Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТВРЂЕНО: Вакцину против корона вируса сутра добија првих 1.000 људи који су се добровољно пријавили

13.01.2021. 20:23
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus Srbija
коронавирус Србија / Извор: Реутерс

Првих хиљаду људи који су се добровољно пријавили да приме вакцину против корона вируса биће вакцинисани сутра.

Претходних дана направљена је листа приоритета оних који су се пријавили за једну од вакцина преко портала е-Управа.

КОЈУ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ ДА ИЗАБЕРЕТЕ? Позната српска докторка дала јасан одговор!

КОЈУ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ ДА ИЗАБЕРЕТЕ? Позната српска докторка дала јасан одговор!

ДР КОН ЗАДАО "ПОСЛЕДЊИ УДАРАЦ" ЛАЖИМА! Објаснио ствар коју мора да зна цела Србија

ДР КОН ЗАДАО "ПОСЛЕДЊИ УДАРАЦ" ЛАЖИМА! Објаснио ствар коју мора да зна цела Србија

КО СВЕ СЕДА У ШКОЛСКЕ КЛУПЕ? Министарство послало школама детаљно упутство

КО СВЕ СЕДА У ШКОЛСКЕ КЛУПЕ? Министарство послало школама детаљно упутство

- И ту постоје приоритети, наравно. У првој тури од хиљаду оних који ће бити вакцинисани сутра наћи ће се најстарији грађани - открива извор.

Ову информацију је потврдила и министарка за рад и социјална питања и чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић.

- Сутра почиње вакцинација првих 1.000 грађана који су се пријавили добровољно преко портала. У овом моменту старосни критеријум је одлучио ко ће бити приоритети и у питању су особе старије од 75 година које су изразиле интересовање за вакцину. Биће вакцинисани грађани широм Србије - наводи др Кисић Тепавчевић.

Како додаје, наредних дана биће одређена динамика вакцинисања и осталих грађана који су се за вакцину пријавили преко портала е-Управа.

Пријавило се 200.000 људи

Током прва дана, интересовање за вакцинацију је исказало око 200.000 грађана. Услуга је једноставна, попуни се образац где заинтересовани остављају име и презиме, свој матични број, мејл адресу и контакт телефон.

Поред тога, грађани попуњавају и детаље да ли желе да се вакцинишу било којом вакцином коју је одобрила Агенција за лекове и медицинска средства или желе неку специфичну вакцину.

Према речима државног секретара у Министарству здравља Мирсада Ђерлека, иако је на почетку владало највеће интересовање за руску вакцину "Спутњик В", грађани се сада подједнако пријављују и за њу, и за кинеску "Синофарм", и за америчко-немачку "Фајзерову". Нешто мање "гласова" су добиле америчка "Модерна" и британска "Астра-Зенека" пошто оне тренутно још нису стигле у Србију, односно на њих ће се према најавама надлежних и највише чекати.

Једна трећина заинтересованих се изјаснила да жели да прими било коју од пет понуђених вакцина које је одобрила Агенција за лекове и медицинска средства.

Пријављивање и телефоном

Ђерлек је потврдио да ће грађани од данас моћи да се пријаве за вакцинацију и путем телефонског броја, те да ће бити одржан састанак са свим директорима домова здравља око начина рада.

- То значи да ће изабрани лекар имати задатак да позове пацијенте и обавести их да могу да дођу у дом здравља и да приме вакцину - навео је Ђерлек.

За старије грађане који се не сналазе у попуњавању електронских формулара, то могу да учине млађи укућани.

Имунизација у четири фазе

Подсетимо, Министарство здравља и Институт "Батут" недавно су објавили план имунизације који би на почетку требало да се одвија у четири фазе - 1А и 1Б, 2 и 3. Још крајем децембра прошле године почела је вакцинација медицинских радника, прво оних који раде у ковид зонама, али и корисника старачких домова и запослених у њима.

Председница Конференције универзитета Србије (КОНУС) проф. Иванка Поповић упутила је писмо министру просвете Бранку Ружићу са молбом да се лично ангажује да се што пре обезбеде вакцине против вируса корона за запослене на факултетима.

Она је навела да би се вакцинацијом обезбедила боља заштита запослених који се током предавања, вежби, консултација, испита, сусрећу са великим бројем кандидата.

- Што се тиче вакцинације студената, ми смо и њих навели. Међутим, знамо да је по плану Кризног штаба категорија младих предвиђена да се вакцинише у каснијем периоду - рекла је проф. Иванка Поповић.

Америчка и руска

Имунизација становништва у Србији почела је 24. децембра вакцинама америчко-немачког произвођача "Фајзер-Бионтек", а тада је прву дозу примила и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Прва расположива количина "Фајзерових" вакцина од 4.875 доза стигла је у Србију 22. децембра, а други контингент од 19.500 доза 4. јануара. На другој страни пристигло је и 2.400 доза руске "Спутњик В".

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, најавио је да ће у јануару и фебруару Србија имати на располагању по 500.000 доза руске вакцине "Спутњик В", милион кинеске и 300.000 "Фајзеровог" цепива.

Европска унија је недавно одобрила употребу и америчке "Модерне", док се до краја месеца очекује да зелено светло добије и "Астра-Зенека".