Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРАВА ЗИМСКА ИДИЛА! Ево када ће пасти највише снега у Србији - познати метеоролог објавио дугорочну прогнозу

06.12.2022. 08:36
Пише:
Србија Данас/Блиц
sneg
снег / Извор: Shutterstock

"Зима би требало да буде мало топлија од просека, али хладнија и снежнија у односу на неколико протеклих", најновија је прогноза Марка Чубрила, метеоролога и професора географије из Новог Сада.

Зима је по метеоролошким критеријумима почела 1. децембра, док ће календарски доћи тек 21. децембра у 22.48 сати.

- Период до 15. децембра би требало да буде релативно топао, док се од половине децембра до 10. јануара наредне године очекује смена топлих и хладних интервала - поручује Чубрило.

Оно што многе највише занима је када се може очекивати снег. А прогноза би могла да обрадује све оне који планирају зимовање са својим ђацима.

ВЕЛИКА НОВИНА У СРПСКОМ ЗДРАВСТВУ: Укида се заказивање прегледа!

ВЕЛИКА НОВИНА У СРПСКОМ ЗДРАВСТВУ: Укида се заказивање прегледа!

УЗНЕМИРУЈУЋЕ СЦЕНЕ У СРБИЈИ! Жену ударило возило хитне помоћи, нису ни приметили да им је под точковима! (ВИДЕО)

УЗНЕМИРУЈУЋЕ СЦЕНЕ У СРБИЈИ! Жену ударило возило хитне помоћи, нису ни приметили да им је под точковима! (ВИДЕО)

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ СНЕГА ЗА НОВОГОДИШЊУ НОЋ? Метеоролог најављује ЖЕСТОКУ зиму - спремите се, од овог датума следи ШОК, неће вам се свидети!

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ СНЕГА ЗА НОВОГОДИШЊУ НОЋ? Метеоролог најављује ЖЕСТОКУ зиму - спремите се, од овог датума следи ШОК, неће вам се свидети!

Забелеће се за ђачки распуст

- Најснежнији период би требало да буде око 10. јануара, па до краја истог месеца - стоји у прогнози Марка Чубрила за зиму 2022/2023.

Ово је веома важно јер ће ђаци на распусту бити од последњих дана ове године до 23. јануара када би требало да се врате у учионице. Дакле, највише снега се очекује управо за време школског распуста!

Како је истакао Чубрило, у односу на неке претходне прогнозе, постоје мале разлике када је у питању фебруар месец.

- Прве процене су ишле ка сувом и топлијем фебруару, али најновије више нагињу ка хладнијој и снежнијој варијанти синоптике у овом месецу.

Очекујемо осам до 15 ледених дана

Према овој прогнози, очекиван број „ледених дана“, у којима температура током дана не би прелазила нула степени, је од 8-15 у низијама и 14-30 у пределима преко 900 метара надморске висине.

- Очекиван број мразних дана, током којих ће минимална температура бити испод нуле је од 18 до 32 у низијама и преко 37 дана у пределима преко 900 метара надморске висине.

beograd
београд / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Професор Чубрило је посебно апострофирао кошаву с којом смо се “дружили“ претходних дана, а која би требало да нам се врати од четвртка.

Често ће дувати кошава

- Очекује нас ове зиме чешћа појава кошаве и ветрова источног квадранта у односу на протекле зиме.

Дакле, можда ћемо имати проблема са главобољом или несаницом, али ће нам овај домаћи ветар барем током зиме и сезоне грејања често доносити чистији ваздух.

- Све у свему, према тренутним прогнозама, односно у моменту њене израде, постоји вероватноћа од око 20 одсто да зима буде знатно хладнија или знатно топлија од просека, а 60 одсто да буде око или мало топлија од просека.

Када је ова недеља у питању, до суботе послеподне се очекује релативно топло и променљиво облачно уз честу појаву кише, посебно у среду и у петак. Дуваће јужни и југозападни ветар који ће у петак бити јак. Температурни мнимуми од 4 до 8, максимуми од 9 до 14, а у петак локално и око 18 степени Целзијуса.

Први снег већ за викенд?

- У суботу прво на северозападу, а у ноћи ка недељи и над осталим пределима уз осетније захлађење и јак северозападни ветар, киша би и у нижим пределима прешла у крактотрајан снег те је могуће формирање мањег снежног покривача и у низијама. Ипак, ово није сасвим извесно.

Како додаје Марко Чубрило, то је све јако далеко и тек за два-три дана ће се полако искристалисати ситуација за средину месеца.

РХМЗ: Биће снега и за дочек 2023.

Према месечној прогнози РХМЗ-а, током децембра ће бити доста падавина, али се снег очекује тек средином месеца у Београду. Првих десетак дана овог месеца биће у знаку јаке кошаве, док су снежне падавине могуће од 14. до 17. децембра.

Последња недеља ове године требало би да обилује снежним падавинама, па чак и новогодишња ноћ.

"У целој Србији се очекује децембар са средњом температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека и одступањем до два степена".

Прве пахуље касне већ две недеље

Прве пахуље у Београду просечно падају 23. новембра (прошле зиме прве пахуље смо видели 7. децембра). Најранији снег у Београду икада пао је 7. октобра 1897. године, а најкаснији 26. фебруара 2020, пошто га у смирај 2019. уопште није било! Те зиме су пахуље провејавале у децембру и јануару, али се бели покривач није формирао до пред сам крај фебруара.