Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Прослава Дана полиције - ВУЧИЋ: Честитам вам! Ви омогућавате оно без чега не бисмо постојали (ВИДЕО/ФОТО)

27.05.2018. 10:30 13:38
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Централна манифестација поводом Дана МУП-а и Дана полиције одржава се испред Дома Народне скупштине Србије

Свечаним дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије, Мађарске и Пољске кроз Кнез Михаилову улицу, данас је почело обележавање Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције.

13.11 - Завршена централна манифестација Дана прославе полиције Републике Србије.

13.09 - Највећи понос прославе Дана полиције јесу возила српске производње Лазар и Милош. Они су, уједно, привукли и највише пажње и изазвали највеће одушевљење грађана. 

 12.49 - Дефилеи пешачких ешалона криминалиштичке и саобраћајне полиције, сектора за ванредне ситуације, коњаника, као и дефиле водича са службеним псима, након чега је уследио ешалон полицијских возила. Први по реду је ешалон са моторима, затим ешалон саобраћајне полиције, јединице за обезбеђења, управе полиције, екипа за хитне интервенције, затим ешалон управе граничне полиције...

12.47 - Показна јединица за обезбеђење МУП-а Србије: Нападач је избацио екслозију направу, а руководилац  полиције је издао наредбу за евакуацију. Брзом акцијом, нападач је ухваћен и одвезен полицијским аутомобилом.

Велико интересовање грађана за опрему и оружје ПОЛИЦИЈЕ (ФОТО)

12.36 - Припадници српске жандармерије извели су једну од најтежних вежби езгерцир, коју су одрадили перфектно, а након одлично одрађене вежне наступио је полицијски оркестар из Пољске.

12.30 - Након историјског осврта на полицију, дечји хор Мари Мари отпевао је песму посвећену девојкама и момцима у плавом под називом "192", а затим је наступио полицијски оркестар из Мађарске.

12.18 - Обраћање председника Вучића

- Дивим се вашим породицама које вас чекају и ишчекују, који једини разумеју тежину вашег посла. Ви омогућавате све оно без чега не бисмо могли да постојимо. Знам да је још један ружан део вашег посла тај што се ваша улога не примећује довољно -  рекао је председник.

Dan MUP-a
Дан МУП-а / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Начин на који нас штитите је више него импресиван и зато вам на томе честитам. На крају вам обећавам не само да добијете признање које заслужујете, већ да ћемо се свим срцем борити да добијете све што заслужујете, боље униформе, боље оруђе, модернизацију, веће плате.. Свако од нас када види полицајца на улици треба да зна колико је тежак његов посао и да будемо захвални за спокој и слободу коју имамо јер он је спреман да свој живот да за нашу слободу и спокој. Зато вам честитам овај дан и зато живела Србије! - поручио је председник, након чега су му припадници полиције одговорили "Живела!"

Више о овој вести можете читати кликом ОВДЕ.

12.13 - Уручење награда заслужним полицајцима

Председник Вучић уручио је Радослав Лазовић златну медаљу за храброст, Слободану Миленковићу златну медаља за заслуге, Дарку Луковића златну медаљу за посвећеност.

12.08 - Јавности се обратио министар полиције Небојша Стефановић:

- Поштовани председниче Републике Србије, председниче Републике Српске, пријатељи, данас је овде пуно наших грађана са децом и то је и био циљ да наша деца у сваком тренутку у полицајцу виде свог заштитника коме могу да се обрате. До сада је одржана преко 45.000 часова у циљу приближавања полиције деци. Захваљујући преданом раду полицајаца, у близини наших школа нема страдале деце. Грађани Србије јасно виде нашу послећеност у очувању безбедности и сигурности, виде младоост. Поносан сам на све девојке и момке у плавој униформи, поносан сам на рад и приврженост послу. Збележен је најмањи број кривичних дела у последњих 10 година и најмањи број убистава у последњих 30 година - рекао је Стефановић.

Nebojša Stefanović
Небојша Стефановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Желим да кажем велико хвала председнику Вучићу на подршци коју полиција има. 

Такође, он каже да је према последњим подацима забележен најмањи број погинулих у саобраћају од како се воде статистички подаци.

- Данас ћете моћи да видите нове униформе, нову технику и опрему, а следеће године очекујемо и нове хеликоптере - каже Стефановић.

Parada iz vazduha
Парада из ваздуха / Извор: Фото: Printscreen/Naxi камере

12.00 - На манифестацију Дана полиције испред Скупштине Србије стигао је председник Републике у друштву министра полиције Небојше Стефановића.

Шеф државе је поздравио припаднике полиције:

- Припадници Министарства Унутрашњи послова Републике Србије здраво!  - узвикнуо је српски председник, након чега је одсвирана химна наше земље.

10.55 -  Свечаност обележавања Дана Министарства унутрашњих послова, Дана полиције и славе Министарства - Свете Тројице традиционално је данас започета сечењем славског колача у кабинету министра полиције и полагањем венаца на спомен плочу првом министру српске полиције Јакову Ненадовићу.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Директор полиције Владимир Ребић положио је венац на спомен обележје Чукур чесма, у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у сукобима на том месту, саопштио је МУП.

10.30 - Дефиле и наступ оркестара изазвали су велику пажњу пролазника у главној пешачкој улици, а најмлађима су коњи били посебна атракција.

Централна манифестација поводом Дана МУП-а и Дана полиције, којој ће присуствовати председник Србије Александар Вучић и председница владе Ана Брнабић биће одржана у подне испред Дома Народне скупштине Србије.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да ће испред Скупштине у дефилеу учествовати 1.200 полицијских службеника и око 200 возила различите намене који ће показати оно са чиме располажемо.

Помоћник команданта Жандармерије Драган Васиљевић рекао је да ће испред Скупштине Србије бити представљене све организационе јединице МУП-а, кроз пешадијске ешалоне, ешалоне возила, као и ешалоне борбених возила и технике.

Пре тога, припадници МУП-а ће у Пионирском парку на тактичко техничком збору приказати своје вештине и опрему, а програм ће бити прилагођен најмлађима, који ће моћи да уживају у дружењу са полицијским службеницима и упознају се са радом полиције.

Прослава Дана МУП-а и Дана полиције завршиће се вечерас на Калемегданској променади концертом полицијских оркестара министарстава унутрашњих послова Србије, Пољске и Мађарске, као и познатих домаћих певача.

Због прославе, од синоћ до данас у 15 сати затворен је велики део центра Београда.

Саобраћај је обустављен на Тргу Николе Пашића, у Дечанској од Теразијског тунела до Трга Николе Пашића, Булевару краља Александра, од Кнеза Милоша до Београдске (у оба смера) и од Рузвелтове до Београдске (само десна коловозна трака).

Затворене су и Београдска, од Илије Гарашанина до Булевара краља Александра, Кнеза Милоша, на делу од Таковске до Немањине (у оба смера), Таковска, од Улице 27. марта до Кнеза Милоша (у оба смера) и Краља Милана, на делу од Теразија до Трга Славија (у оба смера).

mapa
мапа / Извор: Фото: Google maps

Због тих измена, промене је претрпео и јавни градски превоз, па до 15 сати 45 трамвајских, тролејбуских и аутобуских, дневних и ноћних, линија возе или су ноћас возиле измењеним трасама.

Алтернативне саобраћајнице су Бранков мост, који је отворен, али се до њега стиже из Теразијског тунела само из правца Трга републике.

Центру може да се приђе и са његове доње стране, или поред Железничке станице, Карађорђевом, поред Луке Београд, Калемегдана до Дорћола, или аутопутем преко Аутокоманде или Јужним булеваром до Врачара, а затим поред Вуковог споменика, Рузвелтовом до жељеног одредишта.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције биће обележен и у другим градовима Србије пригодним манифестацијама и активностима.