Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТПУНО НЕОБИЧАН ХОБИ: Јована из Београда УДОМЉАВА ЈЕЛКЕ - ево како то изгледа

30.12.2021. 17:35
Пише:
Србија Данас/Еспресо
jelka
јелка / Извор: Профимедиа

Испричала нам је како је дошла на идеју, како фукционише акција и како они који одлуче да сачувају јелку после празника то могу на својој тераси или дворишту.

Свакодневно можемо срести људе са генијалним идејама, спремним да мењају свет на боље и о томе не говоре само речи, већ много јасније - њихова дела. Једна од њих је и Јована Димкић коју је инспирисала наша традиција, новогодишњи празници и највећи симбол јелка.

Јована је дошла на идеју да удомљава јелке тако што ће их након што празници прођу, засадити у свом дворишту. Она је испричала како је дошла на идеју, како функционише акција и како они који одлуче да сачувају јелку после празника то могу на својој тераси или дворишту.

ВАКЦИНИСАНИ НЕМАЈУ ГДЕ ДА СЕ ЛЕЧЕ ЗБОГ НЕВАКЦИНИСАНИХ: Дан на интензивној нези 1.000 евра

ВАКЦИНИСАНИ НЕМАЈУ ГДЕ ДА СЕ ЛЕЧЕ ЗБОГ НЕВАКЦИНИСАНИХ: Дан на интензивној нези 1.000 евра

КО ХОЋЕ НАЂЕ НАЧИН: Певачица ЗАПРЕПАСТИЛА СВЕ - узела параван па прошетала уз песму (ВИДЕО)

КО ХОЋЕ НАЂЕ НАЧИН: Певачица ЗАПРЕПАСТИЛА СВЕ - узела параван па прошетала уз песму (ВИДЕО)

КАКВО ЋЕ БИТИ ВРЕМЕ У НОВОГОДИШЊОЈ НОЋИ? Спремите се - ево кад можемо да очекујемо кишу

КАКВО ЋЕ БИТИ ВРЕМЕ У НОВОГОДИШЊОЈ НОЋИ? Спремите се - ево кад можемо да очекујемо кишу

Овај симбол нас често ставља пред избор: Коју јелку купити? Да ли узети пластичну или јелку са бусеном?

- Овом проблему можемо приступити из различитих углова. Уколико читаву ситуацију посматрамо из еколошког угла, онда би најбоље било да не купимо ни "живу" нити пластичну јелку. Разлози су многобројни: уколико купимо вештачку јелку, ми купујемо нешто што је начињено од пластике, што се не може рециклирати и кроз пар година ће се распасти па ћемо поново купити пластичну јелку која ће доживети исту судбину. Уколико купимо јелку са бусеном, ми купујемо дрво које је узгајано на монокултурним плантажама које су лоше по екосистем. Такође, највеће су шансе да ће нам се дрвце осушити, те нећемо моћи ни да га посадимо када празници прођу. Јелке којима је одсечен бусен су ускраћене чак и за наду да ће се можда примити.

Међутим, осим из еколошког угла, наведени избор можемо посматрати и из психолошког угла: јелке су веома битан елемент наших ритуала и традиције која нам дубоко значи. Стога не чуди што се већина људи ипак одлучи за куповину јелки.

Јована је ову акцију покренула прошле године, објаснила нам је како удомљавање функционише.

- Имајући у виду то да ће већина људи ипак купити јелку, моја идеја је била да покушам да усмерим људе ка куповини јелки са бусеном и сађењу ових јелки након празника. Ову акцију сам назвала: "Удомљавам ваших новогодишњих јелки", а састојала се из тога да ја усвојим јелку коју је неко купио за празнике, превезем је и посадим у двориште. Како сам свесна да већина људи нема простора или начина да брине о свом новогодишњем дрвету, дошла сам на идеју да ја то урадим уместо њих.

Иако је ова акција први пут реализована прошле године, идеја о њој је настала још у мом детињству захваљујући стилу васпитања мојих родитеља који су ме учили да бринем о сваком живом бићу.

Циљ ове младе, еколошки свесне и савесне девојке јесте да се акцији удомљавања прикључи што вечи број људи.

- Желим да напоменем да мој циљ није да прикупим што више јелки, капацитети мог плаца ће се попунити већ ове године, већ ми је циљ да се и други људи, који имају простора и начина, придруже акцији и усвоје јелке својих суграђана, као и да укажем на начине одржавања јелки током празника како би се шансе за њихово преживљавање повећале.

Jelka
Јелка / Извор: Профимедиа/илустрација

Дала нам је и детаљно упутство како одржавати јелке почевши од привикавања на промену окружења.

- Јелке су веома осетљиво дрвеће. Тешко им падају промене окружења. Стога је најважније бити опрезан већ приликом куповине јелке и обратити пажњу на величину корена и опште стање јелке коју купујемо. Јелке са већим корењем имају веће шансе да преживе. Када купимо јелку, важно је да је не унесемо одмах у загрејану просторију. Било би добро да пар дана проведе у ходнику или било ком простору који је хладнији од нашег стана, а топлији од места на ком смо купили јелку.

Пресађивање

- Након тога, важно је да јелку посадимо у саксију са земљом тј тресетом. Држање јелке у кеси тј несађење јелке ће је готово сигурно убити. Важно је да изаберемо место за јелку у стану које неће бити директно поред грејног тела и које је у близини прозора, како ће бити важно да јелка што више времена проведе поред отвореног прозора.

Одржавање јелке за време новогодишњих празника

- Када смо јој одредили место и унели је у стан, важно је да је свакодневно прскамо водом, а сваког другог дана заливамо и корен. Водите рачуна да, након прскања водом, не палите одмах свећице на јелци како бисте избегли контакт воде и струје! На врх јелке не треба стављати украсе. Врх јелке је најосетљивији и он треба да остане без украса, додала је Јована.

Одржавање јелке и садња након празника

- Иако сви волимо да нам јелка буде што дуже у стану, ипак бисмо требали да мислимо о њој и да је већ кроз око две недеље изнесемо опет у ходник или напоље (уколико имамо услова). Уколико сами садите јелку, сачекајте да прођу мразеви, идеално време за садњу би био март месец. До тада, одржавајте јелку у складу са временским приликама и местом на којем је чувате (нпр. уколико чувајте јелку у дворишту, немојте је заливати када су температуре испод нуле како бисте избегли смрзавање корена).

Уколико одлучите да своју јелку дате неком од суграђана да је посади, пре него што је дате, нека пар дана буде у хладнијој просторији од стана, закључила је.