Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА НАС ЧЕКА ЗА ВИКЕНД: Расте неизвесност пред суташњу седницу Кризног штаба, да ли се и шта све ЗАТВАРА

25.02.2021. 07:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: СД/илустрација

Наиме, још током трајања седнице, проширила се вест да је др Кон предложио да се све затвори на пет дана, не у смислу полицијског сата, већ да ниједан објекат који се бави услужним делатностима не ради пет дана.

Кризни штаб за борбу против корона виурса јуче није донео никаве нове одлуке. Седница је била напета, чуле су се чак и идеје да би нам у овој алармантној ситуацији са короном помогло једино то да се све затвори на пет дана, а шта ће тачно бити, сазнаћемо сутра, за када је закана нова седница овог владиног тела.

Да током јучерашње седнице Штаба нису донете никакве нове мере сазнали смо након обраћања епидемиолога и члана овог тела др Предрага Кона. Како је рекао, одлучено је да ће се Кризни штаб поново састане у петак када ће бити одлучено какве мере ће важити за предстојећи викенд.

БОЉИ СМО И ОД АМЕРИКЕ: Србија пета земља на свету по броју вакцинисаних!

БОЉИ СМО И ОД АМЕРИКЕ: Србија пета земља на свету по броју вакцинисаних!

ДА ЛИ СМО НА ПРАГУ ЧЕТВРТОГ ТАЛАСА? Брига за Кризни штаб, ускоро нас очекују НОВЕ МЕРЕ - познато када пада одлука!

ДА ЛИ СМО НА ПРАГУ ЧЕТВРТОГ ТАЛАСА? Брига за Кризни штаб, ускоро нас очекују НОВЕ МЕРЕ - познато када пада одлука!

ДА ЛИ ДОЈИЉЕ СМЕЈУ И ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Постоји много питања, а сада је др Ђерлек свима РЕШИО ДИЛЕМЕ

ДА ЛИ ДОЈИЉЕ СМЕЈУ И ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Постоји много питања, а сада је др Ђерлек свима РЕШИО ДИЛЕМЕ

- У току састанка било је размена мишљења, различитих ставова, али дошли смо до јединственог става да се преко викенда мора предузети нешто, а остављено је да се то искристалише и припреми предлог који би у петак био усвојен - рекао је Кон новинарима након седнице.

Ипак, иако никакве нове мере нису предложене, као ни да ли би оне важиле свуда, само у зимовалиштима или градовима-жариштима, одлучено је да се контрола и надзор постојећих мера морају још више појачати.

Крива опет почела да дивља

Оно што је засигурно јесте да у оваквој епидемиолошкој ситуацији, мора доћи до неких измена јер како ствари стоје галопирамо ка четвртом таласу ковида-19. Томе сведочи и да смо у уторак "прескочили" бројку од 3.000 заражених у току 24 сата. Прецизно, тај дан смо имали 3.257 новозаражених. И као да то није мало, лекари и чланови Кризног штаба најваљују да се очекује да ће "крива" и даље стремити ка новом пику.

Чини се да у овом правцу размишља медицински део Кризног штаба, а то се најбоље видело по изјавама Предрага Кона и Бранислава Тиодоровића након јучерашње седнице.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Доктор Кон је у свом обраћању медијима прво нагласио да су кафане, кафићи, као и скијалишта главна места где тренутно има највише заражавања, а онда је потврдио информацију која је "процурела" током заседања.

Наиме, још током трајања седнице, проширила се вест да је др Кон предложио да се све затвори на пет дана, не у смислу полицијског сата, већ да ниједан објекат који се бави услужним делатностима не ради пет дана.

- То јесам рекао на седници, али то уопште није узето у разматрање - изјавио је др Кон после данашње седнице и додао да би то у овом тренутку била најефикаснија мера, али да је свестан да је то немогуће.

policijski čas
полицијски час / Извор: Профимедиа

Иако је др Кон дао овакво образложење за своју, па могло би се рећи, застрашујућу меру ипак се и из овога могло наслутити са каквим нестрпљењем ћемо чекати одлуке са седнице која ће се одржати сутра.

Пратимо ситуацију у школама

Говорећи о појачаном надзору у школама, др Кон је рекао да ситуација није аларманта, али да морамо да будемо на опрезу, јер искуства из других земаља показују да је дошло до појачаног заражавања.

Učionica u doba korone
Учионица у доба короне / Извор: Профимедиа

Он је подсетио да свака школа има могућност да, ако се у једној групи појаве два случаја заразе, цела група прелази на онлајн наставу, односно то је у надлежности сваке школе и локалног завода на терену. Како је рекао, за сада нема услова да се пређе централно на онлајн наставу.

Што даље имплицира, да највероватније неких нових правила када су школе у питању неће бити, али са друге стране, када су угоститељски објекти у питању - ту ће сигурно бити неких измена.

Тржни центри до 16, можда 18 сати

- Највероватније ћемо разматрати рад угоститељских објеката, а тржни центри морају да остану јер ту се људи највише снабдевају и то викендом. Можеда ћемо скратити њихово радно време. Видећемо да то буде викендом до 16, можда 18 сати - рекао је др Бранислав Тиодоровић у гостовању на телевизији "Прва" након седнице Кризног штаба.

Затварање скијалишта током викенда

Он је додао и да су зимовалишта посебан проблем. И већ се предлагало да она буду затворена, а и имплицирао је да би могло бити предложено да се скијалишта затворе тком викенда.

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Могуће је донети такву одлуку у зависности од података, а очекујемо пораст броја заражених. Мислим да је викенд увек проблематичан. Нико неће из Београда, Крагујевца или Новог Сада да крене на планину преко недеље, сви чекају викенд - рекао је Тиодоровић.

А шта је са економијом?

Након седнице, углавном су се могли чути аргументи медицинског дела Кризног штаба који су заговарали затварање и пооштравање мера. Ипак, након седнице, на свом званичном Фејсбук налогу огласио се и заменик градоначелника Београда Горан Весић који такође чини део Кризног штаба.

goran-vesic
горан-весиц / Извор: Србија Данас

Познато је да Весић као и Привредна комора Србије имају другачије ставове када је у питању доношење антиепидемиолошких мера. Горан Весић и ПКС више пута су истакли да "живот не сме да стане" и како привреда не сме бити "убијена" мера јер тада неће бити ни новца за лечење оболелих од ковида-19. Ово је постао главни аргумент немедицинског дела Кризног штаба.

- У име града Београда молим све угоститеље да поштују епидемиолошке мере које су прописане за рад ресторана и других компанија у сектору услуга. Ваш град, Београд, изборио се да вероватно једини у Европи радите макар до 20.00 сати. Помозите нам да остане тако поштовањем мера. Молим тржне центре да контролишу ношење маски. Комунална милиција и градске инспекције ће појачати контроле, али овај вирус можемо да победимо само ако смо уједињени и одговорни - написао је Весић између осталог.

"Нисам члан штаба, али - затвотите све што можете"

С друге стране, јуче су се могле чути и овакве изјаве:

- Ја нисам члан Кризног штаба, ја сам лекар из црвене зоне од почетка. И према ономе што видим изгледа да ће нам се поновити децембар. Када је пуштено да све остане отворено, да раде скијалишта, сада је готово - упозорила је јуче директорка ковид болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукићевић.

Tatjana Adžić Vukičević
Татјана Аџић Вукичевић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

У својој драматичној изјави за медије она је рекала да ће нам се, изгледа, поновити децембар, када је у једном тренутку у Србији било и 8.000 заражених дневно док је у болницама било смештено скоро 10.000 људи.

Упитана шта би требало сада урадити, она је рекла: "Да се затвори све што може да се затвори!".

- Сада је беспредметно размишљати о привреди, људе неће имати ко да лечи - упозорила је Аџић Вукићевић.