Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТО ЈЕ НАЈВЕЋА БРУКА ЦРНЕ ГОРЕ" Студенти који су дошли да студирају у Београду открили шта мисле о МИЛОВОЈ ЗАБРАНИ уласка за Србе

26.05.2020. 21:42
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aerodrom
Аеродром / Извор: Профимедиа

Црна Гора ће од 1. јуна отворити своје границе за девет суседних земамља, али не и за Србију.

"Ми смо сви Срби из Црне Горе", "Овде су ми најбољи пријателији", "Обожавам Београд", само су неки од одговора студената по доласку на београдски аеродром из Црне Горе.

"Зашто сви МРЗЕ СРБЕ, па они су НАЈБОЉИ": Упознајте Чарлса - Американца који се бори ПРОТИВ НЕПРАВДЕ учињене Србији

"Зашто сви МРЗЕ СРБЕ, па они су НАЈБОЉИ": Упознајте Чарлса - Американца који се бори ПРОТИВ НЕПРАВДЕ учињене Србији

"ТО ЈЕ ПОТПУНО БЕСМИСЛЕНО!" Несторовић објаснио у која ДВА СЛУЧАЈА би требало да се ТЕСТИРАТЕ НА КОРОНУ

"ТО ЈЕ ПОТПУНО БЕСМИСЛЕНО!" Несторовић објаснио у која ДВА СЛУЧАЈА би требало да се ТЕСТИРАТЕ НА КОРОНУ

ЖИВЕЛИ! Будимка није одустала од српског обичаја: Иако СЛЕПА, она пише невероватне здравице (ФОТО)

ЖИВЕЛИ! Будимка није одустала од српског обичаја: Иако СЛЕПА, она пише невероватне здравице (ФОТО)

Црна Гора од 1. јуна отвориће своје границе за девет суседних земамља, међутим Србије нема међу њима. Како је јуче изјавио премијер Црне Горе Душко Марковић, та држава ће дозволити отварање градница са државама у којима је највише 25 оболелих од корона вируса на 100.000 становника. На тој листи налазе се Хрватска, Словенија, Аустрија, Немачка, Пољска, Чешка, Мађарска, Албанија и Грчка.

Иако је Република Србија донела одлуку да од 1. јуна отвори границу са неколико суседних држава, међу којима је и Црна Гора, грађани Србије ипак неће моћи да путују у ту земљу без тестирања и изолације. Реакције наших држављана, али и црногорских биле су бурне, покретале су се многе расправе на Твитеру о томе да у складу са датом ситуацијом.

У Београд је јуче допутовало 116 црногорских студената бесплатним летом црногорске националне авиокомпаније "Монтенегро ерлајнс", а данас исто толико. Други авион "Монтенегро ерлајнса" слетео је неколико сати пре него што је Директорат цивилног ваздухопловства на основу реципроцитета донео меру којом се забрањује слетање авиона "Монтенегро ерлајнса" на београдски аеродором "Никола Тесла", а која од сутра ступа на снагу.

Студенти из Црне Горе гневни су и љути зашто њихова родна земља није отворила границе са Србијом, међутим поред њих постоје и они који ову одлуку сматрају искључиво епидемиолошком, а надају се да то неће пољуљати односе између српског и црногорског народа. Ову одлуку Црне Горе коментарисао је и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је рекао да влада Мила Ђукановића "намерно није ставила Србију на листу држава чији грађани могу слободно да уђу на простор Црне Горе".

- То показује њихов однос према Србији. Ако грађани Србије могу слободно у Мађарску, Грчку, Бугарску, зашто не би могли и у Црну Гору? Заиста смешно и показује до ког је нивоа дошла државна политика Црне Горе. Они повлаче потезе који су на сопствену штету и који су поразни за њихове грађане – истакао је Дачић.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

Студенти различитих факултета у Београду или Новом Саду, који су допутовали јуче из Црне Горе, махом разумеју ситуацију у својој држави, као и то због чега она није још отворила границе, међутим, било је и оних који су овакву одлуку окарактерисали као "срамну".

- Мислим да то са неке стране и није лоша идеја с обзиром на то да је Црна Гора прва држава у Европи без заражених корона вирусом. Мислим да је паметна одлука с обзиром на то да је Србија још најпогођенија држава у региону. Свакако да мислим да би границе требало да се отворе због туризма. Наравно да ће бити погођен туризам с обзиром да има велики број српских туриста који долазе у Црну Гору на летовање - рекао је један студент из Црне Горе.

Неколицина њих не жели јавно да исказује своје мишљење, што их не спречава да са својим колегама из Београда, испијају кафе и друже се као и раније.

- Вероватно имају неких конкретних разлога зашто то нису урадили. Мислим да ће и те како утицати на црногорски туризам, јер највећи приход Црна Гора има управо од тога и Срба. Студирам у Новом Саду, већ четврту годину и мислим да ништа не може да поремети мој однос са колегама из Београда. Ако сам ја са неким у добром контакту и односу, мислим да то нема везе какво стање у државама влада око нас - рекла је студенткиња Јована Таталовић.

Брука Црне Горе

- То је највећа брука коју је Црна Гора могла да уради заправо свом народу. Ми смо Срби сви из Црне Горе. Ако не отвори границе мислим да ће то веома утицати на туризам. Већина људи из Србије доле код нас има породицу, те одлази и код њих. Сећам се како су овде још раније гледали на нас, зато мислим да сада односи између нас и Срба могу да се поремете, знам и како су раније гледали на нас као Црногорце - мишљење је једног од црногорских студената.

Разумевање одлуке њихове владе углавном преовладава међу студентима.

- Из наше Владе рекли су да су по неких епидемиолошким стандардима донели ту одлуку. Ја очекујем да ће брзо отворити границе за држављане Србије, долази и сезона, а и много људе одавде имају станове и куће у Црној Гори, тако да мислим да ће ускоро све бити у реду. Овде нас људи не процењују на основу тога одакле долазимо. Ја сам овде задовољан, и надам се да ће ствари ићи у бољем смеру у неко будуће време - рекао је студент из Никшића, Матија Марковић.

Студенткиња Мина Котуровић не крије да обожава Београд, али као студент медицине подржава одлуку своје земље искључиво због епидемиолошке ситуације.

- Као студент медицине сматрам да је то пре свега из епидемиолошких разлога, да кажем превентиве и не видим неко другачије мишљање. Обожавам Београд, ово је као мој други дом, моји најбољи пријатељи су сви из Београда. Ми то нисмо коментарисали зато што је ово тренутна ситуација, али мислимо да када се прогласи крај пандемије да ће се и ово завршити - испричала је Мина Котуровић.

Ми смо сви једно

Да држављани Црне Горе мање познају ситуацију у сопственој држави говори у прилог и чињеница да је већина студената необавештена о овој одлуци, тачније да је већина њих за ово сазнала тек по доласку у Београд.

- Код нас се мало прича о томе, свакако ми сматрамо да ће Црна Гора што пре отворити границе са Србијом, јер смо ми земља која живи од туризма, а највећи број туриста долази управо из Србије. Јасно је да ће сезона пропасти уколико Срби не буду могли да уђу у Црну Гору. Ми смо сви навикли на српски народ, ми смо сви једно и надамо се да ће тако остати - рекла је једна од студенткиња која је јуче допутовала из Подгорице

НАЈЛЕПШЕ ВЕСТИ ИЗ НОВОГ САДА: Рођено чак ПЕТ ПАРОВА БЛИЗАНАЦА током само једне ноћи

НАЈЛЕПШЕ ВЕСТИ ИЗ НОВОГ САДА: Рођено чак ПЕТ ПАРОВА БЛИЗАНАЦА током само једне ноћи

МК ГРОУП: БЕСПЛАТАН ОДМОР ЗА ЛЕКАРЕ ЦЕЛОГ РЕГИОНА У ЛУКСУЗНИМ ХОТЕЛИМА

МК ГРОУП: БЕСПЛАТАН ОДМОР ЗА ЛЕКАРЕ ЦЕЛОГ РЕГИОНА У ЛУКСУЗНИМ ХОТЕЛИМА

Братска Кина је показала челично пријатељство: Воз са медицинском опремом из Вухана стигао у Београд (ФОТО)

Братска Кина је показала челично пријатељство: Воз са медицинском опремом из Вухана стигао у Београд (ФОТО)

ПРЕДАЈА НИКАДА НИЈЕ БИЛА ОПЦИЈА: Обележена 21. годишњица битке на Паштрику (ФОТО)

ПРЕДАЈА НИКАДА НИЈЕ БИЛА ОПЦИЈА: Обележена 21. годишњица битке на Паштрику (ФОТО)

Најлепша слика српског села: У Горњим Бањанима свака кућа има троје и више деце, пуне њиве и школу (ФОТО)

Најлепша слика српског села: У Горњим Бањанима свака кућа има троје и више деце, пуне њиве и школу (ФОТО)