Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ДОБА КОРОНЕ ЈЕ ЈАКО ВАЖНО ДА СТАРИЈИ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ПРИМЕ ЈЕДНУ ВАКЦИНУ: Обезбеђене довољне количине цепива

28.10.2020. 13:46
Пише:
Србија Данас/Политика
Stari bračni par
Стари брачни пар / Извор: Профимедиа/илустрација

Сепса и менингитис су најтеже форме ове болести

Осим вакцине против грипа, држава је набавила додатне количине пнеумококне вакцине које су важне за имунизацију особа старијих од 65 година које бораве у установама за смештај старих и одраслих лица.

НИШКИ НОВИНАР ПОБЕДИО ОПАКУ БОЛЕСТ: "Не мораш да будеш фаворит да би победио"

НИШКИ НОВИНАР ПОБЕДИО ОПАКУ БОЛЕСТ: "Не мораш да будеш фаворит да би победио"

ШТА СЕ ТО СПРЕМА СРБИЈИ: Заражено више од 1.000 људи, шта ће бити са школама, вртићима и децом?

ШТА СЕ ТО СПРЕМА СРБИЈИ: Заражено више од 1.000 људи, шта ће бити са школама, вртићима и децом?

НАЈЧЕШЋИ РАЗЛОЗИ ОНИХ КОЈИ НЕ НОСЕ МАСКУ: Двосмислене поруке збуњују, људи не верују више ништа никоме

НАЈЧЕШЋИ РАЗЛОЗИ ОНИХ КОЈИ НЕ НОСЕ МАСКУ: Двосмислене поруке збуњују, људи не верују више ништа никоме

Вакцина је обезбеђена за државне и приватне домове за старе и биће бесплатна, а њену набавку је спровео Републички фонд за здравствено осигурање.

- Циљ ове имунизације је да се код особа које су у посебном ризику смањи могућност настанка секундарне бактеријске инфекције као компликације примарне вирусне инфекције. Пнеумококна вакцина је доступна институтима и заводима за јавно здравље, а дистрибуира се према плану Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" - нагласила је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Међутим, лекари саветују и свим другим старијим особама, без обзира на то да ли су у колективном смештају или нису, да приме ову вакцину.

- Особе заражене ковидом-19 које су примиле вакцину против пнеумокока(као вид превенције настанка пнеумоније изазване стрептококном бактеријом) имале су бољу клиничку слику, али то није потврђено научним студијама - истакла је професор др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Пнеумокок је бактерија која је присутна у носу и ждрелу људи од дечјег узраста до најстаријег доба. Најчешћи је изазивач запаљења средњег уха, посебно код мале деце, као и бактеријске пнеумоније и код деце и одраслих. Пнеумококно запаљење плућа, односно пнеумонија, неретко се јавља у тешкој форми, када је неопходно лечење у болничким условима. Најтеже форме пнеумококних болести су сепса и запаљење меких можданица – менингитис, које се могу развити нагло и код којих је смртност, и поред терапије, и даље висока.

Како истиче професор др Наташа Опавски, из Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, иако се пнеумококне болести могу јавити у сваком узрасту, највећи ризик да оболе имају мала деца, старији од 65 година, као и људи с факторима ризика: хроничним болестима плућа, срца, бубрега, јетре, они којима је одстрањена слезина, или имају кохлеарне имплантате, па и пушачи. Код њих се пнеумококне болести јављају чешће и у тешком облику. Пнеумококне болести се лече антибиотицима, али треба имати у виду да је резистенција на антибиотике код пнеумокока прилично честа у нашој средини, па и терапија може бити проблематична.

- Постоје два типа вакцине против пнеумокока. Једна је dvadesettrovalentna и она штити од 23 серотипа пнеумокока, а даје се деци старијој од две године и свим одраслим особама. Требало би обавезно да је приме све особе старије од 65 година, као и они који имају више од две године ако имају ризик да оболе од пнеумококне пнеумоније, сепсе и менингитиса. Други тип вакцине су конјуговане пнеумококне вакцине, које су у основи сличне dvadesettrovalentnoj, али боље подстичу имунитет код деце млађе од две године, па се првенствено дају овој популацији, иако се могу давати и старијима - каже професор др Наташа Опавски.

- Ова вакцина подстиче стварање заштитних антитела на једну од структура ћелије пнеумокока, која овој бактерији омогућава да буде вирулентна, то јест да изазове болест. Уколико се вакцинисане особе нађу у контакту с типовима пнеумокока из вакцине, имаће заштитна антитела, па неће оболети - наглашава др Опавски.

Vakcina
Вакцина / Извор: Реутерс

Она напомиње да је вакцина врло безбедна. Ако се и јаве нежељене реакције, оне су по правилу благе, обично у виду локалне реакције на месту убода. Поменута dvadesettrovalentna вакцина у употреби је већ скоро 40 година и налази се у календарима вакцинације у више од 70 земаља света, укључујући високоразвијене земље, попут САД, Немачке, Велике Британије, Јапана… Готово да нема контраиндикација за примање ове вакцине и може се давати чак и трудницама.

- Вакцина против грипа и пнеумококна вакцина се могу примати истовремено, приликом исте посете лекару, дакле није потребан никакав размак. У оба случаја се ради о сезонским болестима - и грип и пнеумококне болести се чешће јављају у зимским месецима, па давање обе вакцине штити и од грипа и од најчешће компликације грипа (пнеумоније) – истиче др Опавски.

Према речима др Драгослава Поповића, консултанта Уницефа и Светске банке за тему вакцина, у наредних шест месеци се очекује пораст броја оболелих од респираторних инфекција, као и повећање пацијената с дијагнозом ковида 19, због чега је важно да се смањи ризик оболевања од других болести.

- Код старих људи свака упала плућа доноси ризик од додатних компликација, а уједно прави огромне трошкове лечења. Пацијентима је потребна и додатна рехабилитација да би се вратили у неко претходно стање. За разлику од вакцине против грипа, коју људи примају сваке сезоне, вакцина против пнеумокока штити неколико година. Препоручује се поновна вакцинација након шест-седам година, што зависи од животног доба особе која је прима и битна је консултација с лекаром. Уколико људи не могу да нађу вакцину сада, нека је добију у децембру јер не зависи од сезоне - каже др Поповић.

Кинески научници су потврдили да је у 30 одсто случајева пнеумонија код пацијената заражених ковидом-19 пронађена ова бактерија и да је то додатни разлог за примену ове вакцине.