Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЧИЊЕ ИМУНИЗАЦИЈА У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ! Обављаће се у ТРИ ФАЗЕ - детаљан списак ко и када прима вакцину

08.01.2021. 22:27
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

До сада је вакцину против корона вируса примило више од 7.000 особа у Србији

Становништво Србије биће вакцинисано против корона вируса у три фазе. Прва фаза, у којој се вакцинишу здравствени радници и запослени у социјалним установама, већ је почела, а према Оперативном плану имунизације против ковида 19 у овој години, који је објавио Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут ", у тој фази би требало да се вакцинише до 10 одсто популације. У другој фази ће бити вакцинисани запослени у МУП-у, у средњим школама, на факултетима, у предшколским установама...., а у трећој, запослени у основним школама, бескућници, мигранти...

НЕКА ИМ ЈЕ СЛАВА И ХВАЛА! Ово су имена здравствених радника чије је животе однео ковид - 71 херој Србије

НЕКА ИМ ЈЕ СЛАВА И ХВАЛА! Ово су имена здравствених радника чије је животе однео ковид - 71 херој Србије

ИСПОВЕСТ ЛЕКАРА ИЗ КОВИД БОЛНИЦЕ У БАТАЈНИЦИ: Сви су у страху, нема назнака да се ситуација поправља (ФОТО)

ИСПОВЕСТ ЛЕКАРА ИЗ КОВИД БОЛНИЦЕ У БАТАЈНИЦИ: Сви су у страху, нема назнака да се ситуација поправља (ФОТО)

"СИН МИ ГОРИ ОД ТЕМПЕРАТУРЕ, ПРЕШЛИ СМО ТРИ ГРАДА И ТРИ БОЛНИЦЕ" Потресна исповест мајке из Владичиног Хана

"СИН МИ ГОРИ ОД ТЕМПЕРАТУРЕ, ПРЕШЛИ СМО ТРИ ГРАДА И ТРИ БОЛНИЦЕ" Потресна исповест мајке из Владичиног Хана

План је да се у првој фази вакцинише минимум 85.400, у другој минимум 736.500, а у трећој најмање 446.250.

До сада је вакцину против короне, како је јутрос изјавио министар здравља Златибор Лончар, примило више од 7.000 људи, и то више од 3.000 корисника у старачким домовима и око 4.000 здравствених радника, и додао да је план да се до краја недеље вакцинише још око 3.000 људи. Он је новинарима у Београду рекао и да је направљен распоред и план имунизације и да је већ 95 одсто вакцина на локацијама где ће бити апликоване.

По том плану, како се наводи у њему, у првој фази биће вакцинисано до 1о одсто популације, у другој од 11 до 20 а у трећој од 21 до 50.

У првој фази прво се вакцинишу запослени у здравственим установама са највишим ризиком од настајања или преношења инфекције.

Направљено је 7 приоритетних група запослених у здравственим установама и то следећим распоредом:

- Запослени у јединицама интензивног лечења у ковид болницима, запослени у ковид амбулантама домова здравља и пријемно-тријажним центрима болница, затим запослени у ковид болницама у директном контакту са оболелима на одељењима, онда запослени у лабораторијама за директну дијагностику COVID-19,  zaposleni на интензивном лечењу и хируршким одељењима у не-ковид болницама, запослени на осталим одељењима у не-ковид болницама и  запослени у домовима здравља - наводи се у плану имунизације.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Од 138.464 запослених на овим радним местима планирано је да вакцинише бар њих 85.400.

Наиме, од 5.000 запослених у јединицама интензивног лечења у ковид болницама планирано је да се вакцинише 80 одсто односно 4.000. Од 30.000 запослених у ковид амбулантама домова здравља и тријажним центрима план је да вакцину прими њих 60 одсто односно 18.000.

Од 15.000 запослених у ковид болницама који су у директним контактима са оболелима планирано је да се, такође, вакцинише њих 60 одсто односно 9.000.

Од 80.000 запослених у лабораторијама, не-ковид болницама и домовима здравља треба вакцинисати, такође, 60 одсто односно најмање 48.000, као и 6.400 од 8.464 запослених у социјалним установама.

Поред запослених у здравству и  социјалним установамам у овој фази је план да се вакцинишу и старије узрасне групе и то старији од 65 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите, особе старије од 75 година у општој популацији, особе старости од 65 до 74 године са вишеструким факторима ризика, и четврту групу чине корисници установа социјалне заштите (осим домова за стара лица) у којима је отежано или немогуће спровођење нефармаколошких мера превенције и сузбијања.

Друга фаза вакцинације  

У току ове фазе, а како буду пристизале вакцине, план је да се настави са имунизацијом планираних у првој фази. Иначе, у другој фази је план да се вакцинише 11 до 20 одсто становништва, тачније минимум 736.500 од 1.395.923 колико је у плану у овој фази.

koronavirus Srbija
коронавирус Србија / Извор: Реутерс

У овој фази постоји 9 група и то: 

1. Особе у старосној групи 65–74 године у општој популацији које нису обухваћене у претходној фази
2. Особе млађе од 65 година са коморбидитетима или здравственим стањем које представља висок ризик од настанка тешког облика болести или смрти

3. Запослени у службама/установама од виталног значаја

4. Запослени у државној управи и локалној самоуправи који су посебно изложени инфекцији (непосредни рад са странкама, рад на терену и сл) или који су посебно угрожени од настанка тешких облика болести и смртног исхода
5. Запослени у комуналним и јавним предузећима
6. Запослени у Министарству унутрашњих послова и правосуђу
7. Запослени у предузећима и установама од посебног значаја за функционисање друштва које одреди Влада Србије или орган управе коме Влада Србије повери израду такве листе приоритета
8. Запослени у образовању, у установама са већим ризиком од трансмисије вируса (факултети и средње школе)
9. Запослени у предшколским установама

Трећа фаза имунизације 

У овој фази вакцина ће бити доступна за 21 до 50 одсто популације:  

У овој фази вакцина ће бити доступна за 21 до 50 одсто популације:   

1. Запослени у образовним установама са мањим ризиком од трансмисије вируса (основне школе);
2. Есенцијално особље ван медицинског и образовног сектора које није обухваћено у другој фази;
3. Запослени на производњи вакцина и у лабораторијама на местима са високим ризиком за инфекцију;
4. Особе које су услед свог социјалног статуса у повећаном ризику од инфекције, јер не могу да обезбеде физичку удаљеност -  мигранти и тражиоци азила у колективном смештају, особе које живе у нехигијенским насељима, бескућници и особе које живе у екстремном сиромаштву, особе старије од 50 година на издржавању кривичних санкција.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

У овој фази требало би да се вакцинише најмање 446.250 од 595.103. 

Иначе у свим фазама, приоритет ће се давати особама које имају коморбидитете као што су малигна обољења, хронична обољења срца и крвних судова, бубрежна обољења, дијабетес (тип 1), хронична обољења јетре, плућа, неуролошка обољења, гојазност, резистентна хипертензија...

Како се наводи у тексту на почетку Оперативног плана, мере превенције и сузбијања које су до сада предузете нису довољне да се смањи оболевање и умирање од ковида 19:

-  Већина мера су усмерене на успоравање раста броја оболелих особа, како би се онима који су најугроженији пружила одговарајућа здравствена заштита и на тај начин се смањила стопа смртности. Међутим, с обзиром на то да и даље постоји висок проценат осетљивих особа у популацији, једини начин да се промени ток епидемије и да се епидемија постепено стави под контролу је примена безбедних и ефективних вакцина.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević
Докторка Дарија Кисић Тепавчевић

Вакцинација се, иначе, спроводи код особа старијих од 16 година. Подсећа се да се вакцина даје у две дозе у размаку од 21 дана, и да је време потребно за развој имунитета 7 дана од примене друге дозе.

Вакцинација у Србији почела је 24. децембра 2020. године. Прву је вакцину примила премијерка Србије Ана Брнабић, затим министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и  епидемиолог Предраг Кон.

Вакцина је бесплатна за све грађане, и они могу да бирају коју ће вакцину примити. Доступне су тренутно америчка вакцина Фајзер-Бионтек, и руска Спутњик В. Србија би требало да добије и кинеску вакцину.