Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЕЗИЈА СЕ НАЈЛЕПШЕ ЧИТА УЗ КАФУ

21.03.2022. 09:34
Пише:
Промо
Doncafe
Донцафе / Извор: Фото: Промо

У теорији, поезија се једноставно дефинише као књижевно дело у стиховима. Међутим, поезија је много више од тога. Она је глас песникове душе, уметничко дело које слободно лети.

УНЕСКО је 1999. године овом књижевном делу посветио 21. март и прогласио га Светским дан поезије, са циљем промовисања читања и писања, као и објављивања и проучавања поезије како на домаћем, тако и на међународном нивоу. Такође, намера за овај дан је и одати признање поетским покретима широм света.

НАЈЛЕПШЕ РЕЧИ О ПОЕЗИЈИ

У жељи да дочарају поезију, многи писци су користили само одабране речи да је опишу и представе њен значај широј јавности. Осим тога, охрабривали су народ да пише и тако исказује своје емоције, па је још Платон говорио: „Кад нас љубав додирне – сви постајемо песници”. Најемотивнији људи су одувек били најврснији уметници, а Орхан Памук је у вези са тим изјавио: „Песници су, ако су добри, врло близу магије”.

Међу предностима поезије као начина за испољавање најдубљих осећања, сматра се то што се ствара док смо сами у свом миру, без потребе да се о њој говори. Како је рекао Чарлс Симић: „Поезија је дете тишине”. Иако нема звука, свака песма има свој ритам, што је описао Едгар Алан По, истакавши да је поезија „ритмичко стварање лепоте у речима”.

Значај ове врсте уметничког дела најбоље се примети када велики аутори користе концепт живота како би је осликали речима. Жак Превер је представио поезију као „оно што се сања, оно што се замишља, оно што се жели, и оно што се често догоди. Поезија, то је стварније и корисније име живота”. Чувена Исидора Секулић још је више увезала живот са поезијом када је изјавила: „Оно без чег поезија не може, то су живот и смрт; без чега живот и смрт не вреде, то је поезија!“. Мирослав Мика Антић је говорио: „Најлепша поезија је тренутак кад ниси свестан песме. И најлепши је живот кад ниси свестан да живиш, него мислиш да сањаш!“.

ПОЕЗИЈА ЈЕ УВЕК МОДЕРНА

У савремено доба, поезија није нестала, већ је попримила другачији облик. Наиме, она је данас усклађена првенствено са ужурбаним животним стилом младих и као таква се огледа у кратким формама које не маре много за стара начела. Песме нису ограничене версификацијским правилима, па тако нема прецизно одређене строфе или риме. У њима нису приметни ни занос, ни патос, већ рационално испољавање различитих осећања, због чега су више мисаоне него уобичајено лирске.

Иако одступају од ограничења присутних у старим, модерне песме имају нову вредност за поезију. Осим што се у њима осликавају читави процеси размишљања писца, оне представљају извор разумевања за друге, који пролазе кроз исте или сличне опеване ситуације. На тај начин се развија емпатија и међусобно прихватање у друштву и потенцира се поштовање и прихватање другачијих схватања.

КАКО ДО ИНСПИРАЦИЈЕ

Иако се по много чему разликују, традиционални песници и песници данашњег доба имају заједничку карактеристику, а то је да најчешће инспирацију за своје песме проналазе уз кафу. Већина њих у овом напитку види лек против креативне блокаде и посебну стимулацију за писање, с обзиром на то да кафа знатно побољшава концентрацију и побеђује поспаност. Захваљујући њој, кажу да лакше достижу стваралачко расположење и одговарајућу емоцију. Чувеном композитору Јохану Штраусу приписују се следеће речи: „За инспирацију ми требају само клавир, тишина и кафа", док је славни песник, драматург и књижевни критичар Т.С.Елиот изјавио: „Измерио сам свој живот кашичицама кафе“!

Објашњење зашто је то тако долази од чињенице да је поезија пре свега интелектуални доживљај за који је важно да будемо фокусирани и свесни сваке речи. Због тога, за кафу се каже да је напитак који нам отвара очи и у буквалном, и у фигуративном смислу, и сматра се да је идеални спој са поезијом, неретко називаном краљицом уметности.

Док се препуштате заносу својих омиљених поетских дела, добра је идеја да уз себе имате шољицу кафе, можда и друштво драге особе. Искуство ће бити још лепше уз ново Донцафé поклон паковање које садржи 2x200g Донцафé Момент кафе, у оквиру којег добијате и две прелепо осликане шољице које на посебан начин шаљу поруку љубави и ведрине. Имајући у виду да је опуштање уз кафу посебан тренутак, сви љубитељи кафе могу пробати и да напишу своју песму, верујемо да ће вас и шољице додатно инспирисати!

Doncafe
Донцафе / Извор: Фото: Промо

Без обзира на то да ли више волите класичну или модерну поезију, да ли је читате или сами стварате, несумњиво је да ова врста уметности побуђује осећај као да сте у свом свету, измештеном из реалности. Препустите се уживању из своју омиљену књигу поезије уз шољицу кафе пуног укуса и интензивне ароме, Донцафé Момент. Срећан вам Светски дан поезије!