесу на базенима, мада су у Каталонији неки базени спречавали примену овог закона. Влада ове регије обавестила је градове и надлежне власти да је женама дозвољен топлес на јавним базенима

Шпанија је запретила казнама свима који буду неприкладно обучени на улици, уз напомену да су бикинији прихватљиви само за плаже. Од прошле године уведена је и забрана да се ван плаже шета у бикинију и купаћим гаћама. У неким деловима земље је забрањен и топлес. Такође је непожељно да мушкарци ходају по граду голог торза.

Изузетак је јужни град Кадиз, који је недавно укинуо забрану голотиње на појединим плажама, па су нудисти добродошли у њихова одмаралишта.

Уједињени Арапски Емирати

У Емиратима, укључујући Дубаји и Абу Даби, постоји јасно дефинисан кодекс облачења. Ношење екстремно оскудног купаћег костима изван приватних плажа или ризорта може бити кажњиво. 

Бикини и купаће боксерице више нису пожељни на пешчаним плажама у појединим деловима Уједињених Арапских Емирата. Власти Рас ел Хајма, најсевернијег емирата УАЕ (на само 100 км од Дубаија), поставиле су на јавним плажама табле са упозорењем да ће они који буду носили оскудне купаће костиме (жене бикини, а мушкарци боксерице) морати да плате новчану казну.

У Дубаију се захтева "смерно" облачење, али се ретко дешава да неког санкционишу због ношења кратке сукње/хаљине или бикинија. Као разлог може бити и то да што је овај град иначе једно од главних одредишта светских Инстаграм инфлунесерки и модела који на своје профиле радо каче провокативне и изазивне фотографије из лускузних хотела.  Али ова популарна туристичка дестинација често је и предмет контроверзе с обзиром на то да је понашање већине туриста у контрасту са строгим правилима ислама и тамошњим законима који се тичу понашања и изражавања у јавности.

Малдиви

 Иако су Малдиви познати по прекрасним плажама, нека острва имају строжијее прописе о облачењу. У неким насељеним подручјима или локалним острвима, ношење оскудног купаћег костима може бити неприкладно или чак кажњиво.

Тако је 2020. године настао снимак који је обишао свет. На њему је туристкиња из Британије, обучена у купаћи костим. Њу је хапсило тројица полицајаца, а један од њих је прекрио део њеног тела пешкиром док су је одводили пред гомилом људи на острву Мафуши.

Британка је ухапшена због "непристојног излагања", али након што се видео хапшења проширио, дошло је до извињења шефа полиције исламске државе.

Ношење купаћег костима дозвољено је у летовалиштима на популарној туристичкој локацији, иако је то "строго забрањено" ван летовалишта.

Важно је напоменути да се закони и прописи могу мењати, па је увек препоручљиво консултовати најновије изворе информација пре путовања у одређену земљу. Препорука је да се посаветујете с актуелним изворима као што су конзулати, амбасаде или туристичке канцеларије земаља у којима сте заинтересовани за правила за ношење купаћег костима. Они ће вам пружити најновије информације о локалним прописима и обичајима који се односе на одећу на јавним местима, укључујући плаже и базене.