Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС НИКАКО, АЛИ..." Неке од ових мера др Кон и др Јанковић би увели ХИТНО у нашој држави

04.11.2020. 07:18
Korona virus
Корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

Док се чека измена Закона о заштити становништва од заразних болести, како би комунални инспектори и милицајци могли да кажњавају непоштовање епидемиолошких мера, епидемилог др Предраг Кон и имунолог др Срђа Јанковић говоре о мерама које би они хитно увели.

Мере које су на снази односе се на обавезно ношење маске у затвореном простору, поштовање физичке дистанце, као и забрану окупљања за више од 30 људи, али, ипак, због повећаног броја заражених корона вирусом протеклих дана др Кон и др Јанковић све чешће истичу и још неке мере за које се залажу.

Наиме, обоје су сагласни да полицијски час сада није решење.

СКАНДАЛОЗНА НЕОДГОВОРНОСТ У БОРУ: Позитиван на корону седео у кафићу уместо да је у изолацији, спроведен на силу

СКАНДАЛОЗНА НЕОДГОВОРНОСТ У БОРУ: Позитиван на корону седео у кафићу уместо да је у изолацији, спроведен на силу

У Бору укупно 115 особа заражено вирусом корона

У Бору укупно 115 особа заражено вирусом корона

У ПИРОТУ ПРЕТЕЋА СИТУАЦИЈА: Скоро свака друга особа је позитивна на корону

У ПИРОТУ ПРЕТЕЋА СИТУАЦИЈА: Скоро свака друга особа је позитивна на корону

Мере доктора Кона

Епидемиолог др Кон стално упозорава и апелује на поштовање мере, како путем друштвених мрежа тако и у јавном обраћању, а са порастом броја заражених његове поруке као да су све гласније.

Обавезне маске на отвореном

Тако је раније најпре изнео став да маске морају да буду обавезне и на отвореном, али да због правног дела ову меру није могуће спроводити.

- Ми смо јединствени у томе да треба да буду обавезне и на отвореном. Првенствено смо говорили о пешачким зонама и то је прихваћено. Када кажем да се ми више плашимо казне него смрти, то важи и за грађане и за власт. Важи за све. Ако нисмо у стању да уведемо меру то није питање за мене, нека звучи страшно, али то је истина - рекао је раније гостујући на ТВ Прва.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Забрана контаката

Поред мере обавезног ношења маске на отвореном, др Предраг Кон протеклих дана доста говори о забрани контаката како би се спречило даље ширење вируса, с обзиром на то да се мере у виду препорука не поштују довољно.

- Када немамо потпуно поштовање мера, излаз из ситуације је потпуно избегавање контаката. Ја сам својевремено говорио да треба званично да спроведемо забрану контаката и да обезбедимо да се то што тражимо и спроводи. Када треба да се предузме? Јуче. Одмах је потребно да се предузме - истакао је Кон.

Он се једном приликом, говорећи епидемиолошкој ситуацији, упоредио и са гавраном који доноси лоше вести.

- Ми никако нисмо успели да вирус потпуно потиснемо, нама ово тиња и почело је да расте. Имали смо импорт, али то није било главно. Да смо успели тада да га потиснемо ово би ишло спорије. Кренула је опет жеља за проводом, контаки, живот повуче и не размишља се о томе. Ја дођем као гавран који стално шаље негативне вести. Чињеница је да је вирус ту и да смо видели шта ради у Европи и били смо у некој предности. Сада више нисмо - рекао је тада др Кон.

Посебна молба за Београђане

У својој последњој објави на друштвеном мрежи Фејсбук др Кон је имао и посебну молбу за Београђане.

"Понашајте се као да је уведена мера забране кретања од 19.00 до 5.00 часова. Ако ипак морате да излазите из куће... Носите заштитну маску увек, а посебно у затвореном простору", написао је др Кон, а више о томе прочитајте у одвојеној вести.

Др Јанковић о новој мери

Srđa Janković
Срђа Јанковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Поред доктора Кона и др Јанковић каже да је жеља да се полицијски час избегне, али да би наредна мера могла да буде смањење броја окупљених на једном месту.

- Број новозаражених је најважнији параметар када се гледа у односу на број тестираних, али не доносимо одлуку о карантину само на основу тог једног параметра. За сада су на снази мере које би, ако их сви спроведемо, могле значајно да умање пораст. Наредна мера би могла да буде да се број окупљених на једном месту смањи са садашњих 30. Желимо да избегнемо полицијски час тако што ћемо сузбити пораст броја заражених. Није нам циљ да уводимо рестриктивне мере. Оне се уводе када нема другог избора - рекао је др Јанковић.

Др Тиодоровић и селективно затварање

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је раније да ће се у наредних месец дана интензивно размишљати које мере треба применити.

- Не очекујем неке посебно ригорозне мере, јер не мислим да нам је икакво затварање неопходно у правом смислу те речи - рекао је др Тиодоровић.

Нагласио је да може бити селективног затварања у оним срединама где се нису поштовале мере и где буде скока раста оболелих.

- Ми се налазимо у ситуацији да ћемо морати добро да промишљамо сваки дан и цео тим који се овим бави и медицински и економски мора да брине да успостави тај баланс који је неопходан између економије и здравља, јер без економије нема ни очувања здравља - рекао је др Тиодоровић.