Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛАРНИ ВОРТЕКС ДОНОСИ ПОТПУНО ДРУГАЧИЈУ ЗИМУ: Биће снега каквог није било годинама - ево шта то значи

10.11.2023. 08:43
Пише:
Србија Данас
sneg
снег / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Јануар ће бити обележен снегом и то ће бити најхладнији део године.

Након необично топлог времена и високих температура за октобар и новембар, први већи снег и снежни покривач у Србији се према садашњим прогнозама очекује средином децембра, али грађане неће изненадити ако га буде и раније. Оно што ће допринети хладној зими је поларни вортекс који ће ове године, према речима метеоролога Ивана Ристића бити слаб и подељен на три дела.

Тако ће први хладнији период почети већ око Нове године, најкасније до Божића и потрајаће око 20 дана. Други се очекује око 10. фебруара и трајаће од 7-10 дана, док ће последњи озбиљнији продор хладног арктичког ваздуха бити у првој декади марта.

ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК! Снег долази и пре него што сте се надали, метеоролог упозорио на драстичне променеzima

ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК! Снег долази и пре него што сте се надали, метеоролог упозорио на драстичне промене

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ: Ову ствар НИКАКО не смете да заборавите да урадите! (ВИДЕО)spc

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ: Ову ствар НИКАКО не смете да заборавите да урадите! (ВИДЕО)

ВИРУС ГРИПА СТИГАО У СРБИЈУ Хитно се огласио Батут: Потврђен је први случај у овој сезониbolnica

ВИРУС ГРИПА СТИГАО У СРБИЈУ Хитно се огласио Батут: Потврђен је први случај у овој сезони

За љубитеље снега и провођење одмора на планинама, хладни периоди могу бити одлични да уклопе зимски распуст са боравком на планини или скијањем. Како за школарце и одрасле нису у исто време слободни дани, ипак се може размишљати о мини одморима, макар кроз продужене викенде.

Ђаци имају 21 дан за одмор, запослени продужене викенде

С обзиром на то да се школска година завршава 29. децембра и почиње 22. јануара, ђаци ће имати 21 дан да одморе. Они који раде ће имати слободна два дана након Нове године, односно 1. и 2. јануар, а мини одмор се може направити и за Божић - с обзиром на то да се 7. јануар пада у недељу, нерадан дан се преноси на следећи радни дан, тако да ће запослени имати могућност продуженог викенда.

Након 21 дана одмора, основци и средњошколци ће у школу ићи и 27. јануара, иако се пада у суботу. На званичном школском календару које је објавило Министарство просвете се наводи да су ти дани радни и да се тада прославља Свети Сава.

Према временској прогнози метеоролога Ристића, у том периоду ће на снази бити хладан период због појаве вортекса.

И у следећем налету хладног периода, током фебруара, и деца и старији ће имати продужени викенд за одмор. Наиме, 15. и 16. фебруара се прославља Сретење, односно Дан државности Србије. Како се та два дана падају у четвртак и петак, може се повезати са викендом.

Sneg
Снег / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У првој декади марта је такође најављено хладније време, међутим током тог месеца нема празника. Једино ће основци имати два дана, односно 22. и 23. март, али су, према школском календару резервисани за полагање пробног и завршног испита.

Крајем децембра најснежнији период, јануар најхладнији

Метеоролог Ристић је раније најавио да ће најхладнији, али и најснежнији период ове зиме бити крајем децембра и у првој половини јануара. Додао је и да ће ове године бити другачији сценарио у односу на прошлу године када смо за Нову годину седели у кафићима.

Како је казао, током децембра ће бити мало сунца, а много облака и ниске облачности. Јануар ће бити обележен снегом и то ће бити најхладнији део године.

Хладна јутра су почела већ сада, када температура не стигне ни до 10 степени, а хладнија ће бити током следећег месеца. Јутарње температуре ће бити од -3 до 3 степена, а највише дневне од 2 до 7 степени Целзијуса.

Три хладна и снежна периода

Захлађење и снег ће Европи и Србији донети три хладнија периода, који ће почети већ око Нове године и трајаће наредних 20 дана, а већи део јануара ће бити са доста снега.

- У данима са снежним покривачем и ведрим ноћима очекује се слаб и умерен мраз од -10 до -5 степени на висоравнима јак мраз и до -20 степени – казао је Ристић.

Према његовим најавама, други хладнији период ће почети око 10. фебруара и трајаће краће, од 7-10 дана али ће донети такође много снега и формирање снежног покривача.

Трећи и последњи озбиљнији продор хладног арктичког ваздуха биће у првој декади марта. Ристић је раније нагласио да у току тог месеца треба споменути јачање сибирског антициклона према нама и јаку кошаву у кошавском региону.

Тада највиша дневна температура може прећи 20 степени.

- Иако ће генерално зима опет бити топлија од просека, имаћемо солидан број правих зимских дана са снегом и мразом. Биће и доста падавина у хладнијим периодима углавном у облику снега и око 20 дана са снежним покривачем у нижим пределима. Зиме које смо имали у прошлом веку имале су просечно 30 дана са снежним покривачем тако да је овогодишњи број нешто мањи – казао је Ристић.