Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА РАДИ И ДО КАДА РАДИ ЗА ПРАЗНИКЕ? Детаљно објашњено где ћете и шта ћете моћи да купите ако вам нешто хитно затреба

29.04.2021. 07:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kasa, kupovina, plaćanje
Каса, куповина, плаћање / Извор: Профимедиа/илустрација

Од петка 30. априла до 5. маја засигурно неће радити државне, општинске, градске и републичке службе па ће све шалтерске и папиролошке обавезе грађана морати да сачекају идућу среду.

За предстојеће празнике долази нам пет нерадних дана, од петка до уторка наредне седмице, али то не значи да ће сви грађани имати слободне дане, па тако у том периоду неће све ни бити затворено. Ко ће све радити и по ком радном времену за празнике?

ДОБРА ВЕСТ ИЗ НИША: Беба Милица негативна на корону

ДОБРА ВЕСТ ИЗ НИША: Беба Милица негативна на корону

АНА (20) ЈЕ БИЛА НАЈМЛАЂИ ПАЦИЈЕНТ НА РЕСПИРАТОРУ: Изашла је са осмехом на лицу, њен опоравак ПЕТ МЕСЕЦИ касније изгледа ОВАКО

АНА (20) ЈЕ БИЛА НАЈМЛАЂИ ПАЦИЈЕНТ НА РЕСПИРАТОРУ: Изашла је са осмехом на лицу, њен опоравак ПЕТ МЕСЕЦИ касније изгледа ОВАКО

ПОСЕБАН ОПРЕЗ ПРЕД ПРВОМАЈСКИ УРАНАК! Ове "крвопије" су кренуле у акцију, 20 одсто их је заражено

ПОСЕБАН ОПРЕЗ ПРЕД ПРВОМАЈСКИ УРАНАК! Ове "крвопије" су кренуле у акцију, 20 одсто их је заражено

Од петка 30. априла до 5. маја засигурно неће радити државне, општинске, градске и републичке службе па ће све шалтерске и папиролошке обавезе грађана морати да сачекају идућу среду. Слично важи и за поште и банке, с тим да ће радити ретки дежурни објекти. Ускршњи и првомајски празници су нерадни и за поште и за банке осим оних у тржним центрима.

Ђаци су од петка, 30. априла на распусту десет дана, а родитељи који буду радили мораће да воде рачуна и о томе што вртићи неће радити пет дана, па треба да организују чување малишана.

Градски превоз у свим градовима ће и даље саобраћати, али по редукованом распореду. Тако ће грађани моћи да користе овај вид превоза по суботњем или недељном реду вожње свих пет нерадних дана.

Supermarket
Супермаркет / Извор: Профимедиа/илустрација

Ипак, прави и једини нерадни дан ће бити у недељу 2. маја, односно за православни Ускрс када готово ништа неће радити у Србији. Многи неће бити у могућности да споје више нерадних дана у мањи одмор. Трговци, угоститељи, полицајци, возачи градског превоза као и већина новинара радиће скоро па по уобичајеном распореду и имаће тек један или два слободна дана.

Продавнице/Супермаркети

У петак ће већина продавница радити по скраћеном радном времену до 18 сати. У суботу, 1. маја, већина продавница и супермаркета ће радити нормално, док у недељу, на Ускрс радиће само продавнице великих трговинских ланаца у туристичким местима као и у неким деловима Војводине. Изузетак јесте трговински ланац "Лидл" па њихови супермаркети неће радити ни у суботу ни у недељу.

Тржни центри

Тржни центир ће махом радити по скраћеном радном времену у петак 30. априла када ће им врата бити отворена за купце од 10 до 18 сати. У суботу ће радити уобичајено, док ће већина шопинг центара бити затворена у недељу, 2. маја. На стари режим рада сви се враћају већ од понедељка, 3. маја.

Пијаце

Пијаце раде свим данима нормално, осим у недељу, на Ускрс, када ће радити само дежурне пијаце и то скраћено. Зелене пијаце које ће у Београду "дежурати" на Ускрс су: "Земун", "Баново брдо", "Беле воде" и "Душановац", које ће радити од 6.00 до 13.00 сати.

Банке

Банке ће бити затворене од петка до среде, а једини изузетак су оне које послују у тржним центрима па ће и њихово радно време бити синхронизовати са радним временом шопинг молова.

red
ред / Извор: Србија Данас

 

Поште

Током предстојећих празника поште у Србији махом неће радити, међутим поједине ће остати дежурне и биће отворене за грађане и током нерадних дана. Свих дана празника Главна пошта у Таковској у Београду, радиће уобичајено - нон-стоп, као и поште на граничним и административним прелазима, осим поште на Градини (7.30-18.30) и Чукарки (7-18.30). У Београду, дежураће и пошта у Савској од 8 до 15 сати сваког дана.

Школе

Сви ђаци, и средњошколци и основци су на мнини распусту од петка 30. априла до понедељка 10. маја када се враћају у клупе.

Вртићи

Сви вртићи, државни и приватни, неће радити од петка до уторка, дакле малишани се враћају у обданишта тек у среду 5. маја

Градски превоз

Градски превоз ће функционисати пет дана по редукованом реду вожње, како у Београду, тако и у другим градовима. У Београду ће недељни ред вожње важити петак, субота и недеља, а суботњи ред вожње у понедељак и уторак.

gsp
гсп / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Такси

Таксисти ће сваког дана када је празник, дакле од петка до уторка, возити по другој, скупљој тарифи.

Паркинг

Као и код свих празника, у Београду, Новом Саду али и већини других градова бесплатан паркинг ће бити од петка до уторка у зонама, док ће гараже радити нормално.