Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Погледајте добро ЛИЦА ове ДЕЦЕ: Из овог разлога важно је да их се СЕТИМО баш данас (ФОТО)

04.06.2019. 19:47
Пише:
Србија Данас/Еспресо
Ubijena deca
Убијена деца / Извор: Фото: Профимедиа/Фацебоок/Милица Ракић/ДраганаЈанковић/Јурић Игор

Превенција и заштита деце од насиља већ деценијама у назад представља приоритете националних политика.

Резолуцијом Уједињених нација из 1982. године, 4. јун проглашен је за Међународни дан деце невиних жртава агресије и насиља, а сврха обележавања овог датума је да се јавности укаже на патњу деце широм света узроковану њиховим физичким, менталним и емоционалним злостављањем.Широм света се воде бројни сукоби у којима страдају милиони невине деце, а УНИЦЕФ заједно са осталим међународним организацијама води оштру битку под слоганом:

 Дете не сме бити жртва насиља и рата! 

Према извештају УНИЦЕФА-а у Србији, насиље над децом у нашој држави има многе појавне облике. Најчешће се јавља у интимном породичном окружењу, у школама и у вршњачким групама. Ипак, присутно је такође насиље над децом у институцијама у којима се деца смештају ради заштите, док се бележи велики раст и насиља над децом у дигиталном простору. 

Превенција и заштита деце од насиља већ деценијама у назад представља приоритете националних политика. Ипак, истраживања показују да је насиље над децом у Србији широко распрострањено у различитим облицима. Јавља се, пре свега, као директно, интерперсонално, физичко, психолошко или сексуално насиље, као занемаривање детета и његових потреба и спречавање и успоравање дететовог развоја. 

Потресан натпис на споменику Милице Ракић који сви морају да прочитају: ДОКАЗ ДА БОЛ И ТУГА ЗА ДЕТЕТОМ НЕ ПРОЛАЗЕ!

Потресан натпис на споменику Милице Ракић који сви морају да прочитају: ДОКАЗ ДА БОЛ И ТУГА ЗА ДЕТЕТОМ НЕ ПРОЛАЗЕ!

(ФОТО) Игор Јурић објавио ЕМОТИВНУ ФОТОГРАФИЈУ после усвајања доживотне казне! "Обећао сам..."

(ФОТО) Игор Јурић објавио ЕМОТИВНУ ФОТОГРАФИЈУ после усвајања доживотне казне! "Обећао сам..."

Такође, насиље над децом присутно је и у мањем израженим облицима, али изузетно комплексним. Такозвано структурно насиље испољава се у различитим облицима - преко дечијег брака, до дечијег рада, па све до вишеструке социјалне искључености. 

У част овог дана присетимо се на жртве које су страдале у току НАТО агресије, али и у свакодневним нападима разних убица и злостављача који су уништили на стотине невиних живота у Србији. Деца која су себи одузела живот усред вршњачког насиља такође не смеју бити изостављена!

Милица Ракић

Милица Ракић је девојчица која је настрадала у НАТО бомбардовању и постала симбол страдања Србије у тој агресији. 

Да је жива, Милица Ракић би данас имала 23 године. Њено име остало је дубоко урезано у народу. Убијена је 17. априла 1999. године када ју је током НАТО бомбардовања погодио гелер у кући у Батајници.

Те 1999. године освануо је пролећни 17.април. Бомбардовање је почело двадесетак дана раније, и породица Ракић је мислила да горе не може бити... Нажалост преварили су се.

Мала Милица је била на ноши у купатилу... Мама ју је само на трен оставила како би јој припремила кревет за спавање, међутим није ни знала да ће тај кревет остати празан и да ће њена ћерка заспати сама пре него што је мама спусти у топлу постељу.

Вест о смрти мале Милице потресла је читаву земљу! Ионако бесни на неправду која им се догађа, народ је био још огорченији на НАТО трупе које су усмртиле недужну трогодишњу Милицу Ракић.

Комшије несрећне породице су са ужасима описивале стравичан догађај. Један од суседа је изјавио: „Чуо сам детонацију. Онда сам чуо врисак. То је био најужаснији врисак који сам икада чуо у животу. Онда кукњаву и запомагање.”

У НАТО агресији 1999. године страдало је око 2.500 људи, повређено око 6.000, а материјална штета која је нанета нашој земљи се процењује између 30 и 100 милијарди америчких долара.

Тијана Јурић

Tijana Jurić
Тијана Јурић / Извор: Србија Данас

Тијана Јурић била је петнаестогодишња девојчица из Суботице. Отета је и убијена у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године у близини села Бајмока.

Последњи пут виђена је 25 минута после поноћи, недалеко од Спортског центра „Рата“ у Бајмоку, док јој је тело пронађено дванаест дана касније, 7. августа, на запуштеном сметлишту у насељу Чонопља у општини Сомбор.

У једном од каснијих оглашавања Тијаниног оца за медије, Игор Јурић је закључио да је породица у данима око нестанка пролазила кроз "све и свашта", као и да ће његов живот убудуће бити мисија да се бори да се сличне ствари више ником не дешавају: што је чини се и успео, обзиром да је недавно у Народној скупштини Републике Србије изгласан такозвани "Тијанин Закон" закон о доживотној робији за најтежа кривична дела. 

Алекса Јанковић

Алекса Јанковић из Ниша, који је због траума од вршњачког насиља себи одузео живот 10. маја 2011. године, данас би напунио 22 године.

Алекса је одузео је себи живот скоком са зграде у којој је живео, након осам месеци физичког и вербалног злостављања од стране својих вршњака. Његови родитељи још увек покушавају да издејствују усвајање "Алексиног закона", који би помогао у сузбијању вршњачког насиља и спасио другу децу Алексине судбине.

Као и претходних година на датум обележавања његове смрти, његова мајка Драгана Јанковић саставила је дирљиву поруку посвећену Алекси, коју је објавила на свом Фејсбук профилу. 

Ђорђе Андрејић

Трагична прича о Ђорђу Андрејићу (13), дечаку несталом у селу Мајиловац код Великог Градишта 2010. године, изгледа да никада неће добити епилог. Не зна се чак ни да ли је дечак заиста мртав, ни шта се заправо кобног дана догодило...

Нестанак дечака пријавила је његова мајка Марина (46), с којом је и отишао у шуму у којој се касније, према њеним тврдњама, изгубио без трага. Готово истог тренутка дечакова мајка је добила статус осумњичене, јер је полиција имала утисак да њена верзија о Ђорђевом случајном нестанку у шуми не пије воду.

Убрзо је покренута обимна претрага шуме, којој су се прикључили и мештани Мајиловца. Марини је одмах одређен притвор због сумње да је починила тешко убиство, али се беживотно тело дечака појавило тек после три месеца, када су ловци пронашли лобању. ДНК анализа није могла да потврди да је његова. Опрана је у избељивачу и уништени су сви трагови ДНК.

Убиство тринаестогодишњег Ђорђа 2010. године убрзо је постало једно од медијски најиспраћенијих убистава икада, а његова мајка после две године робије, пуштена је из притвора због недостатка доказа.

Тужан призор на каналу Дунав-Тиса-Дунав: Шарани од 10кг плутају мртви, велики помор рибе

Тужан призор на каналу Дунав-Тиса-Дунав: Шарани од 10кг плутају мртви, велики помор рибе

Слика Николе који кроз бујицу спашава краве јуче је потресла Србију... За тугу која је задесила људе он има САМО ЈЕДНУ РЕЧ... (ФОТО)

Слика Николе који кроз бујицу спашава краве јуче је потресла Србију... За тугу која је задесила људе он има САМО ЈЕДНУ РЕЧ... (ФОТО)

Михајло Николић

Михаило Николић (4), ког је с мајком Мајом Ђорђевић 12. јула 2017. године убио отац Марко Николић испред Центра за социјални рад у Раковици, ове године би прославио свој седми рођендан. 

Затворски чувари су тог кобног дана чули ломљаву након које су упали у ћелију и затекли крваву сцену.

Марко је себи пререзао гркљан огледалом, а након тога је превезен у Ургентни центар где је неколико дана касније и преминуо. 

Николић (43) је 2017. године заклао ножем своју супругу Мају Ђорђевић (38), док је четворогодишњег сина Михајла удавио испред Центра за социјални рад у Улици Мишка Крајнца у Раковици.

Овом момку аплаудира цела Србија: Драматичне фотографије спасавања стоке из потопљене Гуче (ФОТО)

Овом момку аплаудира цела Србија: Драматичне фотографије спасавања стоке из потопљене Гуче (ФОТО)

ЉУБАВ НА СРПСКИ НАЧИН Он дошао из ШВАЈЦАРСКЕ, она из далеког ЕКВАДОРА, а венчали се на Гардошу (ФОТО)

ЉУБАВ НА СРПСКИ НАЧИН Он дошао из ШВАЈЦАРСКЕ, она из далеког ЕКВАДОРА, а венчали се на Гардошу (ФОТО)

Марко Симић

Марко Симић би данас имао 22 године, вероватно био трећа година факултета и живео живот достојан једног младог човека.

Детињство и живот двогодишњег Марка Симића несрећно су се завршили кобног 31. маја 1999. године када га је у наручју оца Владана усмртила НАТО бомба приликом бомбардовања стамбене зграде у Новом Пазару. Овај малишан, испоставиће се, био је најмлађа жртва бомбардовања Југославије.

Породица настрадалог Марка и поједина удружења већ годинама предлажу да један од вртића у Новом Пазару понесе има по најмлађој жртви НАТО бомбардовања Југославије.