Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕШЛИ СМО ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ, А КРИЗНОГ ШТАБА НЕМА НИ НА ВИДИКУ: Четири горуће теме нас притежу, време је за мере!

15.08.2021. 07:47
Пише:
Србија Данас/Блиц
krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 10.712 особа, од којих је позитивно 1.005

Србија је данас пробила психолошку границу од 1.000 заражених корона вирусом на дан, која је означена и као црвена линија након које морају да се донесу нове строже мере, а најаве седнице Кризног штаба нема ни на видику.

ДАНАС ВРЕМЕ КАО У САУНИ, ВРЕЛИНА ДОСТИЖЕ 37 ПОДЕЉАК НА ЦЕЛЗИЈУСОВОЈ СКАЛИ! Следећа недеља нам коначно доноси кишу

ДАНАС ВРЕМЕ КАО У САУНИ, ВРЕЛИНА ДОСТИЖЕ 37 ПОДЕЉАК НА ЦЕЛЗИЈУСОВОЈ СКАЛИ! Следећа недеља нам коначно доноси кишу

ПОЗДРАВ СА БЕЉАНИЦЕ: Водопад Лисине, столетне букове шуме и лепе сестре Пауновић (ФОТО)

ПОЗДРАВ СА БЕЉАНИЦЕ: Водопад Лисине, столетне букове шуме и лепе сестре Пауновић (ФОТО)

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 1.005 новооболела, преминуло пет лица: Чак 80 одсто хоспитализованих су мушкарци

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 1.005 новооболела, преминуло пет лица: Чак 80 одсто хоспитализованих су мушкарци

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 10.712 особа, од којих је позитивно 1.005 док је, нажалост, пет особа преминуло. На респираторима је 25 пацијената.

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је "да се наредне седмице могу очекивати четвороцифрени бројеви новозаражених и да је јасно да би требало донети врло озбиљне рестриктивне мере". Међутим...

- Нисам сигуран да ће до тога доћи, али сам сасвим сигуран да ће медицински део Кризног штаба за борбу против короне на томе инсистирати. Јасно је да би морало да дође до рестрикције радног времена пре свега када је ноћни живот у питању - рекао је он за ТВ Прва.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Оно што је у овом тренутку потпуно јасно је да би чланови Кризног штаба, како они из медицинског, тако и они из политичког дела, под хитно морали да пруже одговоре на четири горуће теме од којих умногоме зависи даљи развој епидемиолошке ситуације у Србији.

1. Нове мере

Проф. др Бранислав Тиодоровић је у неколико наврата јасно рекао да “када се пређе граница од 500 заражених на дан мора да се почне планирање нових мера, а чим дођемо до 1.000 морају одмах да се примењују”.

Епидемиолози немају дилему да би пре свега требало ограничити радно време кафића, ресторана и свих других угостителсјких објеката и то до 22 сата или поноћи. Дакле, не би могли да раде ноћни клубови, али ни сплавови на којима се одвијају журке током целе ноћи.

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Друга ставка је ограничавање броја људи на организованим окупљањима попут свадби и других врста прослава. Тренутно је дозвољено до 500, а предлог је да убудуће буде до 200, па чак и само до 50.

Такође, могло би да дође до редукције броја гледалаца на спортским манифестацијама, мада се и ове које су тренутно на снази - не поштују.

2. Вакцинација

Процес имунизације у Србији је скоро потпуно стао. У нашој земљи је вакцинисано нешто мање од 2,8 милиона људи, односно нешто више од 50 одсто пунолетне популације, али и тек око 40 одсто свих становника наше земље. И последњих месеци - ни макац!

Кризни штаб би морао да донесе било какву одлуку, уз помоћ Владе Србије, како би се поново покренула вакцинација, посебно међу младима од 18 до 30 година, али и да отворено, колективно и појединачно, позову на масовно цепљење деце. И да у томе учествују сви, од Кризног штаба, "Батута", Министарства здравља, наших најугледнијих педијатара...

Они морају да предложе мере како би се активирала вакцинација, од давања својеврсних повластица вакцинисанима као што је случај у скоро свим европским земљама (улаз на стадионе, дискотеке...), до раније најављених наградних игара, додатних испитних рокова за студенте... Кризни штаб мора да изађе са предлогом па макар био одбијен од политичара!

Такође, неопходно је изаћи и са јасном стратегијом за трећу дозу вакцине пошто је појединим грађанима Србије већ прошло више од шест месеци од ревакцинације и доказано немају више антитела. Да јасно кажу ко, кад и коју вакцину треба да прими, или у супротном да исто тако јавно кажу да за трећом дозом нема потребе.

3. Школа

Можда и најактуелнија тема, с обзиром да је до почетка нове школске године остало тек нешто више од две недеље. Кризни штаб, на основу епидемиолошке ситуације, мора да изађе са званичном препоруком да ли ће ђаци од 1. септембра ићи нормално у школу или ће поново прибећи онлајн или комбинованом моделу.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Све опције, све идеје и сви различити ставови који су обелодањени протеклих дана морају да буду разматрани и да се донесе коначан закључак како би се за повратак у школе на најбољи начин припремили ђаци, али и родитељи и наставници.

Да ли ће ђаци бити у учионицама, да ли ће одељења бити подељена, да ли ће сви морати нон-стоп да носе маске, да ли ће часови трајати 30 или 45 минута, да ли ће бити онлајн предавања... Дакле, све дилеме морају да буду разрешене.

4. Фестивали

Август је познат као месец фестивала. Данас стартује Сабор у Гучи, баш као и главни програм Нишвила у Нишу и такмичење за Прву хармонику Србије у Сокобањи. А затим следе Бир фест у Београду (прва звезда Бијело дугме и Горан Бреговић), Роштиљијада у Лесковцу (наступају између осталог Цеца, Зорица Брунцлик, Ана Бекута...) и многе друге манифестације које ће свакодневно на једном месту окупљати више десетина хиљада људи. Па чак иако су на отвореном простору, представљају ризична дешавања.

- Фестивали који су већ одобрени тешко да ће да се укидају, али ће бити заоштрено поштовање онога што је неопходно да би се њима присуствовало - најавио је др Предраг Кон.

Чланови Кризног штаба су на потезу.