Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАЖЊА КАД ИДЕТЕ НА МОРЕ: Ево какве болести вребају, али и како да се заштитите

24.04.2019. 11:16
Пише:
Србија Данас
Plaža
Плажа / Извор: Профимедиа/илустрација

Нека истраживања показују да је крај лета нарочито погодан за развијање уринарне инфекције.

Било да летње одморе проводе на крстарењу бродом или на неком грчком оствру, већина људи са летњег одмора кући понесе дивне успомене попут плаже, заласка сунца, дивних ресторана или – уринарну инфекцију.

Крај лета је доба које посебно погодује развоју ове инфекције и то нарочито код жена.

Узрочници појаве уринарне инфекције могу бити бројни, а један од најчешћих узрока је појава бактерије Ешерихије коли у уринарном тракту. Најчешћи симптоми су учестало мокрење, бол у доњем делу стомака и за време мокрења, пецкање, замућени урин који је непријатног мириса, а понекад могу да се јаве и примесе крви у урину.

До појаве крви у урину може да дође и због повећаног бројаеритроцита у урину, због које долази због хематурије, која сама по себи није болест,него један од симптома који указују на присуство болести у људском организму, а њен узрок може да буде појава неке инфекције, као што је уринарна.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПРОГНОЗЕ УН: До 2050. године пластика ће ДОМИНИРАТИ морима! Ево како можемо то ЗАУСТАВИТИ!

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПРОГНОЗЕ УН: До 2050. године пластика ће ДОМИНИРАТИ морима! Ево како можемо то ЗАУСТАВИТИ!

Нека истраживања показују да је крај лета нарочито погодан за развијање уринарне инфекције и да је главни разлог то дехидрација која настаје услед великих врућина. Тада се јавља мањи волумен мокраће, који доводи до повећања концентрације бактерија у организму, док њихови токсини нарушавају здравље уринарног тракта.

За време летњих дана повећана је и сексуална активност, а то директно надражује мокраћни канал, те тако повећава продор бактерија у бешику.

Такође, купање у хладној морској води или у базену, ношење мокрог купаћег костима, употреба веша направљеног од синтетике, све то може да утиче на појаву ове бактерије.

turisti se kupaju na moru

Људима који често пате од инфекција уринарног тракта, а имају намеру да лето проведу на мору или поред базена, саветује се да се не сунчају у мокром купаћем костиму, већ да се одмах пресвуку. Уринарну инфекцију лако може да разбукта ношење мокрог костима.

Ризици за обољевање

Ове инфекције изазивају најчешће цревне бактерије, а већу могућност да оболе имају жене, јер им се бешика налази ближе вагини и анусу.

Шансе за ризиком од ове инфекције повећавају се код оба пола код полног односа, јер се тада бактерија преноси из аналног и вагиналног дела до бешике и мокраћног канала који спроводи урин од бешике напоље.

Ризик повећава и уздржавање од мокрења, увећана простата која је фактор ризика код мушкараца, лоша хигијена полних органа, нечистоћа тоалета, инфекција неком од полних болести, као што су хламидија или гонореја.

Саме по себи, тегобе изазване овом инфекцијом су више непријатне и упорне, него што су опасне по здравље, док сама иритација обично траје неколико дана. Ипак, она негативно утиче на квалитет живота, јер захтева везаност за wc шољу и одлагање свакодневних активности, као што су посао или факултет.

Статистика показује да две трећине жена бар једном у животу оболи од уринарне инфекције, која се у великом броју случајева понавља у наредних годину дана. Уринарне инфекције су најчешће код младих, сексуално активних жена.

Међутим, инфекције се могу јавити у било којој старосној доби, као и невезано за пол, у случају када је имунитет ослабљен услед стреса, напора или неке друге инфекције, што све заједно доводи до смањења отпорности слузокоже уринарног тракта.

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА СРЕДА! Ово никако немојте радити, а ево шта треба да испоштујете пред највећи хришћански празник!

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА СРЕДА! Ово никако немојте радити, а ево шта треба да испоштујете пред највећи хришћански празник!

Лечење

Лечење уринарних инфекција се углавном успешно спроводи. Основни проблем је што уринарне инфекције имају обичај да се враћају. У последње време се женама које имају проблем са хроничним уринарним инфекцијама, више се не саветује дуготрајна примена антибиотика у превенцији, већ употреба препарата који убрзавају лечење болести и смањују број понављања инфекција.

Биљни препрати могу да буду веома ефикасни у спречавању инфекција. Уз то су и потпуно безбедни, јер су на природној бази. Они се вежу за саму бактерију и тако спречавају њено задржавање на слузокожи мокраћне бешике.

Својим диуретским дејством доводе до убрзане елиминације бактерија из уринарног тракта. Најбољи препарати су они који могу да се користие самостално, али и у комбинацији са антибиотицима. На тај начин се успешно спречава поновно јављање инфекције.

Увин чај је напознатији и најполуранији биљни леп против уринарне инфекције. За време инфекције, препоручује се да се пије 3 шоље дневно, а превентивно по шоља чаја дневно. Сок од бруснице је исто добар, јер ствара фини заштитни филм на слузокожи мокраћне бешике и спречава приљубљивање бактерија за слузокожу, што је први знак да напада здраву бешику.

kombuča

Савети

Како би се могућност упале доњих мокраћних путева смањила, пратите следеће савете.

Потребно је пити доста воде, јер повећано узимање течности подстиче мокрење, којим се из мехура избацују бактерије.

Мокраћу никада не би требало задржавати, већ треба мокрити чим се јави потреба, јер уздржавање од мокрења омогућава размножавање бактерија.

Важно је узимати довољно витамина Ц, као и незаслађене сокове од боровнице и бруснице.

Borovnica

Боље је туширати се, него седети у кади.

Препоручљиво је мокрити на свака три сата, а посебно пре и после полног односа.

Женама се посебно препоручује да за време месечног циклуса често мењају хигијенске улошке и додатно воде рачуна о хигијени.

Требало би избегавати коришћење тампона и дневних уложака.

Панталоне треба да буду удобне и од природних материјала.

Уринарну инфекцију је могуће спречити уколико се води рачуна о личној хигијени и избегавају фактори ризика. Уколико тегобе постану учесталије или озбиљније, треба се обратити лекару.