Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОВЕЋАВА СМРТНОСТ У СРБИЈИ! БУКНУЛО СВУДА: Британски сој главни кривац за пораст броја пацијената на респираторима?

13.03.2021. 21:03
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Последњих дана је немогуће не приметити и енормно повећање броја најтежих пацијената

Последњих недеља се суочавамо с порастом броја заражених, али и све тежих пацијената који захтевају интензивну негу и кисеоничку потпору. Епидемиолог др Предраг Кон је рекао да је код око 30 одсто свих заражених откривен британски сој короне, па се поставља питање да ли је овај облик вируса главни кривац за пораст броја пацијената на респираторима.

У неурохирургији изузетна, у борби за равноправност жена предана: Исповест др Грујичић која се каје због једне ствари

У неурохирургији изузетна, у борби за равноправност жена предана: Исповест др Грујичић која се каје због једне ствари

БОРБА СА КОВИДОМ У НИШУ: Критично стање у клиничком центру, пацијенти животно угрожени!

БОРБА СА КОВИДОМ У НИШУ: Критично стање у клиничком центру, пацијенти животно угрожени!

ШТА АКО НИСТЕ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ СА СПИСКА? Закон ускоро ступа на снагу - једино са ОВИМ ЦЕПИВИМА можете путовати унутар граница ЕУ

ШТА АКО НИСТЕ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ СА СПИСКА? Закон ускоро ступа на снагу - једино са ОВИМ ЦЕПИВИМА можете путовати унутар граница ЕУ

Последњих дана је немогуће не приметити и енормно повећање броја најтежих пацијената, односно оних који захтевају прикључивање на респиратор. Првог дана у марту тај број је износио 164 пацијента, а за тачно десет дана је прескочио бројку од 200 и 10. марта је било тачно 212 најтежних пацијената, а прекјуче се цифра попела и на 213. Данас је ситуација нешто лакша и на респираторима је 205 особа.

Након јучерашње седнице Кризног штаба покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић одговорио је на питање да ли је британски сој вируса кривац за пораст броја заражених.

Zoran Gojković
Зоран Гојковић / Извор: Србија Данас

- Кривац за ово што нам се сада дешава је корона вирус и сви његови облици. Вероватно јесте британски сој и вероватно неки други сојеви колају, али то сада није толико ни битно. Једини нам је у овом тренутку спас да се људи вакцинишу, јер ако се ово отегне унедоглед, вирус ће имати прилику да много више мутира и све ће ово што је до сада урађено бити бачено у води и имаћемо нови круг - казао је Гојковић.

Од 30 до 100 одсто заразнији

Иначе, ова је врста корона вируса је 30 до 100 одсто заразнија од претходних варијанти које су биле доминантне, објавио је Бритиш медикал џурнал. Баш због тога је вирусу лакше да дође до осетљивијих група становништва, а онда и да потенцијално повећа смртност.

И члан Кризног штаба др Кон је рекао да је једна од одлика овог вируса лакше преношење, као и да је присутнији код млађих људи, а главни доказ да је трансмисија вируса сада олакшана говори и то да је све више целих породица које су заражене.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Утисак је да то почиње да се то преноси више код млађих, и то су обично обостране упале плућа. Али је проблем што се заражавају читаве породице. То се види поготово на југу Србије, а у Београду није толико приметно - рекао је Кон и додао да је проблем што се у школама не пријављују случајеви заражавања.

Др Оливера Остојић, начелница дечје болнице Клиничко-болничког центра др Драгиша Мишовић, изјавила је да у последњем таласу делује као да се вирус брже шири јер су у болницама комплетне проширене породице.

- Код нас лежи дечак који има 16-17 година чија су оба родитеља у болници, деда је у болници, бака код куће на кућном лечењу. Комплетно широку породицу је захватио корона вирус - навела је Остојићева.

Направио хаос на југу

Да је овај облик вируса заиста присутнији на југу Србије сведочи и велики број жаришта која су се активирала баш тамо. Епидемиолошка ситуација у Врању се у последњих месец дана не стишава, а Кризни штаб сумња да је главни кривац за то баш британски сој.

koronavirus Zagreb
коронавирус Загреб / Извор: Профимедиа

Епидемилог из овог града на југу Србије др Слађан Станковић није могао да потврди да се баш ради о овом облику вируса, јер нису обављена сва истраживања, али је и он сам приметио измене у клиничкој слици пацијената.

- Мој утисак, на основну клиничке слике, чини ми се да је он нешто измењен. Ја као епидемиолог пратим те клиничке карактеристике, а баш то брзо заражавање и заражавање свих чланова породице ми даје утисак да се вирус сада мало разликује. Сада је заразнији - рекао је др Станковић.

Лакше се преноси и није опаснији по здравље

Ипак, вирусолог др Тања Јовановић, каже да, иако је можда заразнији, засад нема помена да је британски сој и опаснији по здравље, односно да би могао више да нашкоди плућима и организму или да остави дуготрајне последице на пацијенте у односу на тренутно доминантну верзију вируса.

- Британска варијанта вируса има 23 мутације, од којих се осам налазе у структури која омогућава вирусу специфично везивање за ћелије плућа. Једна од тих мутација променила је конформацију површинског протеина и омогућила лакши улазак у ћелију. А затим, лакши улазак у ћелију омогућио је брже размножавање вируса, што за последицу има већу количину вирусних честица у респираторним секретима преко којих се вирус излучује у спољашњу средину. То је разлог бржег преношења вируса. Тренутна испитивања показују да британски сој вируса, препознат код неколико пацијената у нашој земљи, нема значајног утицаја на дужину хоспитализације инфицираних особа, на основу броја дана проведених у болници, као ни на тежину клиничке слике - каже др Јовановић.

Докторка Јовановић још каже да су тестови који су се до сада користили у откривању вируса у организму апсолутно довољни и за откривање овог соја, као и за имунизацију која је тренутно доступна у Србији.

- Оно што је у овом тренутку врло важно, промене које су присутне у овој варијанти вируса нису утицале на смањење ефикасности вакцина које су регистроване у Републици Србије. Такође, дијагностички тестови који се користе за доказивање новог корона вируса у болесничким узорку (брису носа и ждрела) нису изгубили осетљивост и специфичност - рекла је вирусолог Тања Јовановић.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Своја размишљања и ставове о британском соју изнео је и др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог са Ветеринарског специјалистичког Института "Краљево", гостујући на РТС-у.

- У Србији је евидентирано њихово присуство и зна се да постоје. Вероватно је да ће они покушати да доминирају, као у региону, али у смислу заштите или теже клиничке слике или смртности, не постоје докази да су ти сојеви опаснији. Шире се лакше, па је потребна мања количина вируса, али не значи превише да ли се неко заразио британским или неким нашим сојем, то је стручна информација - навео је др Шеклер.