Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХАОС У СРБИЈИ! МУШКАРЦИ НА УДАРУ ОВЕ ПОЛНЕ БОЛЕСТИ: Један град предњачи по броју оболелих - "Заштити се Србијо!"

28.01.2023. 14:19
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Polna zaraza
Полна зараза / Извор: Shutterstock

Осим сифилиса, од којег је у 2021. години оболео највећи број особа у Србији у последњих 10 година, и региструје се раст оболевања од њега, дијагностикује се и све више особа инфицираних ХИВ-ом.

Ипак, све ове полно преносиве болести заједно оптерећују здравствени систем Србију, и да утичу на здравље становништва.

Како се наводи у Извештају о заразним болестима за 2021.годину, Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", иако је њихово пријављивање у 2021. години у Србији било мање због утицаја ковид 19 пандемије, утицај полно преносивих болести на укупно здравље популације је континуирано.

НАЈЧЕШЋА ПОЛНА БОЛЕСТ И УЗРОЧНИК РАКА: Са ХПВ инфекцијом се многи сусретну, а њено ширење се спречава ОВАКО

НАЈЧЕШЋА ПОЛНА БОЛЕСТ И УЗРОЧНИК РАКА: Са ХПВ инфекцијом се многи сусретну, а њено ширење се спречава ОВАКО

ПОЛНА БОЛЕСТ!? Уколико ПРИМЕТИШ ове ПРОМЕНЕ када је реч о боји и МИРИСУ УРИНА одмах се обрати ЛЕКАРУ!

ПОЛНА БОЛЕСТ!? Уколико ПРИМЕТИШ ове ПРОМЕНЕ када је реч о боји и МИРИСУ УРИНА одмах се обрати ЛЕКАРУ!

БЕОГРАДОМ ХАРА ОЗБИЉНА ПОЛНА БОЛЕСТ! Оставља дуготрајне последице - све више мушкараца се јавља са ОВИМ симптомима

БЕОГРАДОМ ХАРА ОЗБИЉНА ПОЛНА БОЛЕСТ! Оставља дуготрајне последице - све више мушкараца се јавља са ОВИМ симптомима

- Током десетогодишњег периода је забележен тренд раста полно преносивих болести у Европи, свету и код нас. Светска здравствена организација у свом извештају из новембра 2021. упозорава да се дневно региструје један милион сексуално преносивих инфекција и да су већином асимптоматског карактера. Процена је да се сваке године широм света јави 374 милиона неке од четири сексуално преносиве инфекције – хламидијаза, гонореја, сифилис или трихомонијаза. Такође, сексуално преносиве инфекције директно утичу на сексуално и репродуктивно здравље кроз стигматизацију, неплодност, карциноме и компликације у трудноћи, као и на повећан ризик од инфекције узроковане ХИВ-ом. Антибиотска резистенција, нарочито код гонореје, представља велику претњу за редуковање оптерећености здравствених система широм света - наводи се у овом извештају.

У 2021. години епидемија сифилиса у популацији мушкараца који имају секс са мушкарцима наставља да буде јавноздравствени проблем од значаја.

Све већа употреба преекспозиционе профилаксе против ХИВ-а (ПрЕП) доводи до одбацивања употребе кондома у овој популацији, а тиме се стварају услови за пренос сифилиса и осталих полно преносивих болести за које ПрЕП није намењен.

У Србији је у 2021. години пријављено 238 случајева сифилиса, и тај број је већи у односу на 2020. годину односно стопа оболевања је највећа  у последњих 10 година.

Поређења ради, 2012. године од сифилиса су оболеле 93 особе, годину дана касније 74, а онда од 2014. године број констатно расте.

Највећи број оболелих пре две године био је у Београду, у којем је ова болест дијагностикована код 129 особа, и то код 124 мушкараца.

- У Војводини је укупно регистрован 81 случај, а највећи број случајева у Војводини је у Јужнобачком округу - 65, а иза њега следи Западнобачки округ. У централној Србији, највише стопе инциденције поред Београда су у регистроване у Пиротском округу - два случаја, Шумадијском округу - шест случајева,  Мачванском округу - пет случајева и Расинском округу - три случаја). Пет округа није пријавило ниједан случај сифилиса а то су Борски, Зајечарски, Моравички, Топлички и Јабланички - наводи се у извештају.  

У 2021. години највиша сифилиса дијагностиковано је међу мушкарцима и то у узрасту од 30 до 39 година, затим од 20 до 29,  па у групи од 40 до 49 година.

krv
крв / Извор: Профимедиа

Хламидијаза најучесталија инфекција 

Хламидијаза је у 2021. у Србији као и ранијих година, била  најучесталија инфекција која се пријављује у групи заразних болести које се преносе сексуалним контактом.

Пријављено је 319 случајева, слично као и у 2020, међутим, у односу на 776 случајева хламидијазе у 2019. години то представља више него двоструку редукцију случајева.

Ипак, пад... Питање је да ли је реалан.

- У периоду 2012–2021. године стопа инциденције хламидијазе у 2021. години је четири пута мања од највише стопе регистроване 2012. године. Овај значајан пад броја случајева објашњава се неблаговременим пријављивањем, нејављањем здравственој служби ради лечења због честе асимптоматске инфекције, као и недијагностиковањем и непријављивањем случајева због оптерећености здравственог система због пандемије заразне болести ковид 19 у 2021. години - напомиње се у извештају "Батута".

- У централној Србији највише оболелих је било у Јабчаничком округу - 73 случаја, затим Пчињском -  40, и Шумадијском - 20 случајева. У Војводини, посматрано по окрузима, највише је било у Јужнобачком округу -  109 случајева. У шест округа  није пријављен ниједан случај хламидијазе. У Београду је пријављен 121 случај хламидијазе. По узрасним групама највећи број случајева од укупно 279 случајева за које је била доступна дистрибуција по узрасту,  највише је у групи  од 20 до 29 година - наводе.

Гонореја на трећем месту

У 2021. години, као и ранијих година, гонореја је по учесталости на трећем месту у групи полно преносивих болести у Србији, после хламидијазе и сифилиса.

Укупно је те године пријављено 106 случајева и у односу на претходне године број пријављених случајева је на препандемијском нивоу из 2019. године када је пријављено 107 случајева, док је у 2020. години пријављено скоро дупло мање случајева услед утицаја пандемије заразне болести COVID-19 на функционисање здравственог система, као и на јављање грађана на прегледе.

- У централној Србији укупан број случајева у 2021. години је 95, док је у Војводини тај број знатно нижи - 11.  Београд предњачи по броју случајева са 91. Уколико се посматра дистрибуција случајева гонореје по полу, у Србији предњаче мушкарци у односу на жене а највише их је, такође, у узрасној групи од 20 до  29 година - наводи се у извештају.

Ginekolog
Гинеколог / Извор: Профимедиа

14 особа умрло од АИДС-а 

Према подацима централног регистра оболелих и умрлих од АИДС-а на територији Србије, од почетка епидемије, 1985. године, закључно са 31. децембром 2021. године укупно је регистровано 2119 случајева оболевања од АИДС-а (48% свих регистрованих ХИВ позитивних особа).

Такође, у истом периоду 1186 особа 85 је умрло од АИДС-а.

У 2021. години регистровано је 49 особа новооболелих од АИДС-а док је 14 особа умрло од АИДС-а. У 2021. години регистрована је виша стопа оболевања АИДС-а у односу на претходну годину, док је стопа морталитета нижа него претходне године.

АИДС доминира у централној Србији, са регистрованих 38 случајева.

- Највеће груписање оболелих је на територији Града Београда, где су регистрована 22 случаја - наводи се у извештају.

У периоду 1985–2021. године водећи начин трансмисије ХИВ инфекције међу свим регистрованим особама оболелим од АИДС-а је био незаштићени сексуални однос, а следи употреба заједничког прибора за инјектиранје као највероватнији пут преноса ХИВ-а међу инјектирајућим корисницима дрога.

Институт "Батут" закључује да се на територији Града Београда региструју генерално значајно више стопе оболевања од болести које се преносе сексуалним контактом у односу на стопе регистроване на нивоу Републике.

- Као и ранијих година, током 2020. регистрован је значајно већи удео мушкараца, као и особа узраста 20–39 година међу особама са дијагностикованом болестима које се преносе сексуалним контактом - наводи "Батут" и напомиње:

- Комбинацијом едукативних мера, правовременим дијагностиковањем и лечењем, створили би се услови за редукцију оболевања од полно преносвих болести. Едукацијом у популацијама у повећаним ризику, као што је популација мушкараца који имају секс са мушкарцима, постигли би се бољи резултати у превенцији и лечењу сифилиса. Већи обухват тестирања на сифилис особа које су у повишеном ризику, као што је истовремено тестирање на сифилис и ХИВ инфекцију, затим унапређење система нотификације сексуалних партнера особа са дијагностикованим сифилисом допринело би бољем дијагностиковању и лечењу сифилиса - наводи се.

Такође, неопходан је и скрининг на хламидијазу, као и низ других мера да би се овој групи болести стало на пут.

}