Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПО УЗОРУ НА ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ - СРБИЈА УВОДИ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Који све подаци улазе у дигитални зелени сертификат?

27.07.2021. 07:41
Пише:
Србија Данас/Курир
kovid pasoš
ковид пасош / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Француска, Италија и бројне земље Европе захваћене су таласом протеста због увођења ковид пропусница и најава обавезне вакцинације

Србија комотно може да уведе ковид пропуснице или "пасоше" за улазак у бројне затворене просторе и на догађаје, као што су то учиниле или ће ускоро неке државе - Француска, Италија, Велика Британија... Заштита јавног здравља је интерес изнад свих, а кршења људских права и дискриминације у том случају не би било, јер би грађани опет имали могућност избора, сагласни су стручњаци.

ПРВИ АВГУСТ КЉУЧНИ ДАТУМ - НОВЕ МЕРЕ, ТРЕЋА ВАКЦИНА И НАГРАДЕ: Биће донесене дуго одлагане одлуке, шта нас све чека

ПРВИ АВГУСТ КЉУЧНИ ДАТУМ - НОВЕ МЕРЕ, ТРЕЋА ВАКЦИНА И НАГРАДЕ: Биће донесене дуго одлагане одлуке, шта нас све чека

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА: Највише заражених у Београду - каква је ситуација у осталим местима?

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА: Највише заражених у Београду - каква је ситуација у осталим местима?

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 241 новооболелих, преминуло једно лице: Срби ће због короне живети годину дана мање?

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 241 новооболелих, преминуло једно лице: Срби ће због короне живети годину дана мање?

Егзит као пример

Француска, Италија и бројне земље Европе захваћене су таласом протеста због увођења ковид пропусница и најава обавезне вакцинације, пре свега здравствених радника. Хиљаде и хиљаде људи подигле су се на ноге тражећи, како кажу, слободу. Емануел Макрон, председник Француске, којом се, као и целим светом, убрзано шири делта сој, управо зато је запитао: "Колико вреди твоја слобода ако ми кажеш - не желим да се вакцинишем, а сутра заразиш оца, мајку или себе?"

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Србија већ има дигитални зелени сертификат, усклађен са европским узусима, који је многим нашим грађанима овог лета послужио за одлазак на одмор у иностранство. Може да садржи податке о вакцинацији, прележаном ковиду (углавном је услов у претходних шест месеци) или негативном ПЦР, односно антигенском тесту, а сваки од тих података може да буде "улазница".

Уосталом, и сама Србија је имала као пример тога у малом - Егзит, светски догађај где се, у складу са правилима Уједињених фестивала Србије, могло ући с једним од та три доказа којим је сведена на минимун могућност ширења вируса међу присутнима. И управо зато су организатори Егзита и добили дозволу кризног штаба за борбу против ковида 19 за одржавање тог фестивала, који је био више него успешан.

Који подаци улазе у дигитални зелени сертификат Републике Србије
  • уноси се име, презиме, пол, датум рођења, ЈМБГ и број пасоша - подаци о примљеној првој и другој дози вакцине
  • ПЦР тест
  • антигенски брзи тест
  • IgG тест, односно антитела
  • потврда о прележаној болести ковид 19
  • сертификат има QR код
  • сертификат је двојезичан и то комбинација српски/енглески или српски/кинески
  • сертификат издаје "Батут"
  • сертификат је могуће добити на порталу Е-управе - www.euprava.gov.rs или у 201 пошти широм Србије, а списак је на www.posta.rs
По закону

Др Предраг Кон, епидемиолог и члан кризног штаба, истакао је како је "јасно да је у интересу јавног здравља одвајање оних који су безбедни у односу на оне који нису".

- Стимулација је дозвољена и види се да се то из земље у земљу све више потенцира. Не сумњам да ће слично бити и код нас, само су јасни принципи, било каква друга логика не постоји. Не можемо да се понашамо као да нема вакцине и да затварамо све, а има људи који су вакцинисани и који могу да раде. Морају и једни и други то да схвате - нагласио је др Кон.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да наши закони дозвољавају могућност увођења ковид пропусница, истакла је и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, уз нагласак да то не би била дискриминација.

- Објективно и разумно оправдање које тежи легитимном циљу не представља дискриминацију. Држава има обавезу да штити јавно здравље, а и ми, као грађани, обавезни смо да се понашамо одговорно, поштујемо уведене мере и не доводимо у опасност здравље других, тим пре што многи из медицинских разлога не смеју да се вакцинишу. Био би проблем ако би се ковид пропуснице увеле само по томе вакцинисани/невакцинисани. Али ако је улазак могућ и на друге начине, рецимо негативним тестом или потврдом о прележаном ковиду, то онда није дискриминација - нагласила је Јанковићева и додала да се тиме не кажњавају невакцинисани, већ је циљ да се сузбије ширење заразе и омогући функционисање становништва и привреде.

Право на живот

И Наталија Шолић, адвокатица у Комитету правника за људска права (YUKOM), наводи да је и у Србији могуће увођење ковид пропусница.

- И ту није реч о рестрикцији према невакцинисаним грађанима, већ о предузимању мера ради заштите јавног здравља. Право на живот је неприкосновено људско право и заштита живота и здравља свакако има примат у односу на сва остала права будући да у тренутним околностима невакцинисано становништво угрожава здравље других. Овакве "рестрикције" могу се пре сматрати мерама стимулације у циљу вакцинисања и спречавања ширења заразне болести - нагласила је Шолићева.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Те стимулације, додала је, не представљају дискриминацију, будући да постоји избор.

- Уколико особа није вакцинисана, постоји могућност да своје здравствено стање доказује негативним ПЦР или брзим антигенским тестом. Овакве мере већ су биле приликом организовања догађаја са већим бројем људи, односно повећаним ризиком за заражавање, као што су недавни фестивали. Устав предвиђа одређена права и слободе, као што су слободе окупљања, кретања, изјашњавања, али исто тако и могућност њиховог ограничења када је то неопходно ради заштите здравља и спречавања ширења заразних болести - истиче Шолићева и подсећа да вакцинација није обавезна за све и зато морају да се предузимају неке друге мере за заштиту здравља.

Др Хајрија Мујовић

Ковид пасоши где је много заражених или флуктуација људи велика

Др Хајрија Мујовић, потпредседница Удружења правника за медицинско и здравствено право Србије, истиче да је тешко дати једнозначан одговор на питање о ковид пропусницама јер оне повлаче различита правна питања, од слободе кретања до приватности унетих података.

- Не кажем да би то било директно противуставно, интерес већине треба да буде заштићен, али је питање одређене мере докле могу други да ограничавају права појединца. Свако ограничење права већ по Уставу не сме да доведе до укидања права. Увођење евиденције, односно дигиталног зеленог сертификата, није ништа незаконито јер то доприноси сигурности појединаца, колектива и држава. Суштина је да се тиме олакшава, а не да се ускраћују права. То је циљ административног прописа. Држава може да уведе ковид пропусницу за одређене просторе или догађаје, позивајући се на Закон о заштити становништва од заразних болести, али постоје и закони, попут онога о правима пацијента, здравственој заштити и осигурању. То не би смело да значи забрану приступа другима већ њихов другачији приступ, нпр. да носе маске, бораве краће време и сл. У зависности од случаја, није искључено да би неко од њих поднео тужбу тврдећи да су му прекршена људска права, а не знамо какав би исход био јер је све ово нова ситуација за цео свет - каже Мујовићева.

Она наводи да ће се претераном нормативом можда покренути и протести.

- Присталица сам постепеног, а не општег нормирања. Треба нам више мера са снагом препорука а не наредби, јер овде је реч о позитивној дискриминацији, што може бити спорно уколико други то схвате као неправду. Зато треба пледирати на степенастим или диференцираним мерама, па би ти ковид пасоши могли најпре да се примењују тамо где има много заражених или где је флуктуација људи велика, па расте и ризик од инфицирања, као што су на пример аеродроми или већи јавни простори. Свакако треба да пратимо шта се дешава и на европском, па и светском нивоу, шта кажу ЕУ и СЗО, али и да будемо обазриви - истиче Мујовићева.