Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТРЕБНО ЈЕ САМО 15 МИНУТА! Српски пулмолог изнео детаље о СИМПТОМИМА КОРОНЕ: Ако ово осетите, то је већ лош знак

22.11.2020. 20:54
Пише:
Србија Данас
Korona virus
Корона вирус / Извор: Фото: СД/илустрација

Пулмолог др Ана Стојановић открила је све о лечењу корона вируса, последицама које оставља, али и начину да се заштитимо од заразе...

- Сарс-цов-2 изазива промене у читавом организму, читав организам је захваћен и пати под утицајем овог вируса. То је системско обољење. Бактеријске инфекције су обично локализоване, у једном делу плућа се дешава читав процес, он је самоограничавајућ, а када је у питању корона, ти рецептори који привлаче вирус се налазе свуда, па се вирус шири по плућима, срцу... - појаснила је интерниста-пулмолог др Ана Стојановић, гостујући у емисији РТС Ординација.

ТРЕБА ДА СЕ УГЛЕДАМО НА ЊИХ! Потпуковник др Милан Јовановић објаснио како да ПОБЕДИМО КОРОНУ

ТРЕБА ДА СЕ УГЛЕДАМО НА ЊИХ! Потпуковник др Милан Јовановић објаснио како да ПОБЕДИМО КОРОНУ

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ! Корона наставља да ХАРА СРБИЈОМ, а ови градови су постали МЕГА ЖАРИШТА преко ноћи

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ! Корона наставља да ХАРА СРБИЈОМ, а ови градови су постали МЕГА ЖАРИШТА преко ноћи

НА КОРОНУ ПОЗИТИВНА И ДЕСЕТОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА: Још 12 новозаражених особа у општини Неготин

НА КОРОНУ ПОЗИТИВНА И ДЕСЕТОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА: Још 12 новозаражених особа у општини Неготин

Она је истакла да је, према до сада познатим научним подацима, човек заправо најзаразнији када нема симптома.

- Када дођемо у контакт са оболелим, око два до пет дана нема симптома, тада је особа најзаразнија. Онај ко је већ оболео, тај није више ризик јер се чува. Након пет дана се обично јављају грозница, температура, дрхтавица, језа, проблеми са горњим дисајним путевима, мада не увек, нарушено чуло укуса, мириса. Зато се препоручује да испитате чуло мириса мирисањем лимуна, поморанџе... Тада је могуће да се јави и осећај диспнее, недостатак ваздуха, тај осећај као да вам неко седи на грудима. То је већ лош знак и показује да су плућа захваћена у већој мери.

Пулмолог др Стојановић објаснила је да се код упале плућа изазване корона вирусом стетосткоп не могу чути никакве промене.

"Најчешће се током читаве болести не чује ништа стетоскопом, то је типично за упале плућа које захватају тзв. потку плућа, док је код бактеријскин инфекција налаз недвосмислен. Ми смо научили да препознајемо и минималне промене на рендгену, али је често потребно неко време да се промене покажу, након четири-пет дана могу да се уоче".

С озбиром на то да се често у процесу лечења корона вируса пацијентима дају и антибиотици, докторка је објаснила зашто се то ради, када сви знамо да ови лекови не делују на вирусе.

- Ова болест је самоизлечујућа, ми терапијом само чинимо да се тело боље избори, сви знамо да антибиотици не делују. Европски конгрес пулмолога био је у септембру, водећа имена су се изјашњавала о терапији, антибиотик је поменут као помоћна терапија. Човек који је о томе причао рекао је да антибиотик не делује на вирусе, али ми морамо себи помоћи и дати антибиотик. Често је вирус база на којој се развија нека бактеријска инфекција и отуда ми дајемо антибиотик који у некој мери помогне.

koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Пулмолог објашњава и да се током лечења мери сатурација кисеоника, како би лекари имали бољу представу о томе како да помогну пацијенту, да ли треба да му дају кисеоник преко носа...

- Сви знају да је кисеоник нешто без чега ниједно ткиво ни ћелија не може. Добар доток кисеоника обезбеђују плућа, а код ковида вирус оштећује мембрану, место на коме кисеоник прелази у крв да би исхранио ћелије. Меримо сатурацију стављањем штипаљкице, пулсног оксиметра, који је оријентациони показатељ сатурације. Од 94 до 100 одсто значи да је све у реду, код неких хроничних болесника је мало нижи, 88-89 то толеришемо, у овој болести све што је испод 93-94 одсто ми смо забринути - објаснила је докторка, додајући да се за стављање на респиратор не гледа само то, већ је потребна детаљнија процена.

Већ месецима уназад говори се о цитокинској олуји, која може да буде опасна по живот, а до које доводи корона вирус.

- Циљ нашег лечења је да зауставимо цитокинску олују. Тај пораст извесних супстанци у крви, интерлеукин 6 и други интерлеукини, то је једна поплава различитих хемијских материја, налет тих супстанци доводи до инфалмације. Ми пратимо пораст, они су нама маркер упале. Ти цитокини 'slute' на настанак тромба, отуда давање хепарина, који заправо спречава згрушавање крви.

Докторка каже да је најтежа компликација акутни респираторни дистрес синдром.

- То значи воду у плућима, нестајање плућног паренхима и немогућност да се гасна размена врши.

Пулмолог је истакла да је научним студијама демантована тврдња да су пушачи заштићенији од ковида, а објаснила је и зашто се јавља умор као последица короне.

- Зашто долази до умора, немогућности да нешто урадите? Зато што остају у одређеном проценту, рецимо код једне трећине оболелих лечених у болницама, они имају склоност ка развоју фиброзе плућа. Народски речено, то су ожиљци на плућима, који нису функционални. То вододи од промена на срцу, и то трајних.

Др Стојановић подсетила је да је, према званичном ставу Центра за контролу болести, за спречавање ширења корона вируса важна удаљеност од два метра, али и време проведено у нечијем друштву.

"Потребно је да дуже од 15 минута будете у контакту са неким да бисте се заразили".

}