Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПИСМО ЈЕДНЕ УЧИТЕЉИЦЕ ОСТАВЉА БЕЗ РЕЧИ: Велико упозорење за родитеље, деца пред НАЈВЕЋОМ ОПАСНОСТИ!

11.09.2019. 21:44
Пише:
Србија Danas/Informer.rs
đaci
ђаци / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Поражавајући подаци

Школарци не умеју сами да се обуку, не изговарају јасно многе речи јер имитирају јунаке из цртаних филмова. Родитељи се све мање баве својом децом.

Данашњи прваци не знају да говоре, да везују пертле, да се обуку, а веровали или не - неки не знају чак ни пуно име својих родитеља!

На овако забрињавајућу ситуацију указала је једна учитељица, која је ове године примила нову генерацију ђака првака. Она је у отвореном писму на друштвеним мрежама указала на велике проблеме са којима се сусрела током првих дана нове школске године.

ПОСЕТИТЕ НАЈЛЕПШЕ ЕВРОПСКЕ ГРАДОВЕ БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ, МАДРИД, РИМ, ИСТАНБУЛ И МНОГЕ ДРУГЕ ПО НАЈПОВОЉНИЈИМ ЦЕНАМА!

ПОСЕТИТЕ НАЈЛЕПШЕ ЕВРОПСКЕ ГРАДОВЕ БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ, МАДРИД, РИМ, ИСТАНБУЛ И МНОГЕ ДРУГЕ ПО НАЈПОВОЉНИЈИМ ЦЕНАМА!

БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Душко ОТКРИО да ли Саша треба да води Орлове!

БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Душко ОТКРИО да ли Саша треба да води Орлове!

ПОСЛЕ ФРАНЦУСКЕ ЈОШ ЛОШИХ ВЕСТИ ЗА АМЕРЕ: Шансе Србије су ПОСЛЕ ОВОГА баш порасле (ФОТО)

ПОСЛЕ ФРАНЦУСКЕ ЈОШ ЛОШИХ ВЕСТИ ЗА АМЕРЕ: Шансе Србије су ПОСЛЕ ОВОГА баш порасле (ФОТО)

ДОМИНИРА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ: Велика звезда Француза ОСВОЈИЛА шармантну ГАЗЕЛУ! У њима има НАЈВЕЋУ подршку

ДОМИНИРА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ: Велика звезда Француза ОСВОЈИЛА шармантну ГАЗЕЛУ! У њима има НАЈВЕЋУ подршку

Криви родитељи 

Деца од шест и седам година, како каже у писму, не знају сама да се обуку, а не изговарају јасно ни многе речи јер имитирају јунаке из цртаних филмова. Чак и своје родитеље представљају по надимку, не знајући њихово пуно име?!

- Радујем се ђацима првацима увек. Али морам да признам да сам ове године изненађена. Да не кажем - шокирана! Већина деце не изговара поједине гласове, а неколико њих не изговара већину гласова. Није ми се досад догодило да деца не знају шта значи "графитна оловка". Није ми се догодило да не знају да повуку линију "од-до". Троје ученика не зна своје презиме. А један не зна како је мами право име, каже да је сви зову Беба. Гледају ријалити програме са седам година! Говоре као неки лик из "Сунђер Боба". Али родитељи кажу: "Све он (она), зна! А мени је тако слатко што не говори "чисто"... Има времена, научиће." Има времена? Колико? Кад је време да дете проговори? - написала је, између осталог, ова учитељица у писму које је поделила на друштвеним мрежама.

Шокатно писмо учитељице

- Примих прваке пре три дана. Слатки, весели, крезуби, широких осмеха... Радујем се ђацима првацима увек. Но, морам признати да сам ове године изненађена. Да не кажем - шокирана! Већина деце не изговара поједине гласове, а неколико њих не изговара већину гласова.
- Учитејице, веси ми пеукле, мама није имауа вемена да ме науци!" Три пута сам тражила да ми понови реченицу док нисам схватила шта жели!
Знам ја шта је у питању, али сам и даље у шоку.
Не због те реченице. Него због тога што родитељи толико мало воде рачуна о деци. Али им зато купују сатиће-смартиће и патике које морају јако да чувају јер: "Молим те, учитељице, обриши ми патике, тата ће ме убити на месту ако види да су прљаве, дао је силне паре за њих!"
Нађите времена за своју децу! Не дозволите да матерњи језик уче слушајући цртаће и понављајући речи онако како их са ТВ-а или компјутера чују. Играње на таблету није смисао одрастања.
Лутка гињола, кроз коју сам се данас обратила ђацима, држала им је пажњу дуже него било која игрица, верујте ми!
Није ми се досад догодило да деца не знају шта значи "графитна оловка". Није ми се догодило да не знају да повуку линију "од-до".
Троје ученика не зна своје презиме. А један не зна како је мами право име, каже да је сви зову Беба.
Али родитељи кажу: "Све он (она), зна! А мени је тако слаатко што не говори "чисто"... Има времена, научиће."
Има времена? Колико?
Кад је време да дете проговори? Са седам година иде на фудбал, енглески, а не зна да говори српски и не зна да веже пертле!
Гледа "Парове" са седам година! Говори као неки лик из "Сунђер Боба", а на цртежу породице у већини случајева нема детета које је породицу нацртало. Свако од њих је рекло: "Нема ме да не сметам."
Да не смета? Коме? Родитељима?
Не можете то надокнадити телефонима, таблетима и скупим патикама. Тиме говорите детету да вам смета и да треба само да се бави било чиме, само да није уз вас.
Будите уз своју децу!
Дивна су, само још то да родитељи схвате...
Једна учитељица. 

Специјалиста школске психологије Биљана Лајовић сматра да је неприхватљиво да дете у овом узрасту не може само да се обује, спакује свој ранац и да не зна основне податке о себи и својој породици.

СРБИ УПЕЦАЛИ СОМА ВЕЋЕГ ОД КРОКОДИЛА! Ово је УЛОВ ВЕКА, тројица морају да ДРЖЕ МОНСТРУМА (ФОТО)

СРБИ УПЕЦАЛИ СОМА ВЕЋЕГ ОД КРОКОДИЛА! Ово је УЛОВ ВЕКА, тројица морају да ДРЖЕ МОНСТРУМА (ФОТО)

ВЕСТ КОЈУ СМО СВИ ЧЕКАЛИ! Познато које године ће НАЈСМРТОНОСНИЈА БОЛЕСТ бити искорењена!

ВЕСТ КОЈУ СМО СВИ ЧЕКАЛИ! Познато које године ће НАЈСМРТОНОСНИЈА БОЛЕСТ бити искорењена!

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ Свака школа убудуће биће опремљена РОБОТИМА И ДРОНОВИМА

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ Свака школа убудуће биће опремљена РОБОТИМА И ДРОНОВИМА

- Највећа грешка је што родитељи мисле да ће их о основним стварима научити учитељица, а заборављају да те ствари децу треба да науче сами, и то много раније! Дете са седам година мора да зна да веже пертле, да зна основне информације о својој породици, имена, презиме, године, где живи, улицу и број. Да је спремно да се само обуче, обује, спакује своје књиге и уради самостално школске обавезе. Не да уместо њега то раде остали чланови породице, чинећи му тако "магарећу" услугу. Поред тога, ту је све мање квалитетно проведеног слободног времена, које је замењено игрицама, паметним телефонима и поистовећивањем са цртаним јунацима - наглашава Лајовићева и истиче:

- Такође, родитељи иду линијом мањег отпора, па у свакодневној журби они обуку дете, обују га, среде собу, или му купују ствари које се лакше навлаче, попут оних што немају дугмиће, или патике на чичак. То је ван сваке памети, јер осим што их тако не уче основним животним стварима, на тај начин спречавају и њихово моторичко развијање, сазревање и осећај да стичу обавезе - подвлачи саговорница.

Важан вртић

Са њом је сагласна и председница Форума београдских основних школа Радмила Додић, која истиче да прваци у школу стижу све неспремнији.

- Како која генерација долази, све је мање деце способне за самосталне активности примерене њиховом узрасту. Не можете да ми кажете да је нормално да дете у овом добу да не зна шта је оловка, да не зна где станује или да са седам година не зна да изговори све гласове. Веома је важно да похађају вртић и предшколско јер се ту стичу навике, гради се ауторитет и спрема се за школу. Ђаци би тако у првом разреду били спремни за учење, а не да на часу физичког уче како да се пресвуку и обују - сматра Додићева.

БОНУС ВИДЕО: Родитељи тек после 50 километара приметили да нема бебе која им је ИСПАЛА ИЗ АУТОМОБИЛА