Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Почела "Светосавска недеља" у Суботици

22.01.2020. 16:38
Пише:
Србија Данас
Svetosavska nedelja
Светосавска недеља / Извор: Фото: Град Суботица

У Задужбини Душана Радића синоћ је отворена двадесет и осма по реду културно-просветна и духовна манифестација „Светосавска недеља” посвећена Светом Сави, утемељивачу српске државе, српске писмености, првом српском архиепископу, просветитељу, државнику, миротворцу, законописцу. Ову традиционалну манифестацију свечано је отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Проповедање Светог Саве је управо оно што нам је данас најпотребније, а то су људске, хришћанске и моралне вредности, рекао је, том приликом, градоначелник Лабан, истичући да се у данима када  обележавамо сећања на живот и рад Саве, светитеља и учитеља свог народа, враћамо његовим многоструким заслугама и да зато наш завет, ослањајући се на слова Светог Саве, мора бити тежња ка миру и очувању вековних драгоцених достигнућа.

– Свети Сава је оплеменио душу Србије врлинама изворног хришћанства. Научио је свој народ шта је то љубав, мирење, праштање, знање, истинољубље, част, достојанство, али и државничка мудрост и умеће управљања народом. Треба ли напомињати колико је данас значајно да целим својим бићем чувамо свету нам веру православну, која васкрсава на најдубљи могући начин управо овде на нашим просторима, у нама и око нас – казао је градоначелник Лабан.
Можда га, додао је, изазвани догађајима данашњег времена  можемо сматрати за нашег савременика, јер живимо у време када нам његове вредности представљају неку врсту духовног светионика у свим областима живота.

– Србија је данас, па и ми у Суботици, на светосавском путу, јер  спознајемо да вештина и знање нису сами по себи циљеви, већ да морају постојати ради бољег живота заједнице и појединца, а у складу са духовним вредностима. Успео је да помири наизглед непомирљиве ствари и да у хармонију стави родољубље и љубав према човечанству, Исток и Запад, цркву и државу, црквени ауторитет и слободно стваралаштво и још много тога. Тим путем корачамо и ми данас  – нагласио је Богдан Лабан.

Subotica
Суботица / Извор: Фото: Град Суботица

Свети Сава је, навео је, указао да се на светосавском путу посрће и пада, али да се Срби увек дижу у славу Божију и остају усправни пред Богом и Светим Савом.

– Чињеница да постојимо као народ и да смо се очували упркос великим  историјским искушењима доказ је да нас је на том путу водила сигурна рука. Без обзира на све потешкоће које имамо, са пуно вере, наде и оптимизма гледамо у будућност – истакао је градоначелник Лабан.
У том судбоносном времену, које је претило пре расулу него сабирању и напретку, на српској историјској сцени појавио се Свети Сава, уводећи Српску православну цркву и народ у златну епоху Немањића, подсетио је и додао да је то период када је Србија доживела политички, државни и културни врхунац.

– Важно је, зато, да живимо по предању Светог Саве, да учећи и радећи ми сви заједно чинимо нешто добро за све нас. Нека то буде наш однос према Светом Сави, нека нас води химна коју му певамо и ја сам сигуран да ми као народ никада нећемо залутати вођени његовим мислима и порукама – подвукао је градоначелник Лабан.

Присутнима на отварању „Светосавске недеље“ обратио се и Епископ мохачки Исихије Рогић. Уз подсећање да је уз благослов Епископа бачког Иринеја у Суботици основан СКЦ „Свети Сава“, он је истакао да ниједно друго име не може да буде прикладније за назив неког културног центра и да Српски културни центар „Свети Сава“ већ скоро тридесет година на овим просторима афирмише српску духовност и културу.

Синоћ је отворена и изложба слика „Иза зида времена“, Василија Доловачког, коју је  у име аутора представио ликовни критичар Драган Јовановић Данилов.

Седмодневни програм почео је химном Светом Сави, у извођењу Мешовитог хора СКЦ „Свети Сава“. Организатор „Светосавске недеље“ је Српски културни центар „Свети Сава“.

Програм ће се наставити вечерас, представљањем књиге „Мојих 80 Портрети“ Матије Бећковића, док ће у четвртак бити представљена књига Мира Вуксановића „Даноноћник“.

У петак, 24. јануара одржаће се духовна трибина на којој ће бити представљена књига владике бачког Иринеја „Тајна разликовања Божанске суштине и енергије у Светој Тројици по светоме Марку Ефеском Евгенику“. У суботу је на програму уметничко вече Музички диптих - дела српских и руских аутора, а у недељу Светосавска академија на којој ће учествовати ученици Гимназије „Светозар Марковић“ и Мешовити хор СКЦ „Свети Сава“.

Сви програми припремљени у оквиру ове традиционалне манифестације одржаће се у просторијама СКЦ „Свети Сава“, од 19.00 часова.

„Светосавска недеља“ се завршава у понедељак, 27. јануара, Светосавским балом у ресторану „Спартак“ на коме ће наступити Слободанка Стојиљковић и састав „Gipsy Rhapsody Банд“.