Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПИТАЛА САМ ГА ДА ЛИ ЗНА ДА МИ ЈЕ УБИО СИНА..." Потресне речи мајке убијеног дечака у "Рибникару": Имам обичај да отворим клавир и замислим га

21.11.2023. 13:43
Пише:
Србија Данас/Мондо
Majka ubijenog dečaka u Ribnikaru
Мајка убијеног дечака у Рибникару / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/K1 Телевизија

Мајка дечака који је убијен трећег маја у школи "Владислав Рибникар" говорила је о сину и њиховим "обичајима", као и о оптужници против оца дечака убице.

Ближи се суђење родитељима дечака убице који је убио деветоро деце и чувара школе 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару. Његов отац је ухапшен истог дана, а затим је из притвора покушавао да своју имовину препише на другога, негирао је кривицу, што је потврдила и мајка једног од убијених дечака тог трећег маја.

ЛЕЖАО МРТАВ У СТАНУ СКОРО ЧЕТИРИ ГОДИНЕ! Ево ко је био Србин Бранислав - најусамљенији човек у Шведској Branislav TeÅ¡anović

ЛЕЖАО МРТАВ У СТАНУ СКОРО ЧЕТИРИ ГОДИНЕ! Ево ко је био Србин Бранислав - најусамљенији човек у Шведској

МАЈКА И ЧЕТВОРО ДЕЦЕ СА СРПСКИМ ДРЖАВЉАНСТВОМ СПАШЕНИ! Успешно стигли из Појаса Газе у Србију Gaza

МАЈКА И ЧЕТВОРО ДЕЦЕ СА СРПСКИМ ДРЖАВЉАНСТВОМ СПАШЕНИ! Успешно стигли из Појаса Газе у Србију

РАЗЈАРЕНЕ ЗВЕРИ ТЕРОРИШУ ИВАЊИЧКА СЕЛА! Мештани у страху: Упадају на имања, кошнице су уништили а ни ДЕЦА више нису безбеднаmedved

РАЗЈАРЕНЕ ЗВЕРИ ТЕРОРИШУ ИВАЊИЧКА СЕЛА! Мештани у страху: Упадају на имања, кошнице су уништили а ни ДЕЦА више нису безбедна

Она је гостовала на телевизији К1 и у том гостовању говорила о првом Меморијалном такмичењу за најбоље младе композиторе које је одржано ове недеље у Коларчевој задужбини у Београду. Посетиоци су, поред концерта, имали прилику да погледају и изложбу фотографија које потписује убијени дечак, један од ученика који су убијени у масовном убиству 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар".

- Након концерта сам се осећала бескрајно поносно, тужно у исто време, али бескрајно поносно. Концерт је био предиван. Било је много емоција и у мени и другим родитељима. Могла сам да видим сузе, понос, радост", рекла је мајка о концерту, а онда је поменула и какав је однос имала са сином. "Увек смо се волели бескрајно од самог рођења. Он кад је имао 3,4 године, док се играо ја сам му рекла: 'Знаш да ме сам Бог питао какво дете желим, ја бих рекла овакво као ти", он тад то није схватао, ту дубину. Када је порастао ја сам му то испричала, и рекла да ја заиста то мислим. Он ме онда питао: 'Баш оваквог као ја, а ја му кажем баш таквог, ништа не бих мењала. Ја нисам могла да дочарам људима ту љубав. Колико је она важна, лепа и немерљива. Нисмо штедели љубав у нашој породици и стално скрећем родитељима пажњу да неће размазити децу љубављу. Децу размазимо кад почнемо да радимо нешто уместо њих, што би већ требало да раде сами.

У једном гостовању сам испричала нешто о једном нашем обичају. Када се неко загледа у телефон или удуби у неки посао, да га прекине питањем: 'Волиш ли ти мене?' А он каже: 'Највише на свету целом'. Тако и он кад види да се ја удубим у неки свој посао исто ми каже. Оно што је мени сада чудно са ове дистанце, месец дана пре трагедије он мене пита: 'Мама волиш ли ти мене', а ја кажем 'Бескрајно'. И тог момента сам се питала, зашто мењам нешто што је годинама исто, годинама смо говорили 'највише на свету целом'. Али неки унутрашњи глас ми је говорио да морам да изађем 'ван земље', свет ми је био мали, морала сам да кажем бескрајно. До њега, до Бога... - рекла је мајка дечака.

Она је рекла да њу у овим тешким тренуцима одржава љубав према сину, и да му је стално причала да воли још по неког, али њега највише.

- Након концерта муж ми је рекао да сам била добра у укључењима, ја сам се плашила да ће ме емоције можда понети, а ја погледам у његову слику и кажем: 'Sve за тебе'. Савладају ме емоције. Тешке су вечери или јутра, викендом. Код нас је увек било живо, и фали ми то. Лагала бих кад бих рекла да не плачем - плачем... Имам обичај да отворим клавир и замислим га. Да пустим композицију коју је волео мени да свира, и могу да га замислим.

Поред тога поменула је и оптужницу која је подигнута против оца малолетног убице.

- Не знам ни да ли је прикладно сада говорити о томе. Подигнута је оптужница против оца која је за дело против опште безбедности, или како се већ то правно каже. Оно што нас родитеље све додирује јесте ко је одговоран за десет угашених живота? Оно што нас као родитеље исто додирује јесте оно што смо имали прилике да видимо, а то је та нека немерљива, неописива хладноћа целе породице. Отац каже 'За шта ви мене кривите, ја се не осећам одговорним'. Он је тај који је дете одвео у стрељану, оружје је његово. Он је дао дозволу да дете тренира ватреним оружјем - рекла је мајка убијеног дечака, па додала:

- Ја сам била једна од мајки која је испитивала дечака на рочишту против оца. Имала сам прилике да чујем, а касније и да видим снимак. Ја сам између осталог питала да ли он зна да је убио мог сина? Он је рекао да зна... без икакве емоције. Његов глас је четири сата био исти. Касније сам видела снимак. Његова мајка је седела поред њега и није реаговала на моје питање, само је седела. То све нас 'помера'. Волела бих да се нека правда ипак задовољи, што због нас, наше деце, што због целог друштва. Мислим да ми као друштво нисмо још увек потпуно свесни шта се десило... - рекла је мајка дечака који је трагично настрадао.