ПОЧИЊЕ СТРОГИ ВАСКРШЊИ ПОСТ: Ово су савети Патријарха Павла и правила СПЦ
Правила којих сваки хришћанин треба да се придржава.
Васкршњи пост ове године почиње 18. марта и трајаће све до 4. маја. Православни хришћански верници 5. маја прослављају Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово васкрснуће, његову победу над смрћу и над грехом. Том празнику претходи велики Ускршњи, Васкршњи, односно Часни пост.

БИЋЕ ПЉУСКОВА И ГРМЉАВИНЕ: Ево какво нам време доноси нова радна недеља

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПРЉАВУ БЛАТЊАВУ КИШУ! Србију ће захватити ОЛУЈНИ УДАРИ ветра, дуваће ОГРОМНОМ брзином, ево где ће бити НАЈГОРЕ

ПОЧЕО СВЕТИ МЕСЕЦ РАМАЗАН! "Молићемо се за Палестину и све народе који страдају у ратовима"
Важно је напоменути да пост има две стране, телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од одређених јела и алкохолних пића, а духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих мисли, жеља и дела.
- Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро – објаснио је једном приликом патријарх Павле.
Ускршњи пост – правила
- У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недељом и на дан Св. четрдесеторице мученика (Мледенци), док се риба може користити само на Благовести и Цвети. Свим осталим данима пости се "на води", а поготово строго средом и петком. Седмични дани осим среде и петка могу се разрешити на уље, али са посебним благословом духовника или парохијског свештеника. Прва три дана прве недеље Великог поста од старине се посте посебно строго. Исто и последња недеља поста коју постимо "на води", осим Велики Четвртак на који разрешавамо на уље и вино. На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, до 3 сата поподне, после чега се узима лаган оброк "на води". Строго постимо и Велику Суботу - напомиње правилник СПЦ.
Извор:Србија Данас/Ало