Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ: Министарство здравља званично потврдило све услове, ово су ЈЕДИНЕ ТРИ ОПЦИЈЕ!

04.04.2021. 17:14
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Министарство здравља Републике Србије званично је портврдило шта је све потребно за улазак грађана у Србију

Вест да српски држављани који се одлуче да путују ван граница наше земље у неку од шест земаља "Мини Шенгена" у региону, од сада при повратку морају да имају негативан ПЦР тест, није тачна, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.304 новооболелих, преминуло 36 лица: Да ли вакцинисанима треба омогућити да живе нормално?

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.304 новооболелих, преминуло 36 лица: Да ли вакцинисанима треба омогућити да живе нормално?

КОРОНА ПО ГРАДОВИМА У Београду после дужег времена троцифрена бројка, погледајте пресек у осталим местима

КОРОНА ПО ГРАДОВИМА У Београду после дужег времена троцифрена бројка, погледајте пресек у осталим местима

"КО НЕЋЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ, ВИРУС ЋЕ ГА СТИЋИ, ПИТАЊЕ ЈЕ КАДА" Доктор Кон подсећа шта је НАЈВАЖНИЈЕ у овом тренутку!

"КО НЕЋЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ, ВИРУС ЋЕ ГА СТИЋИ, ПИТАЊЕ ЈЕ КАДА" Доктор Кон подсећа шта је НАЈВАЖНИЈЕ у овом тренутку!

Улазак без обавезног негативног теста могућ је и даље из шест држава региона – Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске.

- То није тачна вест, не знам како је она извучена, али нисмо мењали режим уласка у Србију, тако да наши људи увек могу да се врате у своју земљу - рекла је Брнабић говорећи о уласку у Србију из неке од шест земаља региона.

Како потврђују из Министарства здравља, вест која је јуче осванула у јавност није истинита, и ништа се није променило у односу на правила која су до сада важила.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

- Послушајте изјаву премијерке Брнабић, све је тако како је и она рекла. Ништа се није променило што се тиче уласка наших држављана у Србију, све је остало исто - истичу из Министарства.

Уместо тога, у саопштењу које стоји на Министарству здравља наводи се да је донета Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19. Према њој могуће су три опције за улазак у Србију.

Опција 1: Потврда о ревакцинацији

Према овој опцији, улазак у Србију омогућен је сви држављанима наше земље и странцима који са собом имају потврду да су реванцинисани и то неком од вакцина које признаје Министараство здравља Републике Србије. Дакле, то су вакцине Фајзер/Бионтек, Синофарм, Спутњик В и Астразенека, с тим што је за ову последњу, због посебне процедуре, довољна и једна доза.

Опција 2: Негативан ПЦР тест

Свима који долазе у Републику Србију из свих држава света, осим шест земаља “Мини Шенгена” дозвољен улазак у у Србију, и под условом да поседују негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати од времена издавања, а лицима која долазе из Сједињених Америчких Држава, уместо негативног ПЦР теста, признаје се, под истим условима, негативан Антиген ФИА Рапид тест.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Изузетак од ове Уредбе су држављани из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске, који слободно могу да улазе у нашу земљу, и којима негативан ПЦР тест није потребан, а ово исто важи и за држављане Србије који се враћају из ових земаља.

Страни држављани су у обавези да се тестирају пре путовања, а не приликом доласка у Републику Србију. У нашу земљу не могу да уђу уколико нису тестирани и не поседују негативан тест, и њима неће бити одобрен улазак у Србију, при чему ће бити враћени у земљу из које долазе.

Ово се не односи на:

– стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије.
– на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија.
– на посаду, особље и путнике који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије.
– на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личнихкарата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе.
– на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан РТ-ПЦР тест, односно негативан Антиген ФИА Рапид тест (за лица која долазе из САД), уколико је потребан.
– на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији.
– на припаднике страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву.
– на лица која су потпуно вакцинисана.
– на стране држављане приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију.

Држављани Републике Србије и страни држављани који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, и то из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске, дужни су да, приликом уласка у Републику Србију, поседују негативан ПЦР тест на присуство вируса корона, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, односно лицима која долазе из Сједињених Америчких Држава, негативан Антиген ФИА Рапид тест, не старији од 48 часова од датума издавања резултата.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Домаћим и страним држављанима који улазе у Републику Србију због пословних разлога, уз претходно обавештавање Привредне коморе Србије, дозвољен је улазак у Републику Србију под условом да у року од 24 часа од часа преласка државне границе доставе Привредној комори Србије негативан ПЦР тест или антиген тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије.

Привредна комора Србије ће најаву преласка државне границе ових лица без одлагања доставити Министарству унутрашњих послова – Управи граничне полиције, а најкасније 24 сата пре њиховог очекиваног преласка државне границе.

Уколико лице не достави негативан ПЦР тест или антиген тест на присуство вируса covid 19 у року од 24 часа од часа преласка државне границе, или уколико тест буде позитиван на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, Привредна комора Србије о томе без одлагања обавештава територијално надлежан завод за јавно здравље, наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Опција 3: Карантин

Као коначна, крајња могућност, у случају да особа која долази у Србију не поседује ни потврду о ревакцинацији, ни негативан ПЦР тест, остављен је одлазак у карантин од десет дана по уласку на територију Србије. Након десет дана проведених у карантину, то лице може да се слободно креће по територији Републике Србихје